آفتابنیوز : رایس و استرا روز گذشته در سفری غیر منتظره وارد عراق شدند تا رهبران این کشور را به کنار گذاشتن اختلافاتشان و تشکیل دولت جدید در عراق ترغیب کنند.
سفر آنها در حالی صورت گرفته که طی چند ماه اخیر برخی گروه ها در عراق دست به اعمال خشونت آمیز زده و طی آن به اختلافات موجود ما بین شیعیان و سنی ها دامن زده شده است، به طوری که زمزمه های احتمال بروز جنگ داخلی در این کشور به رغم حضور نیروی های ائتلاف شنیده می شود. برخی صاحب نظران و گروه های عراقی از عملکرد ضعیف ابراهیم جعفری نخست وزیر عراق در جهت ایجاد وحدت میان عراقی ها به عنوان یکی از دلایل اقدامات خشونت آمیز در این کشور یاد می کنند.
شاید از همین روست که وزیران امور خارجه امریکا و انگلیس در سفری از پیش اعلام نشده دیروز وارد بغداد شدند و دیدار با ابراهیم جعفری نخست وزیر شیعه عراق و جلال طالبانی رئیس جمهوری این کشور را در صدر برنامه های خویش قرار دادند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز روز گذشته از سفر این دو مقام امریکایی و اروپایی به بغداد به عنوان برگزاری نشست هایی با مقامات دولت موقت کنونی و میانجیگران مذهبی و قبیله ای یاد کرد.
یکی دیگر از اهداف رایس و استرا از سفر به عراق انجام دیدارهایی با عادل عبدالمهدی معاون رئیس جمهوری این کشور است که در انتخابات داخلی فهرست ائتلاف عراق یکپارچه با یک رای اختلاف در مقابل ابراهیم جعفری، سمت نخست وزیری را به او واگذار کرد.
اما این تمام ماجرای سفر رایس و استرا به بغداد نیست، چرا که اخبار دیگر از درخواست بوش رئیس جمهوری امریکا از ابراهیم جعفری برای کناره گیری حکایت می کند. هر چند که برخی منابع اصل چنین در خواستی را از سوی امریکا رد می کنند.
از سوی دیگر برخی از اعضای ائتلاف یکپارچه عراق نیز خواستار کناره گیری جعفری شده اند این در خواستی است که از سوی نخست وزیر عراق رد شده است. ابراهیم جعفری که رابطه نزدیکی نیز با دولتمردان ایران دارد همچنین روز گذشته در دیدار با کاظمی قمی کاردار ایران در عراق اعلام کرده که سران سیاسی این کشور تا آخر این هفته درباره تشکیل دولت به توافق می رسند.
با این حال اختلاف میان اعضای ائتلاف یکپارچه عراق همچنان برسر حضور ابراهیم جعفری در سمت نخست وزیری کشورشان ادامه دارد.
از یک سو برخی از اعضای این ائتلاف به این امر که ائتلاف به جعفری به عنوان تنها نامزد احراز پست نخست وزیری نگاه می کند پایبندند. به گفته یکی از اعضای ائتلاف یکپارچه عراق در جلسه روز یکشنبه آنها مقرر شده تا نامه ای رسمی مبنی بر انتخاب جعفری به عنوان تنها نامزد تصدی پست نخست وزیر برای « گروه همبستگی کردستان» و « جبهه توافق» در ارسال شود. همچنین آنها اعلام کرده اند که با ایجاد کمیته امنیتی وزارتی با نامزدی ابراهیم جعفری برای احراز پست نخست وزیری مشکلی ندارند. اما این نظرات نقطه مقابلی هم دارد و آن نظر برخی دیگر از اعضای ائتلاف یکپارچه عراق مبنی بر عدم توانایی جعفری در تحکیم روابط شیعیان و سنی ها و در خواستشان برای کناره گیری از نخست وزیری است، که البته سفر رایس و استرا و اخبار حاکی از در خواست مشابه رئیس جمهوری امریکا از جعفری نیز در همین ارتباط ارزیابی می شود.
برخی از خبرها نیز از دلایل این درخواست امریکا به جهت رابط نزدیک جعفری با ایران حکایت دارد.
در هر حال رایس و استرا در سفرشان به عراق خواستار تشکیل دولت جدید در این کشور شده اند و نظراتشان را در این خصوص با ابراهیم جعفری و جلال طالبانی در میان گذاشته اند. البته آنها این امر را نیز بیان کرده اند که انتخاب رهبران عراقی تنها به خود عراقی ها مربوط است اما نگرانی های بین المللی قابل توجهی درباره زمان تشکیل دولت عراق وجود دارد و به همین دلیل از رهبران عراقی خواسته اند که به روند تشکیل دولت سرعت بدهند.
با وجود چنین اظهار نظرهایی رهبران مذهبی عراق از دخالت امریکا و اروپا در امور داخلی کشورشان و به خصوص تشکیل نخستین دولت دائم عراق ابراز ناخشنودی می کنند.
به این ترتیب مخالفت گروه های سنی، کردها و برخی گروه های غیر مذهبی با نامزدی ابراهیم جعفری برای احراز دوباره پست نخست وزیری از یک سو، در خواست امریکا و متحدانش برای کنار گذاشتن اختلافات میان گروه های عراقی که کشور را در آستانه جنگی داخلی قرار داده و رویداد مهم پیش روی این کشور یعنی تشکیل اولین دولت دائم پس از سقوط صدام حسین، یک بار دیگر رهبران عراق را در آستانه تصمیمی سرنوشت ساز قرار داده است. تصمیمی که نقش مهمی در معادلات سیاسی منطقه و به خصوص ایران ایفا خواهد کرد.