آفتابنیوز : مهران شریفی در خصوص استقرار طرح حواله الكترونیكی پول اظهار داشت: خدمات كارتی در بانكداری الكترونیك در خود پروازها و پایانههای فروش اعمال میشود و این شبكه یكپارچه توسط مركز شتاب ایجاد شده است و در واقع مركز شتاب ارتباطی را بین شبكه تمامی بانكها برقرار كرده است.
وی تصریح كرد: پروژه دیگری كه در دست اقدام است ایجاد این یكپارچگی درسایر عملیات بانكها است و به عبارت دیگر در این سیستم نقل و انتقال وجوه بین بانكها از طریق بانكداری الكترونیك امكان پذیر میشود.
شریفی افزود: به عنوان مثال اگر درحال حاضر كسی بخواهد پولی را از بانك خود یا بانك «الف» برای فردی دیگر در بانك دیگر حواله كند از طریق انواع چك و یا چكهای رمزدار اینكار را انجام میدهد و پس از دریافت چك آن را تحویل شخص دیگری میدهد و او نیز آن را به حساب خود واریز میكند.
مدیر كل اداره پرداختهای بانك مركزی گفت: اما در سیستم جدیدی كه به اجرا درمی آید حوالههای بین بانكی به شكلی سریع نقل و انتقال مییابد.
وی در خصوص مكانیزم اجرای این شبكه یكپارچه توضیح داد: همانگونه كه شتاب یك پل ارتباطی بین بانكها برای عملیات مبتنی بر كارت است برای یكپارچه شدن سیستم حواله پول نیز بانك مركزی ارتباط دهنده تمام بانكها خواهد بود.
شریفی تاكید كرد: انتقال پول از بانكی به بانك دیگر بدین معنا است كه پول از طریق حساب بانكی «الف» به حساب بانك «ب» منتقل میشود و بانك «ب» پول را تحویل صاحب آن دهد.
به گفته شریفی در این سیستم حسابهایی كه پول در آنها جابجا میشود نزد بانك مركزی خواهد بود و بانك «الف» بنا به درخواست مشتری به بانك مركزی دستور پرداخت میدهد و اعلام میكند كه این پول به كدام حساب در كدام بانك پرداخت شود و نام ذینفع را نیز اعلام میكند.
وی ادامه داد: دستور پرداخت به صورت الكترونیكی انجام میشود در بانك مركزی نیز یك سیستم نرم افزاری مستقر است كه دستور پرداختها را میگیرد و پول را در شبكه بانكی جابجامی كند.
شریفی گفت: بانك مركزی همچنین به بانك مقصد نیز اطلاع میدهد صاحب پول فلان شخص در فلان شعبه است.
وی اظهار داشت:سیستم نرم افزاری كه دستور جابجایی را از تمامی بانكها دریافت میكند در بانك مركزی مستقر خواهد شد و تمام بانكها باید نزد بانك مركزی حساب ریالی داشته باشند تا این نرم افزار به وسیله این وجوه پول را در حسابها جابجا كند.
شریفی تاكید كرد: نام این نرم RTGS یا نرم افزار «سیستم تسویه ریالی بین بانكی ناخالص و آنی» است و طی آن بانك مركزی تسویهگر بین بانكها خواهد بود و از طریق ارایه 15 ترمینال و كانال ارتباطی به 15بانك كشور ارتباطات برقرار خواهد شد.
وی تاكید كرد: مفهوم ناخالص نیز بدین معنا است كه عین پول درخواستی توسط بانك مركزی تسویه میشود.
وی در باره مدت زمان انجام عملیات حواله الكترونیك پول نیز یادآور شد: بانك مركزی دستور پرداخت پول را دریافت میكند و سیستم درهمان لحظه عمل كرده و پول را جابجا میكند.
شریفی تاكید كرد: درحال حاضر پیمانكار خارجی طرح انتخاب شده و طبق برنامه تا نیمه دوم سال 85 طرح عملیاتی میشود.
وی گفت: انتظار ما این است كه امكاناتی را كه این سیستم ایجاد میكند، جایگزین پرداختها به صورت چك شود.