کد خبر: ۴۳۹۸۱
تاریخ انتشار : ۲۴ اسفند ۱۳۸۴ - ۱۰:۳۸

ایران اتمی کابوسی برای کاخ سفید

آفتاب‌‌نیوز : * انگیزه ایران از فعالیت های هسته ای چیست؟ 
بعد از تحمل سال ها تحریم اقتصادی و سیاسی ایران توانسته است اقتصاد خود را بهبود بخشد و به پیشرفت های چشمگیری در زمینه دانش هسته ای نائل گردد. بعد از سقوط صدام حسین، دیکتاتور سابق عراق ایران مهم ترین و قویترین قدرت منطقه خلیج فارس شده است و از آنجایی که کشورهای مثل اسرائیل ـ هند ـ پاکستان ـ کره شمالی و چین در قاره آسیا از سلاح هسته ای برخوردار هستند این کشور به دانش هسته ای به عنوان یک موضوع ملی و بسیار حساس نگاه می کند.
 
محمود احمدی نژاد شهردار سابق تهران و رئیس جمهور جدید ایران در زمان انتخابات به مردم قول فراهم کردن یک زندگی بهتر را داده بود و از زمان به دست گرفتن قدرت و به مبارزه طلبیدن قدرت های بزرگ مورد تایید و حمایت شدید مردم قرار گرفته است.مردم ایران از تمام طبقات اجتماعی گرفته تا احزاب سیاسی کشور با او موافق اند. بنابراین طبیعی است که ایران بخواهد به تلاش برای دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته ای ادامه دهد. 

* چرا امریکا مانع ایران نمی شود؟ 
به خاطر اینکه ارتش ایالات متحده نمی تواند با کشوری بزرگ و مصممی چون ایران رویارو شود چرا که تجربه عراق به آنها نشان داده است که امریکا نمی تواند پیروز جنگ های پارتیزانی باشد. این در حالی است که اگر جرج بوش مراکز هسته ای یا نفتی ایران را بمب باران کند منافع امریکا در سراسر جهان به شدت به خطر می افتند. 

بوش حتی نمی تواند با حمایت مالی و نظامی گروهک منافقین و تشویق آنها به انجام عملیات نظامی مانع ایران شده چرا که نتیجه این کار به نفع دولت ایران است و نه تنها باعث اقتدار بیشتر حکومت ایران می شود بلکه به اقتدار امریکا در جهان نیز لطمه وارد می کند. چون مردم ایران نشان داده اندکه با تمامی تحرکات گروه های چون منافقین مخالفند. 

* آیا این حقیقت دارد که عده ای از تندروها کنترل مردم ایران را در دست دارند؟ 
خیر ـ ایران با وجود برخی از محدودیت ها یک کشور دموکرات است. با وجودی که طبق قوانین ایران افرادی که مخالف دولت جمهوری اسلامی ایران باشند حق شرکت در انتخابات را ندارند ولی محمود احمدی نژاد در مبارزات انتخاباتی کاملا قانونی و منصفانه به پیروزی رسید و  این در حالی است که عده کثیری از مردم ایران حامی دولت هستند و در صورتی که حمله ای نظامی به ایران شود کوچک و بزرگ در این کشور علیه مهاجمان متحد می شوند و با تمام قوا از سرزمین خود دفاع می کنند.

* آیا احمدی نژاد واقعا می خواهد اسرائیل را از نقشه جهان محو کند؟ 
اگر او می توانست این کار را انجام دهد مطمئنا این کار را انجام می داد ولی او و مردانس می دانند که چنین کاری غیر ممکن است. با وجود توان نظامی مطلوبی که ایران دارد ایران یک قدرت نظامی بزرگ نیست ولی با سیستم های لجستیکی و استراتژیکی که در اختیار دارد به خوبی می تواند از قلمرو خود دفاع نماید. این در حالی است که اسرائیل کشوری است که تجهیزات نظامی پیشرفته ای در اختیار دارد و می تواند کاملا از خود دفاع نماید و در مواردی نیز دست به اقدامات پیشگیرانه تهاجمی بزند. 

* آیا این احتمال وجود دارد که اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران حمله کند؟ 
اسرائیل چنین حمله ای را در سال 1981 در عراق انجام داد. اما در حال حاضر منطقه در شرایط دشوارتری در مقایسه با آن سال ها قرار دارد و امریکا از ترس بروز یک جنگ نظامی گسترده در خاور میانه به شدت مخالف هر گونه حمله نظامی اسرائیل به ایران است. از سوی دیگر اگر اسرائیل به این باور برسد که امنیت آن در خطر است و چنین حمله ای نتیجه مثبتی دارد هیچ چیزی نمی تواند جلوی بروز چنین اقدامی از سوی اسرائیل را بگیرد. 

* آیا تحریم های احتمالی سازمان ملل علیه ایران نتیجه مثبتی خواهند داشت؟ 
خبر ـ پیشینه تحریم های بین المللی نشان داده است که تحریم ها به مردم فقیر و بدون حامی آسیب وارد می کنند ولی به ندرت می توانند به حکومت ها آسیبی برسانند. از طرفی گاهی اوقات تحریم باعث رشد اقتصادی و علمی یک کشور می شود چون این انگیزه را در آنها تقویت می کند که نیازهای خود را  تهیه و تولید نمایند. 25 سال تحریم امریکا علیه ایران نتیجه مثبتی نداشته است. 

از سویی ایران کشوری با مرزهای زمینی گسترده است و با روابط دیپلماتیک خوبی که با کشورهای عراق، ترکیه، پاکستان، افغانستان و . . . دارد و از آنجایی که از طریق مرزهای آبی خود نیز می تواند نیازهای خود را تامین نمایند به راحتی دوران تحریم را تحمل خواهد کرد. این در حالی است که تحریم ایران منجر به افزایش قیمت نفت می شود و به همین علت امریکا و اروپا متوجه شده اندکه تحریم ایران هزینه سرسام آوری برای آنها خواهد داشت. 

* نقش روسیه و چین در تحولات چیست؟
این دو کشور به شدت تلاش می کنند که مانع تحریم اقتصادی ایران شدند چرا که روابط تجاری گسترده ای با این کشور دارند. تحریم ایران منجر به افزایش انگیزه چین برای تسلط کامل بر منطقه خاورمیانه و نهایتا قاره آسیا می شود و این نیز موضعی بسیار نگران کننده برای واشنگتن است. چون آنها می خواهند به هر طریقی که شده مانع از گسترش نفوذ سیاسی واقتصادی چین در قاره آسیا شوند. 

هر چند که روسیه در پرونده هسته ای ایران اخیرا سعی کرده موضع خود را متمایل به امریکا و اروپا نشان دهد ولی امریکا تمایل ندارد که روسیه نفوذ بیشتری پیداکند. گفتنی است روس ها برای رسیدن به آب های گرم خلیج فارس از سال ها پیش تلاش می کنند نقشی قدرتمند برای نفوذ در منطقه ایفا نمایند. 

احتمالا امریکا و اروپا  در نهایت یک ایران هسته ای را می پذیرند ولی به شدت فعالیت های هسته ای این کشور را زیر نظر خواهند گرفت. در حال حاضر بزرگترین امید غرب این است که احمدی نژاد تسلیم انتقادات و نظرات مخالفین خود شود و مجبور به مصالحه و پذیرش طرح روسیه شود. 

از سویی دیگر تعدادی از کشورهای اروپایی از این موضوع نگران هستند که مشاوران بوش از بحران هسته ای ایران به عنوان فرصتی برای کسب پیروزی در انتخابات میان دوره ای ماه نوامبر در امریکا استفاده کنند. در پایان می توان گفت که ایران برای کاخ سفید تبدیل به مهره ای انتخاباتی شده است که بین دموکرات ها و جمهوری خواهان در حال جابجایی است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین