آفتابنیوز : سرویس بین الملل-یک سال از حصول برجام می گذرد و ایران به طور فزاینده ای نسبت به موضع دونالد ترامپ رییس جمهوری منتخب امریکا که تهدید کرده است توافق هسته ای تاریخی را پاره می کند نگران است تحلیلگران اما می گویند که بعید است که ترامپ و دولت او بخواهند به طور کامل زیر توافقی بزنند که او از آن تحت عنوان بدترین معامله تاریخی یاد کرده است. با این حال، مجموعه ای از اعضای کابینه ترامپ از جمله افرادی هستند که خواستار موضع گیری شدیدتر علیه تهران هستند.
به گزارش آفتابنیوز؛خبرگزاری «فرانسه» با انتشار گزارشی در این باره اشاره می کند که این موضوع می تواند فشارها را بر حسن روحانی آن هم در استانه انتخابات ریاست جمهوری در ایران افزایش دهد.
«فواد ایزدی» استاد مطالعات بین المللی در دانشگاه تهران و تحلیلگر نزدیک به جریان اصولگرا می گوید:«برخی از افرادی که در کابنیه ترامپ هستند دارای سابقه طولانی ضدیت با ایران هستند. ما در حال مشاهده سیاست شدیدتر امریکا نسبت به ایران از سوی دولت ترامپ خواهیم بود».
خبرگزاری فرانسه در ادامه اشاره می کند همزمان با این موضوع روز یکشنبه عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران اظهار کرد که ایران هیچ تصمیمی برای مذاکره مجدد بر سر مفاد برجام نخواهد داشت. این خبرگزاری اشاره می کند که هنوز مراسم تحلیف ترامپ انجام نشده چند تن از افراد کابینه او مخالفت خود با انعطاف پذیری در قبال تهران را اعلام کرده اند.
این خبرگزاری می نویسد:«رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه انتخابی ترامپ گفته است که توافق هسته ای فعلی را مورد بررسی کامل قرار می دهد. جیمز متیس وزیر دفاع انتخابی او نیز گفته است که ایران بزرگترین نیروی بی ثبات کننده در خاورمیانه است».
خبرگزاری فرانسه اما اشاره کند که علیرغم لفاظی های شدید اعضای ارشد کابینه ترامپ به احتمال زیاد کابینه او مایل به لغو برجام نخواهد بود.
«ناصر هادیان» استاد روابط بین الملل در دانشگاه تهران می گوید که وضعیت روابط ایران و امریکا ممکن است به بدترین شرایط ممکن برسد اما پاره کردن توافق هسته ای نامحتمل است تنها بدین خاطر که گزینه ای احمقانه است.
این خبرگزاری در ادامه اشاره می کند که تحلیلگران باور دارند که عدول از توافق هسته ای تقریبا غیر ممکن است و مملو از خطرات بزرگ است. هادیان می گوید:«حتی تندرترین جناح ها در امریکا نیز خواستار پاره کردن توافق نیستند».در عوض هادیان باور دارد که دولت ترامپ به احتمال زیاد خواستار اعمال فشار بیش تر بر ایران در حوزه هایی خارج از توافق هسته ای از جمله در حوزه تحریم علیه مسال حقوق بشری و موشکی و طرح ادعای حمایت ایران از تروریسم و اعمال تحریم های تازه در آن حوزه است.
خبرگزاری فرانسه اشاره می کند که این موضوع خبری بد برای روحانی است چرا که او خواستار پایان بخشیدن به انزوای بین المللی ایران پس از برجام بوده است.
این خبرگزاری در ادامه اشاره می کند که شهروندان معمولی در ایران نیز هنوز پیشرفت زیادی را در زندگی روزمره شان ندیده اند.
این خبرگزاری اشاره می کند که در حالی که اقتصاد ایران در فاصله ماه های مارس و سپتامبر سال گذشته ۶ درصد رشد داشته است و نرخ تورم به زیر ۱۰ درصد رسیده است با این حال، بیکاری هم چنان ادامه دارد و نرخ بیکاری ۱۲.۷ درصد است که اکثر بیکاران را افراد زیر ۲۹ سال تشکیل می دهند.
ایزدی میگوید که بسیاری از وعده های رییس جمهوری عملی نشده است از جمله رونق فعالیت های اقتصادی و افزایش سرمایه گذاری خارجی.
هادیان نیز باور دارد که روحانی خود در ایجاد انتظارات زیاد در بین مردم نقش داشته است. او می گوید که روحانی به گونه ای وعده حل مشکلات پس از حصول برجام را داد که بسیاری فکر کردند در روز پس از حصول توافق بسیاری از مشکلات حل خواهند شد در حالی که از دید او روحانی خود می دانست که چنین سرعتی در حل مشکلات غیر ممکن است و حل چالش ها زمان بر خواهد بود و مخالفان سیاسی او نیز اکنون از این موضوع برای حمله به برجام استفاده می کنند.