آفتابنیوز : به دليل نوع مذاكرات و انجام نشستها پشت درهاي بسته، مطالب كمي براي افكار عمومي از نتيجه گفت وگوها منتشر شده، اما اهداف اين سفرها از سوي رسانهها كه آن را مهم ارزيابي ميكنند، پيگيري ميشود.
راديو بيبيسي جمعه شب گفت: هدف سفر مقامهاي روسيه و چين به ايران اين است تا در مذاكره با مقامهاي ايراني، تهديد به ارسال پرونده اتمي ايران به شوراي امنيت را به راهحلي مسالمتآميز هدايت كنند.
از سوي چينيها، قائم مقام وزارت امور خارجه و از سوي روسيه، رييس آژانس فدرال انرژي اتمي آن كشور رهسپار تهران شدهاند.
موضوع مورد بحث اين سه كشور، غنيسازي اورانيوم در خاك روسيه براي رفع سوءظن غرب نسبت به اهداف ايران است.
بيبيسي افزود: دولت ايران تاكيد دارد كه برنامه هستهيياش مقاصد صلح آميز دارد و به نظر ميرسد كه هنوز بر حق خود مبني بر داشتن ظرفيت غنيسازي اورانيوم در خاك خود به هر شكل ممكن اصرار ميورزد و اين موضوع مورد اختلاف تهران با كشورهاي غربي است.
چين اعلام كرده كه اگرچه امكان حل مساله هستهاي ايران درون آژانس بينالمللي انرژي هستهاي وجود دارد اما حساسيت زمان را بايد در نظر گرفت.
روسيه و چين هر دو در شوراي امنيت سازمان ملل متحد حق وتو دارند و گرچه هر دو كشور از ايران خواستهاند كه كليه فعاليتهاي غنيسازي اورانيوم را متوقف كند اما هيچ كدام تمايلي ندارند كه شوراي امنيت سازمان ملل متحد تحريمي عليه ايران وضع كند و تلاش ميكنند تا راهحلي ديپلماتيك براي اين مساله پيدا كنند.
روسيه و چين روابط اقتصادي محكمي با ايران دارند. روسيه در حال تكميل نيروگاه هستهاي بوشهر است و گزارش شده كه ايران و چين هم به نهايي شدن يك قرارداد بزرگ مبادله نفت و گاز نزديك شدهاند.
روزنامه "چاينا ديلي" چاپ پكن نيز نوشت كه چين همگام با روسيه تلاشهاي خود را براي حل مساله هستهاي ايران آغاز كرده است.
اين روزنامه انگليسيزبان چين كه ديدگاههاي رسمي دولت را منتشر ميكند، نوشت : چين و روسيه تلاش ديپلماتيك گستردهاي را براي پايان دادن به بحران هستهاي ايران، پيش از برگزاري نشست شوراي حكام در ششم مارس ( ۱۵اسفند) شروع كردهاند.
به نوشته اين روزنامه، پكن و مسكو نميخواهند در شوراي حكام با گروهي كه خواستار ارايه پرونده ايران به شوراي امنيت هستند، همراهي كرده و يا درصدد تحريم ايران باشند.
اين روزنامه در تحليل خود آوردهاست: "روسيه و ايران مذاكراتي را درباره غنيسازي در روسيه انجام دادهاند، اما هنوز نتايج آن اعلام نشدهاست و ايران كماكان بر حق خود براي غنيسازي در خاك اين كشور تاكيد ميورزد." خبرگزاري فرانسه نيز از تهران گزارش داد: "سرگئي كريينكو" رييس آژانس انرژي اتمي روسيه به منظور ادامه مذاكرات مربوط به تلاشهاي انجام شده براي حل و فصل مشكل ايجاد شده با غرب در خصوص برنامه هستهاي ايران، وارد تهران شده است.
در اين گزارش به نقل از كريينكو در بدو ورود به تهران آمده است كه او قرار است دراين سفر ۳روزه درباره يك مجموعه اقدامات مشترك پيشنهادي به ايران در ارتباط با غنيسازي اورانيوم، گفت وگو كند.
خبرگزاري فرانسه افزود: روسيه به عنوان يكي از كشورهاي دارنده حق وتو در شوراي امنيت كه از ديرباز روابط نزديكي با ايران دارد، تلاش ميكند تا در مناقشه طولاني مربوط به برنامه هستهاي جنجال برانگيز شريكش (ايران) ميانجيگري كند.
جمهوري اسلامي به عنوان امضاكننده معاهده منع اشاعهي تسليحات هستهاي، حق توليد انرژي هستهاي را براي خود محفوظ ميداند.