کد خبر: ۴۲۰۴
تاریخ انتشار : ۱۱ ارديبهشت ۱۳۸۴ - ۱۴:۰۳
از سوی دیوان عالی جنایی اسپانیا

بزگترین جانی آرژانتینی به 640 سال حبس محکوم شد

آفتاب‌‌نیوز : دیوان عالی جنایی اسپانیا، با صدور یک رای بی‌سابقه در تاریخ قضایی این کشور، آدولفو شیلینگو (Adolfo Scilingo) سروان سابق ارتش آرژانتین را به اتهام جنایت علیه بشریت، ارتکاب قتل عمد، توقیف غیر قانونی افراد و شکنجه؛ به ٦٤٠ سال زندان محکوم کرد. طبق حکم صادره، مشارکت متهم در " پرواز‌های مرگ" و مسئولیّت او در سی فقره قتل و شکنجه، محرز است.
این نظامی سابق ارتش آرژانیتن به جرم ارتکاب ٣٠ فقره قتل عمد، ٥ مورد توقیف غیر قانونی افراد و ٥ مورد شکنجه؛ در هر مورد به مدّت ٢١ سال، محکوم شده است. 

با وجود این، مجازات محکوم با توجّه به مجازات درخواست شده در کیفرخواست دادستان که تقاضای ٩١٣٨ سال برای متهم کرده بود، و همچنین وکلای شاکیان خصوصی که خواهان ٦٦٢٦ سال بودند، مجازاتی به مراتب سبک به نظر می‌آید.
حکم دادگاه بر اقرار‌های صریح شلینگو و اعترافات او هنگام ورود به اسپانیا، مستند است. هر چند که بعداً او پاره‌ای از گفته‌های خود را انکار کرد.
شلینگو در طول محاکمهء خود سعی کرد با توسل به انواع شگرد‌ها مانند سکوت مطلق در برابر پرسش‌های دادستان و رییس دادگاه، تظاهر به غش و داشتن اختلال حواس، طفره برود و با تبدیل جلسات محاکمه به صحنه‌های یک نمایش کمدی از اهمیّت آن بکاهد.
رای دادگاه نه فقط به خاطر محکومیت یکی ازنخستین عوامل سرکوب رژیم دیکتاتوری حاکم بر آرژنتین (١٩٧٦ – ١٩٨٣) که توسط دادگاه یک کشور خارجی محاکمه و محکوم شده است ارزش تاریخی دارد؛ بلکه از این نظر حایز اهمیّت است که برای نخستین بار محاکمه ی یک نظامی متهم به تروریسم دولتی را به اتهام جنایت علیه بشریت ممکن می‌سازد. 

طبق ماده ٦٠٧متن اصلاحی قانون مجازات عمومی اسپانیا، که از اوّل اکتبر سال گذشته (٢٠٠٤) به مرحلهء اجرا در آمد، اتهام‌های وارد بر متهم، طبق نظر قضات دادگاه، ارتکاب جنایت جبران ناپذیر علیه بشریت تلقی می‌شود که معنایی به مراتب وسیع تر نسبت به قتل نفس دارد.
این ماده از قانون، دست قضات اسپانیا را در تعقیب متهمان به اعمال جنایت علیه بشریت باز تر می‌کند و به آنان امکان پیگرد چنین افرادی را در سطح بین المللی می‌دهد.

پرواز‌های مرگ

در رای ٢٠٩ صفحه‌ای دادگاه تصریح شده است که این سروان سابق به هنگام خدمت در هنرستان صنعتی نیروی دریایی آرژانتین بین سال‌های ١٩٧٦ و ١٩٧٧ شخصاً در دو مورد از پرواز‌های موسوم به "پرواز مرگ" که طی آن سی نفر را زنده به دریا ریختند، مشارکت مستقیم داشته است.
به گزارش خبرگزاری‌ها، زندانیان سیاسی را با تزریق دارو بی‌هوش می‌کردند و سپس آن‌ها را با بستن وزنه‌های بتونی به پاهایشان، طی پرواز‌های شبانه به دریا می‌ریختند.
چنین اتهامی در مورد نظامیان حاکم بر شیلی در دوران حکومت ژنرال آوگوستو پینوشه نیز وجود دارد.
همچنین در حکم دادگاه تصریح شده است که شلینگو از شکنجه‌های اعمال شده در مورد افراد بازداشتی در محوطهء هنرستان صنعتی نیروی دریایی اطّلاع داشته و حتی در جریان بازجویی از یک دختر با استفاده از باتوم برقی بوده است.
علاوه بر این، مشارکت متهم درعملیات آدم ربایی در اواسط سال ١٩٧٧ و اطّلاع او از عملیات موسوم به " گوشت کبابی" که طی آن، اجساد افراد بازداشتی فوت شده در هنرستان صنعتی را تبدیل به خاکستر می‌کردند؛ به اثبات رسیده است.
متهم در مقام ریاست هنرستان مواد و مصالح لازم را برای سوازندن اجساد در اختیار ماموران قرار می‌داده است.
در اکتبر سال ١٩٩٧، شلینگو به اسپانیا آمد تا داوطلبانه در بارهء اتهامات وارد بر خود در حضور قاضی بالتاسار گارسون – رییس شعبه پنج دیوان عالی جنایی رسیدگی به جرایم سازمان یافته و عملیات تروریستی – ادعای توضیح نماید. او طی اظهارات خود اطلاعاتی را در بارهء بازجویان و شکنجه گران رژیم دیکتاتوری سابق آرژانتین در اختیار دادگاه قرار داد و اذعان نمود که در انجام پاره‌ای از پرواز‌های مرگ شخصاً دخالت داشته است. او توضیح داد که چگونه افراد بازداشتی را پس از تزریق داروی بیهوشی لخت می‌کردند و سپس آن‌ها از هلیکوپتر به دریا می‌ریختند.

بعد‌ها معلوم شد که آمدن شلینگو به اسپانیا و حضور داوطلبانهء او در محضر دادگاه، نه با هدف همکاری با مقامات قضایی، بلکه به خاطر حفظ جان خودش و ترس از انتقام بازماندگان قربانیان رژیم ژنرال‌های آرژانتینی صورت گرفته بود. او طی مصاحبه‌ای با نشان دادن آثار ضرب و جرح بر سر و صورت خود به نمایندگان رسانه‌های همگانی مدّعی شد که پیش از آمدن به اسپانیا مورد حملهء عده‌ای نا شناس قرار گرفته است.

ابراز خوشحالی از رای دادگاه

با اینکه ابراز احساسات به هر شکلی در جریان برگزاری محاکمات از طرف تماشاچیان دراسپانیا اکیداً ممنوع است؛ با وجود این، هنگام قرائت رای توسط یکی از قضات، افراد حاضر در دادگاه چندین بار با غریو شادی و سر دادن فریاد "زنده باد عدالت" سخنان او را قطع کردند که با تذکر رییس دادگاه مجدداً سکوت برقرار شد. در بیرون دادگاه نیز اقوام زندانیان سابق سیاسی آرژانتین به رقص و شادمانی در خیابان پرداختند که در میان آن‌ها خوان دیه گو بوتو (Juan Diego Botto)؛ هنرپیشهء آرژانتینی نیز دیده می‌شد.
خانم آلبا لانزیلوتو (Alba Lanzilotto) منشی انجمن موسوم به "مادر بزرگ‌های میدان ماه مه"؛ رای صادره را " باورنکردنی و فوق العاده" توصیف کرد. او افزود : " بالاخره در گوشه‌ای از این دنیا، عدالت می‌بایست در برابر این گونه جنایات علیه بشریت از خود واکنش نشان می‌داد که خوشبختانه این عکس العمل توسط دستگاه قضایی اسپانیا صورت گرفت. کشوری که ما آن را خانه ی دوم خود می‌دانیم و کشوری است که به ما پناه داد."
در زمان حکومت ژنرال‌ها در آرژانتین و به دنبال ناپدید شدن عده‌ای از زندانیان سیاسی، مادران، همسران و مادر بزرگ‌های آنان همه روزه در میدانی به نام میدان "ماه مه" در بوئونس آیرس گرد می‌آمدند و با انجام تظاهرات و به صدا در آوردن ظروف آشپزخانه و قاشق زنی می‌کوشیدند با جلب حمایت افکار عمومی، از سرنوشت عزیزان خود اطّلاع حاصل کنند. بعد‌ها این خانم‌ها به اروپا و مخصوصاً به اسپانیا آمدند و مورد حمایت گروه‌های مدافع حقوق بشر قرار گرفتند. محاکمهء افرادی مانند شلینگو حاصل مبارزات پی گیر چنین زنانی است. 

هم اکنون علیه چند تن از ژنرال‌های سابق آرژانتین و شیلی و همچنین بازجویان سابق و ماموران شکنجه در این کشور‌ها ، قرار تعقیب و بازداشت بین المللی توسط دادگاه‌های اسپانیا صادر و استرداد برخی از آن‌ها تقاضا شده است . از میان این افراد از یک شکنجه گرمعروف آرژانتینی به نام خولیان معروف به "خولیان تُرکه" می‌توان نام برد.


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین