آفتابنیوز : پس از آن بود که معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد خبر از سامان دهی خبرگزاریها و اخبار آن داد. اگر چه این جریان چندان جدی دنبال نشد اما هرگز به بایگانی نرفت تا اینکه دیروز خبر از طرحی در مجلس به میان آمد که با واسطه آن قرار شد تا خبرگزاری ها سامان دهی شوند. همزمان با این اخبار خبری مبنی بر اخراج تعدادی ازخبرنگاران «ایلنا» تحت عنوان تعدیل نیرو این دو موضوع را به هم پیوند زد.
در میان اخبار رسمی این طور عنوان شده که اخراج خبرنگاران «ایلنا» در راستای تعدیل نیرو صورت گرفته است. این ادعا در حالی مطرح می شودکه اکثر خبرنگاران اخراجی، خبرنگاران سرویس سیاسی این خبرگزاری هستند .
در پی اخراج تعدادیاز خبرنگاران «ایلنا» که یک منبع آگاه در گفتگو با آفتاب آن را به دلیل فشار از بالا خواند، تعدادی از دبیران سرویس این خبرگزاری از سمت خود استعفا داده اند.
«ماشاءالله شمس الواعظین» عضو هیات مدیره انجمن صنفی روزنامه نگاران در این باره معتقد است: «اخراج خبرنگاران خبرگزاریها را می توان در ادامه سیاست محدود سازی تعبیر کرد.»
شاید روی کار آمدن دولت جدید و تلاش دولت نهم برای یکسان سازی و هماهنگ کردن پخش خبر در سطح جامعه نیز در این امر بی تاثیر نباشد.
شمس الواعظین در گفت و گو با آفتاب ضمن «مخاطره آمیز» خواندن این اقدام می گوید: «این اقدام می تواند در راستای فشار برای یکدست کردن نهادهای تولید خبر تلقی شود.»
به نظر می رسد تصفیه و تعدیل گسترده خبرنگاران علاوه بر بازتابهای نامناسب آن در سطح جامعه به اعتبار خود خبرگزاری ها هم خدشه وارد کند و سبب سلب اعتماد مخاطبان گردد.
طرح ساماندهی خبرگزاریها
از سویی دیگر، خبرگزاری ایسنا دیروز از اعلام وصول طرح خبرگزاریهای غیر دولتی در پایان جلسه روز یکشنبه مجلس خبر داد.
اما طرح خبرگزاری های غیر دولتی چیست؟ آیا مجلس درصدد تقویت خبرگزاری های غیر دولتی برآمده و یا این طرح گامی در جهت محدود سازی و کنترل بیشتر خبرگزاری های غیردولتی است؟ مدیر عامل سابق «ایرنا» درباره هدف این طرح می گوید: «طرح خبرگزاریهای غیر دولتی و رسانه ها برای کنترل بیشتر این رسانه هاست زیرا در دولت قبل به صورت آیین نامه به تصویب رسیده بود.»
به گفته «عبدالله ناصری» در دولت خاتمی آیین نامه قانون خبرگزاری ها در هیات دولت تنظیم شد و بر اساس آن به حدود 10 خبرگزاری که در آن دولت شروع به فعالیت کردند، مجوز داده شد.
طرح خبرگزاری های غیر دولتی در کمیسیون فرهنگی مجلس تدوین شده است. کمیسیونی که طرح های تدوینی آن معمولا خبرساز است و تا مدتها رسانه ها و مردم را به خود مشغول می کند. به گفته مدیر عامل سابق ایرنا، کمیسیون فرهنگی مجددا این قانون را به عنوان طرح مستقل ارایه کرده و احتمالا می خواهند با اجرایی شدن آن کنترل بیشتری بر خبرگزاری های غیر دولتی داشته باشند.
اما طرح خبرگزاری های غیر دولتی از چه بخش هایی تشکیل شده است؟
این طرح شامل چهار فصل تعریف خبرگزاری غیر دولتی، حقوق خبرگزاری ها، حدود خبرگزاری ها، شرایط متقاضی و مراحل صدور پروانه است.
طراح این طرح کیست؟
طراح این طرح پرسروصدا کسی نیست جز «سعید ابوطالب». ابوطالب 37 سال دارد. تا چند سال پیش کسی او را
نمی شناخت. لیسانس شیمی دارد و کارشناسی ارشد
علوم سیاسی از دانشگاه شهید بهشتی. ابوطالب وقتی در سطح جامعه به شهرت رسید که از سوی شبکه دوم سیمای جمهوری اسلامی برای ساختن فیلمی در مورد عراق جنگ زده به این کشورسفر کردو سپس توسط نیروهای آمریکایی بازداشت شد. بازداشت چند ماهه او سبب شد در بازگشت از اسارت با توجه به روابطی که با سیاسیون و احزاب جناح راست برقرار کرده بود، در لیست انتخاباتی آبادگران قرار بگیرد و سر از مجلس هفتم در آورد. جایی که شاید خود او هم تا چند ماه پیش از تصور آن را هم نمی کرد.
اما چه شد که این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس به فکر تدوین چنین طرحی افتاد و لزوم این طرح به نظر ابوطالب چیست؟
ابوطالب در این باره می گوید: «پس از اینکه احساس شد در شرایط سیاسی جدید کشور، یک سری خبرگزاریهای غیر دولتی که خود به جریان آزاد اطلاعات کمک می کنند و نهایتا منجر به گسترش مشارکت مردم در عرصه سیاست می شود، در حال شکل گیری است، سعی کردیم بستر قانونی این امر را فراهم کرده و آن را تقویت کنیم.»
این طرح به باور برخی هدفی جز محدود کردن و کنترل خبرگزاری های دولتی ندارد و به باور برخی دیگر در نهایت به تقویت خبرگزاریهای غیر دولتی منجر می شود.
برای قضاوت بهتر است کمی صبر کنیم .بی شک تحولات ماههای آینده عرصه روزنامه نگاری روشن کننده اهداف طرحان طرح ساماندهی خبرگزاری ها خواهد بود.
روزنامه نگاران نگرانند و چشم انتظار.