آفتابنیوز : اسور لودگارد، رييس موسسهي روابط بينالملل نويي نروژ و دستيار هانس بليكس، رييس سابق بازرسان تسليحاتي سازمان ملل صبح امروز (چهارشنبه) در سخنراني با عنوان «برنامهي هستهيي ايران: نگاه اروپايي» كه در دفتر مطالعات سياسي و بينالملل وزارت امور خارجه ايراد كرد، با اشاره به انتخابات فلسطين و روي كار آمدن حماس، موقعيت لبنان و سوريه و موقعيت عراق و برنامهي هستهيي ايران، زمان كنوني را بدترين و وخيمترين زمان در خاورميانه دانست.
وي با ذكر اين كه فكر ميكند راهحلهاي ديپلماتيك بسياري براي حل مسالهي هستهيي ايران وجود دارد، اظهار كرد: در مذاكرات ايران و سه كشور اروپايي مسايلي مرا دلسرد كرد. اروپا دراين مذاكرات فرصتهايي را از دست داد.
لودگارد گفت: به نظر من فرصتهايي در قبل از دست رفته است. در توافق پاريس ميان ايران و اروپا طرف اروپايي بايد تعهداتي امنيتي را به ايران ارايه ميداد و يا اين كه خود براي ساخت راكتورهاي هستهيي در ايران پا پيش ميگذاشت.
وي در سخنانش، دو تصويركلي را از آيندهي روند برنامهي هستهيي ايران ترسيم كرد و توافق ديپلماتيك ميان دو طرف مذاكرات توام با موافقت ايران با واردات اورانيوم غني شده از كنسرسيوم يا مركز ثالثي را از راهحلهاي اين برنامه دانست و گفت: اگر طرف سوم روسيه باشد ممكن است، چين و اروپا نيز در اين امر مشاركت كنند.
رييس موسسهي نويي با اشاره به مذاكرات ايران - روسيه با ابراز اميداري به حصول نتيجه در اين مذاكرات اظهار كرد كه روسيه مكان، زمان و مدت اجرايي طرح پيشنهادياش را مشخص نكرده است.
لودگارد همچنين بر حل ديپلماتيك برنامهي هستهيي ايران تاكيد كرد. دستيار سابق هانس بليكس با اذعان به حقوقي كه معاهدهي منع گسترش سلاحهاي هستهيي ان.پي.تي در اختيار اعضاي اين پيمان از جمله ايران قرار ميدهد، مدعي شد كه با اين حال ايران 18 سال مخفيكاري هستهيي داشته است و در سال 2003 با شفافسازي دراين برنامه موافقت كرده است.
لودگارد در بخش ديگري از سخنانش گفت: ارجاع ايران به شوراي امنيت سازمان ملل فقط اوضاع را سختتر و وخيمتر خواهد كرد.
وي تاكيد كرد: ايران هنوز با آژانس بينالمللي انرژي اتمي همكاري ميكند، اما اگر موضوع به نيويورك برود امكان دارد در حين اين كه غنيسازي انجام بگيرد، آژانس امكان جستجو و كنترل در تاسيسات ايران را نداشته باشد. لودگارد در ادامه اعمال تحريمها حتي تحريمهاي هوشمندانه عليه ايران را مشكل دانست.
وي همچنين با اشاره به اين كه ايران تمايل به غنيسازي صنعتي در روسيه و آزمايشي ايران دارد، گفت كه موضع سه كشور اروپايي و ديگر كشورها اين است كه انجام هر گونه غنيسازي در ايران غيرقابل پذيرش است.
رييس موسسهي روابط بينالملل نروژ با طفره رفتن از پاسخ به اين سوال كه ايران تنها كشوري در منطقه است كه به دنبال استفاده از انرژي صلحآميز هستهيي در چارچوب ان.پي.تي است، در حالي كه هند، پاكستان و اسراييل اعضاي اين پيمان نيستند و آزادانه هر كاري را انجام ميدهند، آيا اين اقدام جامعهي بينالمللي تهديدي براي پيمان منع گسترش سلاحهاي هستهيي نيست؟ گفت: فكر ميكنم بهترين كاري كه ميتوان انجام داد، متعهد كردن آنهاست و بايد آنها را تا حد ممكن به ان.پي.تي نزديك كرد.
وي با اشاره به توافق هستهيي آمريكا و هند مدعي شد كه هدف واشنگتن از اين كار متعهد ساختن دهلي به حركت در چارچوب ان پي تي است.
لودگارد در پاسخ به اين سوال كه غرب قصد دارد ايران را از حقاش براساس ان.پي.تي براي در اختيارگيري فنآوري صلحآميز هستهيي محروم سازد، در حالي كه اين پيمان بر دو وجه تاكيد دارد كه يكي عدم اشاعه و ديگري حق كشورها براي داشتن فنآوري صلحآميز هستهيي است، اين مطلب را صحيح خواند و گفت كه با اين حال واقعيت سياسي چيز ديگري است.
وي در ادامه به آنچه آن را پنهانكاري هستهيي ايران خواند اشاره كرد و گفت كه در نهايت عدم اعتماد مانعي براي پيشرفت مسايل است.
رييس موسسه نوين نروژ در پاسخ به سوالي مبني بر اين كه تحميل دولتي مصنوعي در منطقه به سرنوشتي مشابه يوگسلاوي منجر خواهد شد، آيا بهتر نيست اروپا، مسلمانان، يهوديان و اعراب براي اسكان رژيم صهيونيستي فكري بكنند، طفره رفت و گفت كه عمدهي نگراني اروپا و آمريكا تهديد ايران عليه تلآويو است.
وي در خصوص گزارش اخير محمد البرادعي، مدير كل شوراي حكام به 35 عضو شورا گفت كه اين گزارش همان حرفهاي قبلي را تكرار كرده است.