کد خبر: ۴۵۹۰۸
تاریخ انتشار : ۱۵ ارديبهشت ۱۳۸۵ - ۲۰:۱۶

گره کور و کورتر می شود

آفتاب‌‌نیوز :  وليکن رفتار رسانه های گروهی روسیه اغلب توسط دولت مشخص نمی شود بلکه توسط سفارش دهندگان مطالب مربوطه که از طریق صندوق های اجتماعی بیشماری که توسط غرب تامین مالی می شود تعيين می گردد. 

گزارشات حاکی از آن است که آمریکا، فرانسه و انگلیس، پروژه قطعنامه ای را برای شورای امنیت سازمان ملل تهيه کرده اند که در آن از ايران درخواست می شود فورا برنامه های هسته ای خود را متوقف نمايد. این پروژه بصورت مقدماتی در ملاقات معاونین وزرای امور خارجه و روسای دپارتمان های سیاسی وزارت های امور خارجه 5 کشور عضو ثابت شورای امنیت به علاوه آلمان، که اخیرا در پاریس به اتمام رسید، مورد بحث قرار گرفت. 

این ملاقات منجر به هیچ تصمیم واحدی نگرديد. در حالی که آمریکایی ها پیشنهاد عمل سريع و اعمال تحریم علیه ایران را می کردند، روسیه و چین موضع دیگری اختیار کرده و خاطر نشان می شدند که هنوز از تمامی امکانات برای حل دیپلماتیک این مسئله از طریق آژانس بین المللی انرژی اتمی استفاده نشده است. 

گویا مباحثات طولانی در پيش خواهد بود که پيشبينی نتایج آن مشکل می باشد. آمریکایی ها تلاش می کنند اثبات کنند که گويا برای جامعه جهانی راهی جز فشار بر ايران و اعمال تحريم با استناد بر اصل 7 منشور سازمان ملل که اجازه می دهد عملکرد ایران را به عنوان تهدیدی برای صلح و امنیت جهان اعلام نمود، وجود ندارد. اگرچه گفته می شود که از چنین بیانیه ای تا اقدامات عملی علیه ایران فاصله زیادی وجود دارد، ولی دلایل کافی برای باور اين که تلاش می شود از جامعه جهانی هوشیاری را سلب کرده تا پس از تصویب قطعنامه ای معطوف به اصل 7 آیین نامه سازمان ملل در شورای امنیت، بدون جویا شدن موافقت آن ها، دست به حمله نظامی علیه ایران بزنند، وجود دارد. تصادفی نیست که بلر، سولانو، و دیگر دست اندرکاران ناتو به همه اطمینان می دهند که هیچ حمله نظامی علیه ایران طرح ریزی نمی شود و تنها صحبت از ممنوعیت سفر شخصيت های رسمی ایران به خارج ، تحریم عرضه فن آوری های دو منظوره و تسلیحات می باشد. همه این ها شبیه به حیله است: ابتدا متعهد می شوند که تنها "تحریم هایی جزئی" اعمال شود، تا بعد از تصويب قطعنامه شورای امنیت، سريعا آن را به مجوزی برای حمله به ایران تبديل کنند. 

به گزارش مطبوعات، در پروژه قطعنامه آمریکا- انگلیس – فرانسه، از این که ایران به الزامات و وظایف خود عمل نمی کند ابراز نگرانی شده و در آن به ايران اخطار شده است که سریعا غنی سازی اورانیوم را متوقف سازد و با انجام مذاکرات در این زمینه موافقت کند. در این قطعنامه مهلت زمانی که اگر ایران شروط را عملی نکند مجازات خواهد شد، قید نشده است. ایران نیز کما فی السابق قاطعانه اعلام می کند که به تحقیقات صلح آمیز هسته ای خود در چهارچوب قرارداد منع گسترش سلاح هسته ای ادامه می دهد و قصد ندارد از حق خود در زمینه انرژی هسته ای صرف نظر کند. 

" غلامرضا آقازاده "، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، در پاسخ به درخواست های غرب برای توقف غنی سازی اورانیوم اظهار داشت که هفته گذشته موسسات هسته ای ایران موفق شدند که درصد غنی سازی اورانیوم را از قبل بیشتر کنند. وی این رقم را 8/4 درصدی اعلام نمود و اظهار داشت که غنی سازی در همین حد متوقف خواهد شد چرا که این میزان کاملا برای تولید مستقل سوخت هسته ای ایران کافی می باشد. ( برای کار راکتورهای آب سبک غنی سازی تا حد 5% کافی است در حالی که برای ساخت سلاح هسته ای، اورانیوم باید تا 90% غنی گردد.) در ارتباط با تهدیدات اخیر آمریکا مبنی بر حمله نظامی به ایران، ایجاد ائتلاف "داوطلبان" آغاز و شرکت در آن، با استناد به حق " دفاع از خود" و با استفاده از قطعنامه شورای امنیت یا بدون آن، سردار" دهقان" فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران هشدار داد که در صورت حمله آمریکا به ایران، " اولین هدف ما اسرئیل خواهد بود". 

در این رابطه توجه را به این مسئله جلب می کنیم که از طرف روسیه وچین تز بی فايده بودن تحریم علیه ایران، که ممکن است در صورت وخیم تر شدن اوضاع در آینده، اعمال گردد، مصرانه تکرار می شود. پرونده اتمی ایران در آینده باید نه در شورای امنیت، بلکه در آژانس بین المللی انرژی اتمی که دارای کلیه امکانات برای روشن ساختن سوالات موجود در رابطه با برنامه هسته ای ایران و کنترل عملکرد آن می باشد، مورد بررسی قرار بگیرد. شورای امنیت فاقد امکانات فنی و حقوقی لازم و متناسب در این زمینه می باشد. 

" سرگی لاوروف"، وزیر امور خارجه روسیه اخیرا اعلام کرد که تحریم ایران نتيجه مورد نظر را نخواهد داد. وی دوشنبه گذشته در اوتاوا، بار دیگر پیشنهاد احداث موسسه مشترک روسیه و ایران در خاک روسیه برای تامین سوخت هسته ای ایران را تکرار نمود. هر چند " محمود احمدی نژاد " رئیس جمهور ایران، این طرح را تاريخ گذشته خوانده بود.
واضح است که برای رسیدن به مصالحه باید از این طریق عمل کرد، و بسیاری از افراد در تهران نيز به تدريج به این مسئله پی می برند. 

مباحثات در مورد مسئله ایران هفته آینده در نیویورک با شرکت وزرای امور خارجه آمریکا، روسیه، بریتانیا، آلمان و فرانسه ادامه خواهد یافت. چشم انداز توافق ها کاملا نامشخص است. در حالی که آمریکا اصرار بر انزوای ایران دارد، قریب به اتفاق جامعه بین الملل ترجیح می دهند بر پایه مصالحه و مذاکره تصمیم گیری کنند. 

موضع آلمان در این زمینه که پیشنهاد می دهد توصیه روسیه به دقت مورد بررسی قرار گيرد و دیگر شرکت کنندگان در مباحثه را به انعطاف پذیری فرا می خواند، قابل توجه است. پیداست که موضع خانم "آنگلا مرکل"، صدر اعظم جمهوری فدراتیو آلمان، در دیدار رسمی قريب الوقوع خود از واشنگتن همين خواهد بود. اظهارات چندی پیش " یونگ"، وزیر دفاع جمهوری فدراتیو آلمان مبنی بر اين که لازم است ایران و آمریکا مستقيما مذاکره کنند از اهميت برخوردار است. چرا که بدون آن دستیابی به پيشرفت دیپلماتيک در اين زمينه بسیار مشکل خواهد بود. 

لزوم انجام مذاکرات مستقیم بین آمریکا و ایران کاملا روشن است. گرچه آمریکایی ها به هر طریقی این قضیه را نفی می کنند و سعی دارند با تشدید فشار بر ایران، اين کشور را مجبور به تسلیم یکطرفه کنند، پیداست که کار به همین جا نیز کشیده خواهد شد. به هر حال در مواضع آمریکا نسبت به ایران اخیرا روزنه های امیدی پيدا شده است. همانطور که روزنامه ما قبلا گزارش داده بود، " خلیل زاد" سفیر آمریکا در بغداد، پیشنهاد کرده است تا در مورد موقعیت عراق با تهران تماس برقرار کند. 

مدت زیادی از سفر غیر رسمی نمایندگان دولت ایران به آمريکا که البته سفر توريستی نبوده است ، نمی گذرد. واضح است که گرچه واشنگتن در هر صورت تهدیدات خود را انجام می دهد، ولی روزی صد بار به اين می انديشد که آیا ارزش دارد که خطر گسترش زد و خورد ها در خاور میانه را افزایش دهد؟ درس عراق بر دولت بوش بی تاثير نبوده است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین