آفتابنیوز : منوچهر متکی یک روز پس از دیدار با مقامات اتحادیه اروپا در بروکسل گفت: ایران مذاکراتش را به سه کشور اتحادیه اروپا محدود نمی کند، بلکه با واحدهای مستقل و جداگانه اروپایی عینی هر یک از 25 کشور عضو این اتحادیه به گفتگو خواهد پرداخت.
متکی گفت: ایران تمرکز خود را به مذاکره با روسیه قرار داده است. به این معنی که اگر نیازی به مذاکرات رسمی با اتحادیه اروپا باشد، این مذاکرات در راستای تکمیل پیشنهاد روسیه خواهد بود.
این در حالی است که خبرگزاری ها از عدم حصول پیشرفتی قابل ملاحظه در مذاکرات ایران و روسیه خبر داده اند.
خبرگزاری فرانسه از ارزیابی متفاوت مقامات ایران و روسیه از روند مذاکرات خبر داد. خبرگزاری اینترفاکس به نقل از حسینی تاش رئیس هیأت مذاکره کننده ایرانی در مسکو مذاکرات را مثبت و سازنده دانسته است. حسینی تاش ابراز امیدواری کرده است که دو طرف به توافق هایی در این زمینه دست یابند.
وزیر خارجه روسیه با اتخاذ موضعی محتاطانه پیش داوری در مورد مذاکرات را زود دانسته و گفته است: در مورد استفاده از واژه «شکست» یا «مشکل» تا زمانی که مذاکرات تمام نشده محتاط هستم.
با وجود اظهارات مقامات روسی مبنی بر ادامه مذاکره با ایران، واشنگتن پست به نقل از برخی دیپلمات های روسی نوشت که ایران طرح روسیه را وسیله ای برای خرید زمان قرار داده است. یک نماینده مجلس نیز اظهار داشته است: «بدون شک، ایران هیچ گونه حسن نیتی را نشان نداده است.»
برخی از مقامات آمریکایی نیز چنین عقیده ای دارند. واشنگتن پست همچنین به نقل از سرگئی مارکوف، یک کارشناس سیاسی نزدیک به کرملین نوشت: ایران آگاهانه از روسیه برای اجتناب از اقدامات شورای امنیت استفاده می کند. مارکوف می افزاید: «ایران قصد دارد مذاکرات را طولانی کند، چون تا وقتی که مذاکرات در جریان است، امکان ارجاع به شورای امنیت و اعمال تحریم های اقتصادی تقریبا صفر است.
نیکلاس برنز، معاون وزیر خارجه آمریکا که برای شرکت در نشست گروه هشت در مسکو به سر می برد با اظهار بی اطلاعی از اخبار دقیق مذاکرات گفته است، هیچ موضوع جدیدی در مذاکرات مطرح نشده است. وی با مؤثر ارزیابی کردن نقش روسیه در مسأله هسته ای ایران گفته است:ایران توضیحات بین المللی را مورد توجه قرار نمی دهد.
روسیه که در حال ساخت نیروگاه اتمی بوشهر در ایران است، روابط تجاری و نظامی با ایران دارد اما در عین حال نگران جاه طلبی های هسته ای ایران نیز می باشد. واشنگتن پست به نقل از یک دیپلمات اروپایی می نویسد: آنچه که در ماه های اخیر شاهد آن بوده ایم نگرانی بیشتر و بیشتر روسیه در مورد خطرات دستیابی رژیم ایران به سلاح هسته ای است.
خبرگزاری فرانسه نیز در حاشیه تلاش های روسیه برای حل مسأله هسته ای ایران به نقل از کارشناسان نوشت: روس ها دلائل بسیاری برای حل مسأله ایران دارند. روسیه شرکت هسته ای ایران محسوب می شود، در توسعه برنامه هسته ای ایران و ساخت نیروگاه هسته ای نقش مهمی دارد، روابط تجاری و اقتصادی با ایران دارد. ایران از مشتریان روسیه در خرید تجهیزات نظامی است. در عین حال روسیه می خواهد روابط خود با مسلمانان شیعه ایرانی را حفظ کند، چون آنها با برادران مسلمان خود در کشورهایی که در حیات خلوت روسیه قرار دارند، مثل آذربایجان و تاجیکستان در ارتباط هستند و روسیه نمی خواهد از طرف انها احساس خطر کند. با این همه روسیه نگران خطرات دستیابی ایران به سلاح هسته ای نیز هست.
سفر رئیس آژانس انرژی هسته ای روسیه به ایران برای ادامه گفتگوها نشان دهنده عزم روسیه برای یافتن راه حلی از طریق مذاکره در پرونده هسته ای ایران است. سرگئی کرینکو که برای مذاکرات بیشتر به تهران می آید گفته است: روسیه هر آنچه که امکان داشته باشد انجام می دهد تا به ایران فرصت رهایی از این وضعیت سخت و دشوار را بدهد. وی هدف روسیه را یافتن راه حلی صلح آمیز و سازنده عنوان کرده است.
شاید به قول وزیر خارجه روسیه سخن گفتن در مورد نتیجه ادامه مذاکرات زود باشد، اما با توجه به سخنان مقامات روسی این سؤال پیش می آید که با وجود تلاش های دیپلماتیک روسیه، در راستای آرام کردن بحران هسته ای ایران اگر ایران با نادیده گرفتن تقاضای مکرر روس ها برای توقف فعالیت های غنی سازی نهایتا با داوری شورای امنیت روبرو شود، آیا باز هم از حمایت روسیه برای رهایی از تحریم ها برخوردار خواهد بود؟