آفتابنیوز : سرویس اجتماعی-دیلی میل اشاره می کند که نگاهی اجمالی به این گذرنامه ها نشان می دهند که گویا مردم کشورها به این واقعیت بی اعتنا هستند که ممکن است روزی کشورهای خودشان نیز از بین بروند.
به گزارش آفتاب نیوز در میان پاسپورت ها، گذرنامه شهروندان فلسطین تحت اشغال بریتانیا و هم چنین گذرنامه هایی از بلوک شوروی و آلمان شرقی دیده می شود. کلکسیونر این اثار گفته است که گذرنامه ای از کره شمالی نیز در اختیار دارد اگرچه پیدا کردن گذرنامه آن کشور کار بسیار دشواری است. در یکی از عکس ها پاسپورتی دیده می شود که در آن عکسی از زنی در حال نواختن گیتار است.
این گذرنامه مربوط به سال ۱۹۲۱ میلادی و از ناحیه خودمختار آن زمان برمن المان است. پس از فروپاشی امپراتوری در سال ۱۸۰۶ میلادی، در برمن منطقه ای خودمختار اعلام شد و تا سال ۱۹۳۳ میلادی تا زمان ظهور رایش سوم ادامه یافت. این گذرنامه شاید با معیارهای امروزین گذرنامه تفاوت داشته باشد و نکته جالب آن انتشار تصویری از زنی با گیتار است.
یکی از عکس های جالب دیگر از گذرنامه های قدیمی حکومت های از بین رفته، گذرنامه شهروندی از منطقه ای خودمختار به نام فیوم متعلق به سال ۱۹۲۳ میلادی است. بر سر این منطقه میان ایتالیا با پادشاهی وقت صربستان، کرواسی و اسلوونی جنگی در گرفت. عمر حکومت خودمختار در این منطقه تنها چهار سال به طول انجامید و اکنون بخشی از کرواسی محسوب می شود. در بخش دیگری از این کلکسیون گذرنامه هایی از اتحاد جماهیر شوروی سابق دیده می شوند که اکنون وجود ندارد و از هم فروپاشیده شد. هر فردی در اتحادیه اروپا بایستی گذرنامه دریافت می کرد اگرچه تنها تعداد کمی از شهروندانش فرصت سفر خارجی را داشتند و سفر به دیگر مناطق بلوک شرق تحت کنترل شوروی ازاد بود اگرچه چندان متداول نبود.
حکومت شوروی هراس داشت کسانی که کشور را ترک کنند تحت تاثیر غرب قرار گرفته و در شرایطی که دسترسی ازادانه به همه چیز داشتند و ممکن بود دیگر حاضر به بازگشت به اتحاد جماهیر شوروی نشوند. نکته جالب این که هر کسی که در شوروی گذرنامه داشت بایستی در آن هویت نژادی خود را قید می کرد برای مثال، اگر فرد دارنده یهودی بود باید اظهار می کرد که یهودی اس و اگر لهستانی بود باید این موضوع ذکر می شد. در در میان گذرنامه ها، پاسپورت هایی از المان شرقی نیز وجود دارند که پس از فروپاشی دیوار برلین در دهه ۹۰ میلادی ساقط شد. در این گذرنامه ها زبان المانی و روسی بکار رفته اند. مردمان المان شرقی کمونیستی نیز محدودیت در انجام سفرهای خارجی داشتند و بدون کسب مجوز دولتی قادر به سفر نبودند.