کد خبر: ۴۴۶۶۷
تاریخ انتشار : ۱۵ فروردين ۱۳۸۵ - ۲۳:۰۲

نفت مانع تحريم ایران می شود

آفتاب‌‌نیوز : به نوشته اين نشريه درحال حاضر مسائل مربوط به پرونده هسته ای ايران نگران کننده ترين ريسک بلند مدت بازار نفت محسوب می شود ، چرا که چشم پوشی از روزانه 9/3 ميليون بشکه توليد و 4/2 ميليون بشکه صادرات نفت ايران قابل تصور نيست.
در صورتی که پرونده هسته ای ايران به حادترين وضعيت خود يعنی اعمال تحريم های اقتصادی عليه اين کشور برسد، بازار رنجور نفت با موج جديد بی ثباتی های شديد مواجه خواهد شد.
در صورت اعمال تحريم های اقتصادی عليه ايران ، اين کشور می تواند عرضه نفت خود به بازار های جهانی را قطع کند و در حالی که مازاد توليد نفت کشور های اوپک مجموعأ و در خوش بينانه ترين حالت يک ميليون بشکه از صادرات نفت ايران کمتر است ، فشار بر بازار نفت تا حد متلاشی شدن آن بالا خواهد رفت.
در واقع، با توجه به سرسختی ايران تنها اهرم فشار غرب بر ايران برای کنار گذاشتن فعاليت های هسته ای اعمال تحريم های اقتصادی عليه اين کشور است ؛ که نقش تأثير گذار ايران در بازار نفت احتمال وقوع اين گزينه را نيز شديداً کاهش می دهد.
نشريه ميدل ايست مانيتور تصريح می کند : در بدبينانه ترين حالت ، در صورت اعمال تحريم اقتصادی عليه ايران و تلافی ايران با قطع صادرات نفت ، اقتصاد ايران شديداً آسيب خواهد ديد ، زيرا در آمدهای نفتی حدود 80 درصد صادرات ايران و 20درصد توليد ناخالص داخلی اين کشور را تشکيل می دهد.
با اين وجود، نمی توان از وقوع چنين پديده ای و تأثير ناگوار آن بر جامعه جهانی بی اعتنا گذشت . علاوه بر اهرم ايران در کنار کشيدن صادرات نفت خود از بازارهای جهانی ، عامل فشار مهمتر ايران تسلط اين کشور بر مهمترين تنگه نفتی جهان يعنی تنگه هرمز است.
براساس اعلام نشريه ميدل ايست مانيتور ، روزانه 17ميليون بشکه نفت صادراتی کشور های حاشيه خليج فارس به منظور رسيدن به بازارهای جهانی خصوصاً کشور های اروپايی و آسيا از تنگه باريک هرمز می گذرند. در واقع ، بيش از يک پنجم نفت مصرفی در سطح جهان برای رسيدن به مقصد های خود نيازمند عبور از تنگه استراتژيک هرمز است ، که اين امر براهميت موقعيت استراتژيک ايران در منطقه از يک سو و در بازار جهانی انرژی از سوی دیگر افزوده است.
بنابراين ، ايران در صورت احساس خصومت جامعه جهانی با خود به راحتی می تواند مقابله به مثل کند و علاوه بر بستن شيرهای نفت خود، تنگه هرمز را نيز بر روی کشتی های نفت کش ببندد ؛ چه بازار جهانی نفت حتی اگر بتواند 4/2 ميليون بشکه نفت صادراتی ايران را جبران کند ، از نفت محبوس در هرمز نخواهد گذشت. 
از ديد ميدل ايست مانيتور ، برگ برنده ديگر ايران ، روابط استراتژيک اين کشور با روسيه و چين است. ايران روابط نزديکی با اين دو کشور دارای حق وتو در شورای امنيت سازمان ملل دارد و وابستگی بازار نفت به ايران و قدرت و موقعيت سوق الجيشی ايران در دخالت در بازار نفت ، روسيه و چين را نسبت به مخاطرات رويارويی با ايران نگران ساخته است.
فارغ از مسأله هسته ای ايران و تأثير آن بر بازار نفت ، اين بازار حياتی هم اکنون با مخاطرات قدرتمندی روبرو است . از يک سو شفافيت اطلاعات در اين بازار بسيار اندک است ، به طوری که نگرانی نسبت به اغراق در اعلام رقم واقعی عرضه نفت همچنان وجود دارد.
هرچند تقاضای نفت چين در سال 2005 تا حدودی روند آرامی در پيش گرفت و فقط 5/2 درصد افزايش يافت ، اما با توجه به پيش بينی رشد خارق العاده تقاضای نفت در دو بخش صنعت و خودرو های سواری در چين طی چند سال آينده ، بازار نفت تا پايان دهه جاری نخواهد توانست از زير فشار شديد چين شانه خالی کند.
پيش بينی رشد توليد نفت ونزوئلا در ميان مدت دشوار است ، احتمال مقابله کشورهای مسلمان با آمريکا و قطع صادرات نفت به آن هرچند ناچيز است اما وجود دارد ، عراق همچنان از افزايش عرضه نفت خود ناتوان است ، نا آرامی در دلتای نفتی نيجريه ادامه دارد و نمی توان از رخ ندادن کاهش ها و قطع ها در توليد نفت کشورهای عمدتاً بی ثبات توليد کننده نفت ، همچون آنچه در نيجريه رخ داد ، در آينده مطمئن بود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین