کد خبر: ۴۲۲۲۶
تاریخ انتشار : ۰۵ اسفند ۱۳۸۴ - ۱۸:۰۲

گزارشي از سفر رايس به مصر، عربستان، لبنان و امارات

آفتاب‌‌نیوز : وي از واشنگتن خواست به حمايت از محمود عباس، رييس فعلي تشكيلات خودگردان فلسطين ادامه دهد. اما واشنگتن بار ديگر از حماس خواست شيوه‌اش را تغيير دهد.

معاون سخنگوي كاخ سفيد گفت: فكر مي‌كنم يك توافق كلي وجود د ارد كه دولت فلسطين به رهبري حماس بايد يك انتخابي انجام دهد، اين كه يك سازمان تروريستي باقي بماند يا به جامعه‌ي بين المللي بپيوندد و اسراييل را به رسميت بشناسد.

عمرو موسي، دبيركل اتحاديه‌ي عرب نيز از حماس خواست با حمايت از فرمول صلح اعراب در سال ‌‌٢٠٠٢ اسراييل را به رسميت بشناسد.

وي اظهار داشت: طرح اعراب فرصتي مناسب براي حماس در به رسميت شناختن روند صلح در كل با تمامي اهدافش مي‌باشد.

اما عربستان سعودي نيز پس از مصر درخواست رايس را براي قطع كمك به دولت فلسطين به رهبري حماس رد كرد.

عربستان سعودي كه يكي از بزرگ‌ترين اهدا‌كنندگان به فلسطينيان است، درباره‌ي موضع‌ آمريكا در قطع كمك به تشكيلات خودگردان قبل از روشن شدن سياست‌هاي اين گروه ضد اسراييلي هشدار داد.

سعود الفيصل، وزير امور خارجه‌ي عربستان در يك كنفرانس خبري مشترك با رايس گفت، تمامي كمك‌ها به فلسطينيان بايد فقط بر اساس نيازهاي انساني باشد.

وي بيان داشت:‌ پادشاهي عربستان بر تعهد كامل خود در اجتناب از پيش داوري تاكيد دارد.

عربستان اميدوار است كمك‌هاي بين‌المللي به مردم فلسطين فقط براي كساني باشد كه به اين كمك‌ها حداكثر نياز را دارند.

دولت فلسطين سالانه به ‌٨/١ ميليارد دلار كمك بين‌المللي نياز دارد و مقام‌هاي دولت موقت گفته‌اند كه در آستانه‌ي بحران مالي هستند.

رايس با اعتراف به اختلافات كشورها با آمريكا خاطرنشان كرد: كشورهاي مختلف نظرات مختلف و شيوه‌هاي مختلفي دارند. براي آمريكا حماس يك سازمان تروريستي است كه ما نمي‌توانيم به يك سازمان تروريستي كمك مالي كنيم. ما به فلسطينيان كمك‌هاي انسان‌دوستانه‌ مي‌كنيم؛ اما نه از طريق دولت حماس.

فيصل گفت: به نظر ما در اين لحظات كه مراقبت و كمك از مردمي كه به دنبال صلح هستند، ضروري است، قطع اين كمك‌ها نادرست است.

رايس گفت:‌ زندگي خوب براي مردم فلسطين نيازمند همكاري با اسراييل است. اين يك حقيقت ساده است كه اقتصاد اسراييل و فلسطين با يكديگر كار مي‌كنند.

اما فيصل تصريح كرد: چه طور مي‌توانيم بين كمك‌هاي انسان دوستانه و غير انساني تفاوت بگذاريم. ميان پروژه‌هاي زيرساختي يا پروژه‌هاي امدادي به مردم هم به كمك انساني نياز دارند، هم زيرساختي.

رايس ديدارهاي خصوصي دو ساعته‌اي با ملك عبدالله، پادشاه عربستان و وزير اطلاعات عربستان داشت.

وزيرخارجه‌ي آمريكا سپس به طور غير منتظره به لبنان وارد شد.

وي به منظور اعلام حمايت خود از "دولت لبنان كه در تلاش براي رها شدن از نفوذ سياسي سوريه به سر مي‌برد"، تحت تدابير شديد امنيتي از بيروت، بازديد كوتاهي به عمل آورد.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، به نقل از خبرگزاري رويتر، وزير امور خارجه آمريكا هنگام سفر خود از عربستان به بيروت در جمع خبرنگاران اظهار داشت: اين سفر صرفا براي اعلام حمايت مردم و دولت لبنان كه به تداوم تلاش‌هاي خود جهت احياي استقلال و تماميت ارضي مي‌پردازند صورت مي‌پذيرد.

رايس پس از ديدار با فواد سنيوره، نخست وزير لبنان گفت اكنون زمان آن فرا رسيده تا حمايت قاطعانه‌ي دولت آمريكا از مردم لبنان را به قطع و يقين اعلام داريم و بر آن تاكيد كنيم.

سفر رايس به لبنان در حالي انجام شده كه اين كشور در پي آغاز مبارزات ائتلاف مخالفان سوريه براي سرنگوني اميل لحود، رييس جمهور لبنان و از متحدان نزديك دمشق،‌ شاهد افزايش تنش‌هاي سياسي است.

وزير امور خارجه‌ي آمريكا از ديدار با لحود خودداري كرد و تصريح كرد كه رييس جمهور لبنان بايد به دليل عملكرد سابقش در زماني كه بيروت تحت اداره‌ي دمشق بود، از سمت خود كناره‌گيري كند.

رايس گفت: لبناني‌ها به رييس جمهوري نياز دارند كه نگاه خود را به آينده و نه به گذشته معطوف دارد. كسي كه از استقلال و تماميت ارضي مردم لبنان دفاع كند اما اين تصميمي است كه آنها بايد اتخاذ كنند.

به لحاظ نگراني‌هاي شديد امنيتي در لبنان و قتل برخي سياستمداران برجسته‌ي مخالف سوريه در ماه‌هاي اخير، رايس تاريخ سفر خود را از قبل اعلام نكرد. وي طي بازديد چهار ساعته‌ي خود از اين كشور با مقامات و سياستمداران لبناني كه براي استقرار دولت مستقل لبنان و كسب استقلال سياسي از دمشق به شدت تكاپو مي‌كنند، ديدار و گفتگو كرد.

رايس هم چنين بار ديگر بر درخواست واشنگتن مبني بر خلع سلاح حزب‌الله لبنان طبق قطعنامه‌ي شماره ‌١٥٥٩ شوراي امنيت سازمان ملل تاكيد كرد و خاطر نشان ساخت كه ضرب‌الاجلي براي تحقق اين امر از سوي دولت لبنان در نظر گرفته نشده است.

وزير خارجه‌ي آمريكا افزود: اين بخشي از روند تكميلي ماست كه در حال حاضر در لبنان جاري است و ما همواره سعي كرده‌ايم تا از اين روند كه در واقع خود لبناني‌ها آن را به انجام مي‌رسانند حمايت كنيم، اما جا شك و ترديد نيست كه قطعنامه شماره ‌١٥٥٩ بايد به اجرا گذاشته شود.

از سوي ديگر سنيوره، نخست وزير لبنان با اشاره به مهلت زماني كه دولت بوش پيشتر به وي داده بود تا به خلع سلاح حزب‌الله بپردازد، بيان داشت: واقعا از صبر و شكيبايي رايس كه در پرداختن به مساله‌ي لبنان از خود به نمايش گذاشته، تقدير و تشكر مي‌كنم!

رايس همچنين بر لزوم همكاري كامل سوريه با سلسله تحقيقات سازمان ملل در خصوص پرونده‌ي ترور رفيق حريري، نخست وزير سابق لبنان تاكيد كرد.

رايس در ادامه با سياستمداران مخالف سوريه از جمله وليد جنبلاط، سعد الحريري، فرزند نخست وزير فقيد لبنان و نيز با كاردينال نصرالله السفير، روحاني ماروني‌ها ديدار و گفت‌وگو كرد.

جنبلاط در جمع خبرنگاران گفت: رييس جمهور از طرف سوريه به ما تحميل شد، نبرد ما براي داشتن رييس جمهوري لبناني است كه ما او را بر خواهيم گزيد.

وزير خارجه‌ي آمريكا كه پيشتر گفته بود تنها از طريق تلفن با نبيه بري، رييس پارلمان لبنان گفت‌وگو مي‌كند از تصميم خود منصرف شد و به طور حضوري با وي ديدار كرد.

رايس هم چنين بر تحولات جاري در عراق اشاره كرد و گفت: بحث اتحاد و يكپارچگي در عراق موضوع بسيار خوبي براي گفت‌وگو است.

رايس پس از لبنان عازم امارات شد و در نشست وزراي خارجه‌ي كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس شركت كرد.

طرفين در اين نشست به وجود بازارهاي ثابت انرژي و همچنين رشد جهاني اقتصاد تاكيد كردند.

براساس بيانيه پاياني نشست طرفين به بررسي روابط دوستانه و همكاري‌هاي موجود پرداخته و نسبت به سطح اين روابط در زمينه‌هاي مختلف ابراز رضايت كردند.

اين بيانيه در ادامه آورده است: طرفين آمريكايي و كشورهاي حوزه‌ي خليج فارس هم‌چنين بر موضع‌گيري‌هاي ثابت خود در برچيدن تمامي گونه‌هاي تروريسم و حمايت منطقه‌يي و بين المللي براي مبارزه با اين پديده و نيز ايجاد ثبات و حاكميت عراق تاكيد كردند.

هم‌چنين وزراي حاضر در اين نشست حمله به اماكن مقدسه‌ي عراق را محكوم و از تمامي جناح‌هاي موجود در اين كشور خواستند تا به اين اماكن احترام بگذارند.

بيانيه‌ي مذكور در خصوص اوضاع لبنان آورده است: حاضران بر حمايت از ثبات سياسي، امنيتي و اقتصادي ملت لبنان، حفظ استقلال ملي و پايبندي به آن و هم‌چنين ضرورت تعهد تمامي گروه‌ها به قطعنماه‌هاي ‌١٥٥٩، ‌١٦٣٦ و ‌١٦٤٤ شوراي امنيت سازمان ملل درباره‌ي همكاري با كميته‌ي بين‌المللي تحقيق درباره‌ي ترور رفيق حريري نخست وزير فقيد لبنان تاكيد كردند.

براساس اين بيانيه وزراي خارجه‌ي حوزه‌ي خليج فارس و آمريكا با بررسي اوضاع خاورميانه اعلام كردند كه بايد در راستاي ايجاد صلح عادلانه و فراگير در خاورميانه كه بر اساس اجراي قطعنامه‌هاي مشروع بين‌المللي به ويژه نقشه راه است، حركت كرد.

بيانيه مذكور ادامه داد: حاضران اظهارات اخير محمود عباس، رييس تشكيلات خودگردان فلسطين را در مراسم افتتاحيه‌ي شوراي قانونگذاري فلسطين كه بر تعهد به روند صلح تاكيد كرده بود، ستودند.

بعد از پايان اين نشست رايس با شيخ محمد بن راشد آل مكتوم، معاون رييس دولت امارات و شيخ محمد بن زايد آل نهيان، وليعهد ابوظبي و معاون فرماندهي نيروهاي مسلح امارات ديدار كرد.

طرفين در اين ديدار تمايل خود را براي بستن توافقنامه‌هاي آزاد تجاري ميان دو كشور اعلام و آن را گامي در جهت تحكيم روابط تجاري فعلي ميان دو كشور دانستند.

دولت امارات هم‌چنين در اين بيانيه از جورج بوش، رييس‌جمهور آمريكا و دولتش در حمايت از تلاش‌هاي امارات تشكر كرد و آورده است همكاري‌هاي طرفين در زمينه‌هاي مختلف نشان دهنده روابط دو جانبه مستحكم طرفين و روابط استراتژيك آن‌ها است.

هم‌چنين كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس و آمريكا نسبت به شعله‌ور شدن فتنه و آشوب در عراق و منطقه هشدار دادند.


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین