آفتابنیوز : حمیدرضا حاجی بابایی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هفتم در گفت و گو با خبرنگار آفتاب تصریح کرد: اما این واقعیت باعث نمی شود که ما مذاکره نکنیم. زیرا ادبیات دیپلماسی دنیا می گوید در زمان های مشخص باید دیپلماسی مشخص و گفت و گوهای مشخصی انجام داد.
بنابراین اینکه ما با روسیه مذاکره می کنیم و یا با کشورهای اروپایی گفت و گو می کنیم. به این دلیل نیست که ما نمی دانیم آنها چه موضعی دارند بلکه دنیای امروز، دنیای زمان و منافع است.
نماینده همدان در توضیح مطلب فوق افزود: زمان در منافع موثر است. ممکن است در هر زمانی به دلیل منافع کشورها به توان به یک نتیجه خاص رسید. بنابراین ما اعتقاد داریم که مذاکراتمان درطول زمان می تواند فرصت ها را شکار کند و در یک فرصت طلایی در جهت منافع ملی کشورمان قدم برداریم.
به گفته وی، به همین دلیل در عین اینکه روسیه موضع گیری می کند و خواستار تعلیق هرگونه غنی سازی در داخل ایران است اما این موضوع مانع مذاکرات نیست. همان طور که وقتی ما اعلام می کنیم که خط قرمز ما غنی سازی اورانیوم در داخل کشور است آنها مذاکراتشان را با ما قطع نمی کنند. بنابراین مذاکره به این دلیل است که اختلاف نظر وجود دارد. در غیر این صورت مذاکره ای نیاز نیست.
حاجی بابایی تاکیدکرد: ما باید از شیوه ها و ادبیات سیاسی دنیا برای پیشرفت امور مربوط به فناوری هسته ای استفاده کنیم دنیا، دنیای گسترده، متنوع و قابل مذاکره ای است و هیچ وقت راه برای مذاکره بسته نیست چون کشورها مختلف اند و منافع شان متفاوت و ما باید از این امتیازات بهترین استفاده ها را ببریم.
حاجی بابایی در پاسخ به این سوال که «آیا هنوز می توانیم روی وزن روسیه در پرونده هسته ای مان حساب کنیم.»
گفت: ما روی هیچ چیزی نه باید حساب کنیم و نه باید حساب نکنیم. بلکه ما به یک شیوه رفتار سیاسی باید بیندیشیم که در یک زمان ممکن است توجیه مذاکراتی داشته باشد و خود مذاکره منافع ملی باشد نه نتیجه.
بنابراین من در رابطه با نتیجه مذاکره با روسیه خوشبین نیستم اما آن را مفید می دانم.
وی در ارزیابی مذاکرات اخیر ایران و روسیه بیان کرد: ما با روس ها مذاکره می کنیم برای اینکه بتوانیم موقعیت آنها و قرار گرفتن آنها در مسیر منافع امریکا و اروپا را تبیین کنیم و بتوانیم با روشن شدن این موضوع به یک جمع بندی در جهت منافع ملی دو کشور برسیم و اعتقاد نداریم در اولین و دومین جلسه، ما به نتیجه برسیم و زمان برای ما مهم است.
وی تاکید کرد: بنابراین تلفیقی از زمان و مذاکره می تواند در کوتاه مدت در جهت منافع ملی ما باشد، حال اگر این مذاکرات به نتیجه برسد یا نرسد.
عضو کمیسیون امینت ملی و سیاست خارجی مجلس هفتم در پاسخ به این سوال که « در روند مذاکرات ایران و روسیه این کشور به دنبال چیست؟ گفت: روسیه در موضوع فناوری هسته ای صاحب یک مغازه دو نبش است که یک نبش آن به طرف امریکا و اروپا و یک نبش دیگر به سوی ایران باز می شود. بنابراین روسیه به دنبال منافع دو نبش است و این موضوع هم برای ایران و هم اروپا و امریکا پوشیده نیست.
به گفته وی، روس ها ممکن است از این مغازه دو نبش منافع زودگذری داشته باشند اما در نهایت هزینه سنگینی خواهند پرداخت و آن هزینه بی اعتمادی نزد ملت هاست. هم بین مردم ایران و هم کشورهای اطرف روسیه. بنابراین روس ها برای بدست آوردن دستمال، قیصریه ای را به آتش می کشند یعنی برای اینکه منافع زودگذری داشته باشند. اعتبار بین المللی خود را از بین می برند واین توطئه ای است که اروپا و امریکا پشت عملکرد روسیه تدارک دیده اند.
وی در پایان در رابطه با سخنان منوچهر متکی وزیر امور خارجه کشورمان مبنی بر اینکه « ایران از این پس مذاکرات هسته ای اش را با تک تک کشورهای عضو اتحادیه اروپا دنبال می کند نه سه کشور اروپایی»، خاطر نشان کرد: وقتی با تک تک کشورهای اروپایی گفت و گو می شود به نظر مناسب می آید اما وقتی در کنار هم جمع می شوند به دشمن ایران تبدیل می شوند.
اما به هر حال با تک تک کشورهای عضو اتحادیه اروپا می تواینم منافع دو طرف را تعریف کنیم و تغییراتی در مواضع آنها ایجاد کنیم.