کد خبر: ۴۱۹۷۸
تاریخ انتشار : ۰۲ اسفند ۱۳۸۴ - ۱۶:۳۳
هنيه در گفت‌وگو با عكاظ و دارالخليج:

نخست وزیر حماس سخن می گوید

آفتاب‌‌نیوز : متن كامل مصاحبه‌ي هنيه با عكاظ به شرح ذيل است: 

اولويت‌هاي دولت آينده‌ي حماس چيست؟ 

اولويت‌هاي دولت آينده فلسطين را مي‌توان در پنج محور خلاصه كرد. نخست: تلاش ما براي تشكيل دولت يكپارچه كه در را بر روي تمام گروه‌هاي فلسطيني‌اي كه مي‌توانند در اين مرحله حساس و با توجه به اعمال فشارهاي خارجي مسووليت‌ها را بر عهده بگيرند، باز كند. دوم مساله‌ي اقتصادي است كه با توجه به اعمال فشارها و تحريم‌ها و تهديدات خارجي چه از سوي آمريكا، غرب و اسراييل نيازمند راه‌حلي براي رويارويي با اين مساله و اعتماد بر همكاري كشورهاي عربي و اسلامي و افزايش قدرت اقتصادي فلسطيني است. سوم به تحكيم مذاكرات فلسطين و ديگر كشورهاي اسلامي و عربي باز مي‌گردد چرا كه فلسطين نمي‌تواند جداي از خاورميانه و ديگر كشورهايي كه روابط استراتژيك عميقي با آنها دارد، جدا شود. البته ما به اين روابط افتخار مي‌كنيم و بعد از تشكيل دولت جديد سعي مي‌كنيم تا به عربستان سفر كنيم. چهارم بررسي اصلاح كامل ملي در امور داخلي فلسطين است كه اميدواريم به نتايج مطلوبي در اين زمينه دست يابيم. پنجم گشودن صفحه‌اي جديد در روابط فلسطين با جامعه‌ي جهاني به منظور تحكيم اصول و حقوق ملي فلسطين و دوم پاسخي به مقتضيات روابط انساني و سياسي فلسطين است. من معتقدم سفر حماس به تركيه آغازي براي اين مساله بود. 

ماهيت دولت آينده‌اي كه حماس تشكيل مي‌دهد، چيست؟ 

ما خواهان ايجاد دولتي ملي با حضور گروه‌هاي مستقل جنبش فتح و گروه‌هايي هستيم كه خواهان حفظ منافع فلسطيني‌ها هستند و دست خود را به سوي همه دراز مي‌كنيم. 

با قوانين شوراي قانون‌گذاري قبلي چگونه برخورد مي‌كنيد؟ 

اين تغييرات مربوط به قوانين ده سال گذشته‌ي اين شورا نمي‌شود بلكه به برخي قوانين تصويب شده اخير اين شورا بر مي‌گردد، در واقع برخي قوانين از لحاظ قانوني نياز به بازنگري دارند البته اولويت‌ها همان پنج محوري بود كه گفتم و اين مساله به عهده‌ي پارلمان است. 

درباره‌ي ايجاد برنامه‌ي مشترك بين حماس و محمود عباس، رييس تشكيلات خودگردان فلسطين آيا تصور مي‌كنيد اين مساله منجر به اختلاف شود؟

ما خواهان برقرار روابط فلسطيني‌ها و حل اين اختلافات در محور سياسي‌اش و بر اساس مذاكراتي دوستانه هستيم تا منافع و وحدت ملي فلسطيني‌ها حفظ شود. من معتقدم درگيري سياسي اختلاف بر سر عقايد گروه‌هاي داخلي فلسطين است. عباس برنامه‌هاي خاص خودش را دارد اما ما تلاش مي‌كنيم تا از طريق همزيستي و مذاكرات و نه از طريق درگيري مشكلات را حل كنيم و همانطور كه شاهد بوديم ما طي انتفاضه و سه سال گذشته بدون هيچگونه درگيري خونين با توجه به اختلافات سياسي در كنار يكديگر زندگي كرديم. 

درباره‌ي مشاركت فتح در دولت آينده چه نظري داريد؟ 

ما خواهان مشاركت جنبش فتح هستيم، البته ما معتقديم از طريق هياتي كه حماس مسوول انجام مذاكرات با ديگر گروه‌ها كرده است با فتح به توافق دست خواهيم يافت.

در خصوص به رسميت شناختن اسراييل چه نظري داريد؟ 

به رسميت شناختن اسراييل غير ممكن است، هر گروهي در فلسطين چه در قدرت باشد و چه در خارج از آن بايد بر اين مساله در درجه‌ي اول متمركز شود و دوم اينكه بداند ما قرباني اشغالگران شده‌ايم. لذا اسراييلي‌ها بايد حقوق فلسطيني‌ها را به رسميت بشناسد و از خاك فلسطين خارج شوند. درخصوص مذاكرات با اسراييلي‌ها بايد بگويم كه انجام مذاكرات به سازمان آزادي بخش فلسطين بستگي دارد، ما به موضع‌گيري سياسي خود را در اين راستا تكيه خواهيم كرد. 

در خصوص صلح و مقاومت چه توضيحي داريد؟ 

ما نسبت به صلح پايبنديم و ثابت كرديم كه ملت فلسطين و مقاومت آن مشكل اصلي نيستند چرا كه مشكل اصلي اسراييلي‌ها هستند، چرا كه به شروط صلح عمل نمي‌كنند و اسرا و زندانيان دربند زندان‌هاي اسراييل را آزاد نمي‌كنند. من معتقدم در حال حاضر گوي و ميدان در دست اسراييل است. 

آيا به سياست ترور اسراييلي‌ها پاسخي خواهيد داد؟ 

سياست ترور اسراييل هم چنان ادامه دارد. ما نيز به اين مساله پاسخ خواهيم داد و از فلسطين دفاع خواهيم كرد، چرا كه فلسطيني‌ها عادت كرده‌اند از خودشان دفاع كنند و مقاومت هرگز در برابر تجاوز‌گري‌هاي اسراييلي‌ها تسليم نمي‌شود. 

با مقاومت و راه‌حل مسالمت آميز چگونه برخورد مي‌كنيد؟ 

مقاومت حق مشروع ملت فلسطين است و متوقف ساختن آن در گرو متوقف ساختن اشغالگري‌هاي اسراييل است. 

پيام‌تان به اسراييل چيست؟ 

ما ملتي آزاديخواه هستيم و مي‌خواهيم قبل تمام ملت‌هاي جهان زندگي كنيم با يهود نيز دشمني نداريم؛ چرا كه يهوديان نيز حق زندگي دارند اما با اشغال مشكل داريم.

هنيه هم‌چنين در گفت‌وگو با دارالخليج نيز تاكيد كرد كه دولت جديد به رهبري حماس قادر به رويارويي با بحران اقتصادي موجود در فلسطين خواهد بود و دورنماي كاملي از اوضاع سياسي و اقتصادي فلسطين در اختيار دارد.  نامزد معرفي شده از سوي جنبش حماس براي پست نخست وزيري دولت جديد فلسطين در گفت‌وگو با اين روزنامه‌ي چاپ امارات متحده عربي اظهار داشت: جنبش حماس اولين گام‌هاي خود را براي حل بحران اقتصادي فلسطين از طريق برگزاري تماس با كشورهاي عربي و برخي از كشورهاي غربي آغاز كرده است.

متن گفت‌وگو به شرح ذيل است: 

آيا موضوع نامزدي براي پست نخست وزيري دولت جديد را پيش بيني مي‌كرديد و اكنون با اين موضوع چگونه برخورد خواهيد كرد؟

من اصلا به فكر پست و منصب نبودم ولي برادرانمان در فرماندهي حماس اين مسووليت را بر گردنم نهادند، اين تكليف و وظيفه بسيار مهم است و كار آساني نيست. لذا از خداوند مي‌خواهم مرا در انجام وظايفم نسبت به تحقق منافع ملت فلسطين و فراهم آوردن شرايطي مناسب براي آنها ياري دهند و اميدوارم كه دولت ما بتواند دستاوردهاي مهمي را براي مردم رقم بزند و اوضاع ملت فلسطين روز به روز بهتر شود.

برنامه‌هاي جديد شما غير آنچه كه جنبش فتح طي سالهاي اخير انجام داده، چه خواهد بود؟ 

ما در چهار زمينه مهم فعاليت خواهيم كرد كه مهمترين آن جنبه سياسي است. ديدگاه سياسي جنبش حماس از قبل اعلام شده و كاملا آشكار است و انتخاب ما نيز بر اساس همين ديدگاه صورت گرفته است. اما در زمينه اقتصادي معتقديم كه انجام اصلاحات اقتصادي، مبارزه با فساد اداري و مالي و پوشش دادن شكاف‌هايي كه مانع رشد اقتصاد فلسطين هستند از مهمترين عملكردهاي اقتصادي در دولت آينده خواهد بود.

در زمينه امنيتي نيز بيشترين اولويت‌ را به اين موضوع خواهيم داد و تمام تلاش خود را جهت افزايش امنيت براي شهروندان فلسطيني و پايان بخشيدن به بحران سلاح و شكاف‌هاي امنيتي انجام خواهيم داد و اما آخرين موضوع مساله اصلاحات داخلي در دولت فلسطين است كه به اميد خداوند آن را اجرا خواهيم كرد.

در زمينه‌ي سياسي اسراييل از يك سو با شما مي‌جنگد و آمريكا نيز از سوي ديگر با شما مخالف است، برخي از گروه‌هاي فلسطيني معقتدند كه شما با اين تفاصيل نمي‌توانيد موفق شويد. نظر شما چيست؟ 

اسراييل و آمريكا به جنبش فتح چه چيزي دادند؟ رييس عرفات در يك محاصره اقتصادي كامل بود و وفات او نيز با ابها‌م‌هاي زيادي روبرو بود. ابومازن نيز اساس دولت خود را بر مذاكرات آتش بس و حل و فصل مسالمت آميز بنا نمود كه از اين امر نيز چيزي حاصل نشد. 

آيا اسراييل و آمريكا به شما چيزي خواهند داد؟

ما به اين موضوع ايمان داريم كه با عزم و اراده بيشتر و سخنراني‌هاي سياسي در سراسر جهان قادر به حمايت از فلسطينيان و احقاق حقوق آنها هستيم.

ولي برخي معتقدند مصلحت مردم فلسطين ايجاب مي‌كند كه حماس موضع‌گيري شديد خود را كاهش دهد شما اين موضوع را چگونه ارزيابي مي‌كنيد؟ 

حماس يك مصلحت ملي عالي دارد و موضوع اين است كه رژيم اشغالگر با ادامه تشديد سياست‌هاي خصمانه‌اش مشكل اصلي محسوب مي‌شود، ما مشكلي نداريم و در تلاش هستيم تا روح تفاهم را در بين فلسطينيان اشاعه داده و تلاش خود را براي حمايت از حقوق مردم فلسطين افزايش دهيم. 

آيا مصلحت مردم فلسطين حكم نمي‌كند كه موضع‌گيري شما در دولت با موضع‌گيري مخالف شما حداقل براي ادامه حمايت‌هاي مالي متفاوت باشد؟ 

بله، كمك مالي بايد ادامه يابد زيرا دولت و ملت فلسطين به آن نيازمند است، به همين دليل ما نيز كانال‌هاي مذاكره را با كشورهاي عربي و اسلامي و حتي برخي از كشورهاي اروپايي گشوديم تا حمايت هرچه بيشتر آنها را از مردم فلسطين جلب كنيم ولي تمامي اين اقدامات به دور از هر گونه چشم پوشي از حقوق و ارزش‌هاي ملي فلسطين صورت مي‌گيرد. ما قادر به حل بحران‌هاي اقتصادي فلسطين هستيم.

اگر اسراييل مانع از اين امر شود، چطور؟ 

به نظر من اسراييل قادر به ممانعت از حمايت كشورهاي اسلامي و عربي از مردم فلسطين نيست. 

شما به عنوان نخست وزير چه خواهيد كرد؟

من اميدوارم كه اولين روز نشست دولت، روز وحدت ملي باشد و تمامي گروه‌هاي سياسي فلسطين در آن حضور داشته باشند، تا ما بتوانيم گام‌هاي عملي خود را اتخاذ كنيم. 

دورنماي همكاري‌هاي خود را با جنبش فتح به عنوان اصلي‌ترين رقيبتان چگونه مي‌بينيد؟ 

ما به جنبش فتح به عنوان يك جنبش بزرگ مي‌نگريم كه از تاريخچه‌ي ملي مهمي در فلسطين برخوردار است، چنانچه آنها تصميم به مشاركت در دولت جديد را بگيرند، ما نيز از آنها استقبال مي‌كنيم زيرا داراي ارزش‌هايي مشترك هستيم كه مهمترين آنها تشكيل كشور مستقل فلسطيني به پايتختي قدس شريف، آزادي زندانيان و اثبات حق بازگشت آوارگان فلسطيني است. اين امر هدفي ملي است كه استراتژي كلي تمامي گروه‌هاي فلسطيني محسوب مي‌شود.

آيا تعداد وزراي دولت جديد مشخص شده است؟ 

هنوز هيچ تغييري در كابينه فعلي روي نداده است. 

روابط آينده‌تان با محمود عباس با توجه به شروطي كه در برنامه‌ي سياسي خود مبني بر پايبندي شما به مذاكرات گذاشته چگونه خواهد بود؟ 

ما تمامي نظرها را با مذاكره حل خواهيم كرد، بعيد است كه ابومازن چنين شروطي بگذارد ولي با همه اين موارد مذاكرات آينده ما اختلافات را حل خواهد كرد و هم اكنون نمي‌توان پيش داوري كرد. 

هدف ديدار هيات حماس از ايران چيست؟ آيا شما هم مي‌خواهيد در محور ايران، سوريه و حزب‌الله شركت كنيد؟ 

موضع‌گيري سياسي ما در دنيا عرب و اسلام از گذشته تاكنون آشكار است، ما اصول كاري خود را بر انجام مذاكرات و برقراري روابط درست بر اساس احترام متقابل و عدم دخالت در امور سياسي كشورها نهاديم و معتقديم كه مردم فلسطين بخشي از امت عرب و مسلمان محسوب مي‌شوند و موضوع فلسطين از ريشه عميق عربي و اسلامي برخوردار است كه ما بايد جهت تحقق منافع ملت‌مان اين ريشه‌ها را عميق‌تر كنيم. 

آيا درخواست مالي از ايران را هم مطرح مي‌كنيد؟ 

تمامي كشورهاي عربي و اسلامي بايد در كنار مردم در رويارويي با تحريم‌هاي رژيم اشغالگر بايستند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین