آفتابنیوز : بدین ترتیب، پرونده ایران یک گام دیگر نیز برداشت. اما این پایان دیپلماسی نیست. چرا که محمد البرادعی رئیس سازمان انرژی اتمی بلافاصله اظهار امیدواری کرد که مذاکرات ادامه داشته باشد. او پیش از این به صراحت اعلام کرده بود که انحرافی در مسیر صلح آمیز ایران ندیده است اما سؤالات و ابهاماتی وجود دارد که باید برطرف شود. به همین خاطر نیز تأکید کرد: «مانند همیشه خواستار اقدامات بیشتر ایران برای اعتمادسازی و حل ابهامات هستم.»
علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، یک روز قبل از تشکیل جلسه شورای حکام، اعلام کرد که ایران حاضر است به ابهامات پاسخ دهد. او با ارایه آخرین پیشنهاد ایران به منزله حسن نیت، اعلام کرد که ایران می خواهد پرونده در سازمان بین المللی انرژی اتمی بماند تا همچنان بتوان از مسیر مذاکرات، ابهامات را برطرف کرد.
به هر حال اکنون ایران در وضعیت جدیدی قرار گرفته است. ایران اعلام کرده بود که اگر پرونده به هر شکلی به شورای امنیت ارجاع یا گزارش شود، از یک سو روابط خود با آژانس بین المللی انرژی اتمی تنزل خواهد داد و از طرف دیگر غنی سازی صنعتی را آغاز می کند. ضمن آن که علی لاریجانی، در آخرین کنفرانس مطبوعاتی خود بر استفاده از اهرم نفت نیز تأکید ورزید و اعلام کرد که ایران خواهان آن نیست که از نفت به عنوان یک سلاح استفاده کند زیرا، حرکت به این سو، مشکلاتی را برای مردم جهان به وجود می آورد که ایران از آن پرهیز دارد. او البته اضافه کرد که اگر ایران ناچار شود، از این راه نیز استفاده خواهد کرد.
به هر صورت ایران تلاش می کند همچنان سعه صدر نشان دهد. اعزام برخی از دیپلمات های برجسته به نیویورک برای بررسی موضوع، نشان می دهد که هنوز دیپلماسی به پایان نرسیده است. شورای امنیت آخر راه نیست. گرچه مسیر را پر از فراز و نشیب می کند و جاده همواره تبدیل به سنگلاخ می شود، اما می توان با یک دیپلماسی سنجیده، وضعیت را تغییر داد. ایران هنوز مورد اطمینان است. کشورهای اروپایی اگرچه از ایران دلگیر هستند، اما همچنان از مذاکرات با ایران استقبال می کنند. فرانک والتر اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان بلافاصله پس از نشست شورای حکام در برلین گفت که «جامعه بین المللی ملزم به یافتن راه حلی دیپلماتیک در خصوص برنامه هسته ای ایران است.» به همین علت نیز به این که «درگیر شدن شورای امنیت سازمان به معنای پایان دیپلماسی نیست» تأکید می کند. مشابه این سخنان را نیز سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه زده است. مؤتلف ایران، در خصوص تبعات ارسال پرونده ایران به شورای امنیت و این موضوع که آیا قرار است ایران تحریم شود، گفت: «فکر نمی کنم تحریم ها به عنوان یک ابزار برای حل این بحران هرگز در تاریخ معاصر به هدف رسیده باشد.»
این اظهارات بیانگر آن است که راه برای ایران همچنان باز است. مردان قدرت در ایران از یک سو باید نگاهی به دنیای خارج داشته باشند و از دیگر سو نگاهی به داخل کشور. حل مشکل در بعد بین المللی، نیاز به هوشیاری و درایت دارد. ایران همچنان می تواند از این گردنه سخت عبور کند. همچنانکه در طول دو سال و نیم گذشته عبور کرده است. نیاز است در این میان از دیپلمات های برجسته، فنی و قدرتمند که با کار خود عجین هست استفاده شود. در عین حال در داخل کشور نیاز به یک انسجام ملی داریم.
موضوع پرونده هسته ای ایران اگرچه یک موضوع ملی است و گروه ها برای به دست آوردن فن آوری صلح آمیز هسته ای اجماع دارند، اما باید با اتخاذ راهکارهای مناسب، انسجام ملی را تقویت کرد. روز چهارشنبه هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، در اجلاس خبرگان گفت: «نمی توانم باور کنم کسی را که 30-20 سال برای کشور خدمت کرده، طردش کنند، متهمش کنند و در خانواده اش بدنامش کنند و بعد بگویند ما منسجم باشیم.» هاشمی تأکید کرد: «نمی شود در میدان عمل مقتضیات انسجام را پدید نیاورد و به دنبال انسجام بود.» به گفته او انسجام ملی یک فرمان نیست. انسجام ملی در میدان عمل درست می شود. در این شرایط و با تبلیغات سنگینی عیه ایران، وظیفه همه است که این انسجام را پدید آورند.