آفتابنیوز : در طي چند سال اخير بر اثر عدم حفاظت و بهره برداري صحيح از اين تالاب ها تعدادي از آنها خشك و از ليست بين المللي تالاب ها حذف شدند.
اما حذف 7 تالاب بين المللي در حالي اتفاق مي افتد كه ايران يكي از بنيانگذاران و از اعضاي فعال كنوانسيون رامسر است. در آخرين نشست جهاني كنوانسيون رامسر (cop 8) نيز با عنوان يكي از سه كشور آسيايي به همراه ژاپن و اندونزي به عضو كميته دائم كنوانسيون رامسر انتخاب شد.
اما امروز تالاب هامون نيز خشك شد. يكي از با اهميت ترين تالاب هاي ايران در ميان 22 تالاب هاي بين المللي كه در كنوانسيون رامسر به ثبت رسيده اند.
دكتر بهروز دهزاد نماينده تام الاختيار وزير علوم در كنوانسيون رامسر درباره اهميت اين تالاب مي گويد: «در آن منطقه 10 ايل مختلف زندگي مي كنند كه اقتصاد زندگيشان به تالاب هامون وابسته است.
مردم «ساكن در اطراف تالاب هامون خانه ها، زيراندازها، پرده ها و حتي قايق هايشان را با محصولات تالابي نظير ني مي سازند.»
وي با اظهار تأسف از خشك شدن اين تالاب مي افزايد: «امروز به دليل خشكي اين تالاب زندگي مردم آن ناحيه كاملاً تغيير كرده است. دامداري در اين ناحيه به طور كلي نابود شده و گاو سيستاني از بهترين انواع گاوهاي ايراني كه با كمترين غذا بيشترين شير را مي داد ديگر وجود ندارد.
گاوهاي باقي مانده را نيز به دليل خشكي تالاب فروختند و يا كشتند.
به جاي دامداري نيز به شغل دلالي در زاهدان مشغول شدند.
اما اثرات مخرب خشكي تالاب هامون همين جا ختم نشد در اين منطقه توفان هاي شديد از ماسه هاي بادي كف تالاب مي وزد كه فجايع خطرناكي به بار مي آورند.
به عنوان نمونه در سال گذشته 127 روستا زير ماسه بادي مدفون شدند.
دكتر دهزاد به بي توجهي ايران به سرنوشت تالاب هامون از 2 سال پيش اشاره مي كند و مي افزايد: اين بي توجهي سبب شد تا سازمان ملل اين تالاب را از حمايت ايران خارج و كارشناسان خود را براي نظارت به اين منطقه ارسال كند. اما تالاب هامون ديگر قابل احياء نيست و به همين دليل از ليست تالاب هاي بين المللي حذف شد.
دكتر دهزاد از دلايل بزرگ خشكي تالاب هامون را حفر چاه هاي نيمه ذكر مي كند و در اين باره مي گويد: تنها منبع تأمين كننده آب شرب در اين منطقه رودخانه هيرمند است كه افغان ها براي كشاورزي از آن استفاده مي كنند.
براي حل مشكل كم آبي در اين منطقه چاه هاي عظيمي به نام چاه هاي نيمه حفر شدند تا آب در آن جمع آوري شود. آخرين چاه نيمه ساخته چاه شماره 4 بود كه با ظرفيت حدود 6 ميليارد مترمكعب آب سدها در آن سرازير مي شوند اما اين روش، با قوانين زيست محيطي سازگاري ندارد و از دلايل اصلي خشكي تالاب هامون است.
عضو اصلي كنوانسيون رامسر به تحقيقات با شرايط دشوار تالاب ها را دليل دوم مي داند و تصريح مي كند: به دليل وجود انواع گونه هاي گياهان، پرندگان، چرندگان، آبزيان، كفازيان و ... در تالاب ها مطالعه هر تالاب نيازمند يك گروه تخصصي 18 نفره استاني است، اما متاسفانه ما اين گروه تخصصي را نداريم و به همين دليل روند حفظ و نگهداري تالاب ها و همچنين معرفي تالاب هاي جديد به سازمان ملل با كم و كاستي هاي فراوان مواجه است.
وي در پايان مي گويد: حدود يكسال است كه جلسات رسمي كنوانسيون رامسر برگزار نمي شوند و مراسم روز جهاني تالاب ها در سال 83 آخرين همايش برگزار شده در اين باره بود.