آفتابنیوز : به گفته دیپلمات ها دلیل به درازا کشیدن نشست های اعضای شورای امنیت، مخالفت های سرسختانه چین و روسیه و به خصوص مقامات مسکو با برخی از بندهای بیانیه پیشنهادی اروپا و امریکا بود.
چین و به خصوص روسیه از آغاز بررسی پرونده هسته ای ایران مواضع متعادل تری را نسبت به دیگر اعضای دائم شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی اتخاذ کردند و حتی با ارجاع و گزارش پرونده ایران به شورای امنیت مخالف بودند. شاید از این رو بود که مقامات کرملین در همان زمان که پرونده فعالیت های هسته ای ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی بررسی می شد، طرح هسته ای را برای خروج تهران از بن بست به مقامات ایران پیشنهاد کردند.
به هر ترتیب حمایت مسکو از ایران روز گذشته منجر به حذف بند دوم بیانیه صادره در مورد ایران شد که بر اساس آن نقش بعدی شورای امنیت سازمان ملل متحد پس از پایان مهلت 30 روزه به ایران تبیین شده بود.
به هر حال نتیجه بیش از 20 نشست اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد ایران و تغییر و اصلاح چند پیش نویس بیانیه ای 9 بندی در خصوص فعالیت های هسته ای ایران شد که البته بنا به تفسیر ناظران بیانیه ای غیر الزام آور بود.
بر همین اساس پرونده هسته ای ایران بار دیگر از شورای امنیت به آژانس بین المللی انرژی هسته ای بازگردانده می شود تا طبق بند 9 بیانیه محمد البرادعی مدیر آژانس بین المللی انرژی اتمی ظرف مدت 30 روز گزارشی را در مورد فرایند پایبندی ایران به اقداماتی که شورای حکام خواستار آن شده بود، به شورای امنیت و به طور موازی به شورای حکام ارائه کند.
به این ترتیب ایران 30 روز دیگر مهلت خواهد داشت تا در مورد تعلیق تمامی فعالیت های هسته ای اش حتی تحقیقات که بر آن به عنوان حقوق مسلم کشور پا فشاری می کند و یا عکس آن تصمیم گیری کند.
همچنین از آن جا که بند مربوط به اقدامات بعدی شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد ایران از بیانیه صادره حذف شده است، چگونگی اقدام پس از یک ماه در مورد فعالیت های هسته ای ایران ظاهراً هنوز مشخص نشده است.
هر چند که برخی آگاهان بر این باورند که نشست امروز برلین به احتمال زیاد در این زمینه نتایجی را در بر خواهد داشت.
قرار است کاندولیزا رایس وزیر خارجه امریکا به همراه وزرای خارجه فرانسه، چین، انگلیس و روسیه به میزبانی آلمان به بررسی استراژی در مورد چگونگی برخورد با پرونده فعالیت های هسته ای ایران ادامه دهند.
حساسیت تهران به تهدید
اما روز گذشته اولین واکنش از سوی ایران نسبت به بیانیه صادره توسط نماینده دائم ایران در سازمان ملل اتخاذ شد.
محمد جواد ظریف که گفته می شد سخنرانی اش با مخالفت نماینده امریکا در سازمان ملل روبه رو شده است، در یک کنفرانس خبری مواضع تهران را در مورد تصمیم اعضای شورای امنیت اعلام کرد.
او با بیان این که تهران می خواهد همکاری کند گفت که ایران فشار و تهدید را نمی پذیرد و به این موضوع حساسیت دارد.
ظریف سپس افزود: دولت ایران این بیاینه را مورد مطالعه و بررسی قرار دارد و واکنش لازم را اتخاذ خواهد کرد.
در هر حال با ارائه ضرب الاجلی 30 روزه به ایران، سرانجام بن بست سه هفته ای در مذاکرات 15 عضو شورای امنیت شکسته شد. به این ترتیب با بازگشت پرونده هسته ای ایران به آژانس بین المللی انرژی اتمی، تهران 30 روز دیگر برای اطمینان بخشی وجود به جامعه بین المللی فرصت خواهد داشت. اما پایان نشست های شورای امنیت به معنای پایان جلسات این شورا در مورد ایران نیست. پایان 30 روز، یکبار دیگر ایران را با تصمیم گیری اعضای دائم شورای امنیت در مورد پرونده هسته ای اش مواجه خواهد ساخت و فرصت زمانی یک ماه و چگونگی راهی که مقامات تهران در پیش خواهند گرفت در نتیجه این تصمیم گیری نقش حیاتی ایفا خواهد کرد.