کد خبر: ۴۲۴۵۷
تاریخ انتشار : ۰۷ اسفند ۱۳۸۴ - ۱۶:۳۷

نفت ایران آسیایی‌ها را جذب می‌کند

آفتاب‌‌نیوز : خبرگزاری فرانسه در گزارشی نوشت: آسیا از سوی احمدی‌نژاد، رییس جمهور عام‌گرای این کشور حتی خواسته‌اش مبنی بر داشتن فناوری هسته‌ای و سخنان تندش علیه اسراییل که موجب برانگیخته شدن خشم آمریکا، اسراییل و اروپا شد، تهدید مستقیمی احساس نمی‌کند.

منوچهر متکی وزیر امور خارجه ایران پس از گفت‌وگوهای ناموفق بروکسل در نیمه فوریه، در راس هیئتی سفری دوستانه به کشورهای آسیایی را آغاز کرد.

«شینزو آبه» رییس مجلس ژاپن در آستانه سفرهای آسیایی وزیر امور خارجه ایران گفت: کشور ما، روابط دوستانه‌ای با ایران دارد و آن را حفظ خواهد کرد. متکی قرار است پس از ژاپن به اندونزی و تایلند نیز سفر کرده و با مقامات این کشورها دیدار کند.

ژاپن که به طور معمول متحد ثابت آمریکاست، با حفظ روابط تجاری پرسود با ایران از سال 1979 - زمانی که رژیم شاه طرفدار غرب، در این کشور سقوط کرد و انقلاب اسلامی جانشین آن شد - واشنگتن را از خود عصبانی کرده است.

ژاپن در سال 2004 يك قرار داد دو ميليارد دلاري را براي ساخت حوزه نفتي آزادگان در جنوب غربی ايران، كه يكي از بزرگترين ذخاير نفتي دست نخورده در جهان به شمار می‌رود به امضا رساند.

ژاپن که دومین اقتصاد قدرتمند جهان است، تقریبا تمام نیاز نفت خود را وارد می‌کند از این مقدار 15 درصد را از ایران تامین می‌کند و با چین برای دستیابی به نفت و گاز در آب‌های مورد منازعه و سیبری به شدت رقابت می‌کند.

«اسامو میاتا» یک کارشناس خاورمیانه در دانشگاه شیزوکو معتقد است: ژاپن به عنوان تنها کشوری که از حمله اتمی صدمه دیده، نمی‌تواند بپذیرد کشورهای بیشتری به سلاح هسته‌ای دست یابند.
وی افزود: اگر شورای امنیت سازمان ملل اعمال تحریم اقتصادی علیه ایران را اتخاذ کند و ژاپن به این کار رای مثبت دهد ولی چین آن را وتو کند، در آن صورت ممکن است ایران حقوق تولید و توسعه مناطق نفتی را به چین بدهد.

میاتا گفت: ژاپن ممکن است سیاست‌های همسو با آمریکا در مورد ایران اتخاذ نکند. اما اگر شورای امنیت تحریم را انتخاب کند، به سود منافع ملی ژاپن نخواد بود. من معتقدم ژاپن باید تلاش کند ایران را متقاعد کند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار است روز دوشنبه گزارشی از برنامه هسته‌ای ایران ارایه دهد که ممکن است به اقدام شورای امنیت منجر شود.

چین تنها کشور آسیایی که در شورای امنیت حق وتو دارد، اواخر هفته وزیر خارجه‌اش را برای گفت‌وگو درباره بحران به تهران فرستاد.
چین برای اقتصاد به سرعت در حال رشد خود به ایران نیاز دارد به علاوه اینکه جمهوری اسلامی 13 درصد نفت مورد نیاز چین را تامین می‌کند. پکن همچنین حساسيت تهران نسبت به انتقادهاي بين‌المللي و تدابير تنبيهي را درک می‌کند.

«جینگ دونگ یوآن» یک کارشناس آسیایی منع تکثیر هسته‌ای در موسسه مانتری از مرکز مطالعات بین‌المللی کالیفرنیا گفت: پکن می‌خواهد به تهران فرصت بدهد تا از تنش‌ها کاسته و احتمال تحریم را منتفی کند.

شاید یکی پیچیده‌ترین دیدگاه‌ها درباره ایران در هند باشد که آن هم به نوبه خود از برنامه هسته‌ای ایران احساس خطر می‌کند.

با وجود بحران هسته‌ای کنونی، دهلی‌نو در پی حفظ طرح‌‌های موجود برای ساخت خط لوله گاز چندین میلیارد دلاری با ایران است.
هند در نشست 6 مارس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران رای داد و این کار موجب خشم متحدان کمونیست مان موهان سینگ نخست‌وزیر این کشور شد و آنها وی را متهم به امتیازدهی به ایالات متحده کردند.

«آروندهاتی قوش» سفیر پیشین هند در کنفرانس سازمان ملل برای خلع سلاح گفت: انگیزه اصلی دهلی‌نو برای رای علیه ایران این بود که ما نمی‌خواهیم یک کشور هسته‌ای دیگر در منطقه باشد.

بحران درباره برنامه هسته‌ای ایران که در نوع خود به عنوان کشور مسلمان شیعه و با ملیت پارسی، منحصر به فرد است، نمی‌تواند شاهد همان برانگیخته شدن احساسات باشد که در طول دیگر درگیری‌ها در خاورمیانه جهان شاهد آن بود.

قوش گفت: اما دشمنی تاریخی بین ایران و کشورهای عربی سنی همسایه این کشور دلیلی برای نگرانی هند است. در حال حاضر پاکستان یک رقیب هسته‌ای است که در همسایگی هند قرار دارد.
وی گفت: آنطور که از مطالعات برمی‌آید، اگر ایران به عنوان یک کشور شیعه به سلاح هسته‌ای دست یابد، نمی‌توان آن را متوقف کرد. آنها سلاح‌ها را نمی‌سازند بلکه آنها را خواهند خرید و این به هیچ وجه برای ما قابل قبول نیست.

بسیاری از تحلیلگران معتقدند احمدی‌نژاد شرط‌ بسته که ایالات متحده به خاطر آشفتگی‌های موجود در عراق، از رویارویی با یک کشور دیگر پرهیز خواهد کرد.

برای بسیاری از مردم آسیا به خصوص مسلمانان، گذشته از نظرات آنها درباره احمدی‌نژاد به عنوان یک شیعه متعصب، تصویر مخدوش آمریکا به طور اجتناب‌ناپذیری بر دیدگاهشان درباره بحران هسته‌ای ایران تاثیر خواهد گذاشت. 

«کبیر رنجبر» یکی از اعضای پارلمان و تحلیلگر سیاسی افغانستان گفت: غرب هرگز درباره برنامه هسته‌ای پاکستان یا اسراییل یا دیگر کشورها چنین سرسخت برخورد نکرده اما در مورد برنامه ایران روشی بسیار سرسختانه‌تر در پیش گرفته است.

وی گفت: این خود زمینه را برای کشورهای آسیایی فراهم می‌کند تا به ادعاهای اعتماد نکنند.



بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین