آفتابنیوز : مديران بورس تهران پيش بينی کرده بودند طی معاملات اين هفته بازار سهام آثار منفی مناقشه هسته ای جمهوری اسلامی با غرب بر معاملات سهام کاهش می يابد ولی ادامه نزول شاخص کل، آنها را وادار کرد تا بار ديگر نسبت به دخالت در سازوکار معاملات سهام اقدام کنند.
اين تصميم پس از آن اتخاذ شد که در جريان دو روز اول معاملات بورس تهران در هفته گذشته شاخص کل بورس تهران نزديک به ۵۰ واحد کاهش يافته بود.
همچنين تعداد خريداران سهام طی دو روز ابتدايی داد وستد ها به کمتر از دو هزار نفر رسيد. در اين مدت ارزش معاملات سهام هم به پايين تر از ۱۲ ميليارد تومان رسيد.
'نگذاريد سقوط کند'
در چنين شرايطی دبير کل بورس اوراق بهادار تهران با ابلاغ دستورالعملی نوسان بيش از چهار درصد قيمت سهام شرکت های بورسی را از روز سه شنبه ممنوع کرد. بدين ترتيب در جريان معاملات يک روز، قيمت سهام شرکت ها بيش تر از دو درصد افزايش و يا کاهش نخواهد يافت.
از دو و نيم سال پيش دامنه نوسان قيمت سهام شرکت های بورس تهران ۱۰ درصد بوده است اما در شش ماه گذشته اين دومين بار است که اين دامنه کاهش می يابد.
کارشناسان معتقدند با توجه به اين که در کوتاه مدت دورنمای روشن سياسی برای ايران متصور نيست، اجرای اين سياست تنها موجب طولانی شدن زمان کاهش شاخص ها و قيمت ها می شود.
همچنين اجرای اين سياست حامل اين بار روانی برای سهامداران است که رکود بازار سرمايه به نقطه بحرانی خود رسيده و خروج سهامداران خرده پا از بازار تسريع خواهد شد.
برخی از کارشناسان می گويند که گذشته از اين، کاهش دامنه نوسان قيمت ها سهامداران حرفه ای بازار را هم نسبت به خروج از بازار سهام ترغيب خواهد کرد چرا که سود حداکثر ۲ درصدی در يک روز برای آنها قابل توجه نيست.
در مقابل مديران بورس تهران بر اين باورند که کاهش دامنه نوسان قيمت ها اين اطمينان را به سهامدارن می دهد که سرمايه آنها به ميزان کمتری در هر روز کاهش خواهد يافت و همين مساله شايد بتواند باعث خريد های بی مهاباتری شود.
تازه ترين گزارش های منتشره از سوی سازمان بورس نيز نشان می دهد که طی دو روز پايانی معاملات هفته پيش، گذشته از اين که افت شاخص کل به ۱۱ واحد محدود شده، چهار صف خريد جديد سهام برای شرکت های کالسيمين، ليزينگ ايران، هپکو و باما تشکيل شده است.
در همين حال ارزش مبادلات سهام هم طی اين دو روز افزايش بيش از ۱۰ درصدی را شاهد بوده است.
با اين حال تحليلگران مسايل بازار سرمايه معتقدند خريد های روزهای پايانی هفته گذشته به طور افراطی توسط سهامداران حقوقی و نهادی صورت گرفته تا جو غير واقعی را بر معاملات سهام حاکم کند.
'سه چهارم فروشنده اند' بر پايه گزارش رسمی سازمان بورس، به طور متوسط بيش از ۷۵ درصد فروش های هفته پيش توسط سهامداران خرده پا بوده و در مقابل بيش از ۷۰ درصد خريد ها از سوی سهامداران نهادی و حقوقی انجام شده است.
در جريان داد وستد های هفته پيش در مجموع ۶۶۷۵ نفر نسبت به خريد سهام اقدام کردند. اين ميزان خريدار معادل يک دهم تعداد خريداران سهام طی معاملات آذر ماه گذشته است.
همچنين ارزش معاملات بورس تهران، هفته گذشته با بيش از ۵۵ درصد سقوط کرد و به کمتر از ۲۶ ميليارد تومان رسيد.
کارشناسان کاهش قابل توجه ارزش معاملات سهام را نشانه قفل شدن بيشتر مبادلات و کاهش قدرت نقد شوندگی سهام در پی اجرای سياست کاهش دامنه نوسان قيمت ها می دانند.
اعمال اين سياست به بازارگردانان سازمان بورس فرصت بيشتری برای ثبت قيمت های بالا و غير واقعی و ممانعت از فروش سهام شرکت ها می دهد.
تحليلگران مسايل بازار سرمايه بر اين باورند که با کاهش دامنه نوسان قيمت ها به زودی سازمان بورس تهران بازگشايی نماد متوقف شرکت های بزرگ را آغاز خواهد کرد.
هم اکنون از حدود ۴۱۹ شرکت پذيرفته شده در بورس تهران، نماد معاملاتی حدود ۱۷۰ شرکت متوقف است.
در چنين شرايطی گشايش نماد معاملاتی دو شرکت بزرگ بانک پارسيان و سيمان فارس و خوزستان که بيش از يک ماه است با وجود ارسال گزارش های مالی جديد متوقف مانده، تاثير کمتری بر شاخص کل و شرکت های واسطه گری مالی و صنعتی خواهد داشت.
شاخص کل بورس تهران هفته گذشته با بيش از ۶۱ واحد کاهش به ۹۸۶۲ واحد رسيد. شاخص قيمت سهام شرکت های واسطه گری مالی و صنعتی هم به ترتيب ۷۲ و ۵۵ واحد کاهش يافتند.
کارشناسان پيش بينی می کنند کاهش دامنه نوسان قيمت ها با هدف کاهش تاثير نتايج نشست ماه مارس شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی در خصوص پرونده هسته ای جمهوری اسلامی و مهيا شدن فرصتی برای بازگشايی نمادهای متوقف تا پايان سال جاری خورشيدی ادامه خواهد يافت.