آفتابنیوز : این استاد علم سیاست که در همایش تنوع فرهنگی و همبستگی ملی سخن می گفت در مورد آفت هایی که عموم گروهها را در برگرفته است، گفت: به نظر من دو آفت در رابطه با عموم گروهها در کشور وجود دارد. کمتر گروهی در کشور ما پیدا می شود که نگاه بلند مدت 50 ساله به آینده داشته باشد و تغییرات را در این زمان دراز مدت دنبال کند.
در واقع یکی از آفت های جدی فرهنگ ایرانی این است که به همه پدیده های اقتصادی - سیاسی – اجتماعی کوتاه مدت نگاه کنیم.
وی در مورد آفت دوم فرهنگی افزود: آفت دوم این است برای گروهها و تشکلات داخل کشور، فهم جهان مهم نیست. در واقع به غیر 2 الی 3 کشور دیگر ما تنها کشوری در دنیا هستیم که تفکر و برنامه ریزی در آن به شدت داخلی است. یعنی دوایر فکری ما بیرون از مرزهای کشور حرکت نمی کند و دوایر آن به شدت داخلی است. حتی در دانشگاههای ما نیز این دوایر فکری به شدت داخلی است.
سریع القلم در ادامه تاکید کرد: عنصر زمان و فهم پدیده های جدید در دوایر فکری داخلی ما بسیار ضعیف است. این دو آفت که در دوایر فکری و سیاسی کشور ما وجود دارد باعث شده که به ما در فهم پدیده ها کمک نکند.
وی با اشاره به کشورهای دیگر گفت: مالزی از سه قوم چینی، مالزی و مالایایی تشکیل شده ولی چون مبنای آنها بر پایه بهتر به زندگی سامان دادن استوار شد، توانستند به یک وجه اشتراک دست یابند در حالی که اگر می خواستند بر مبنای زبان، نژاد فکر کنند مطمئنا از طریق گفتگو هیچگاه نمی توانستند به اشتراک دست یابند.
این استاد دانشگاه در ادامه افزود: مفروض بنده در این بحث این است که مباحث قومی – مذهبی که در داخل یک کشور است از طریق گفتگو و استدلال هیچگاه حل شدنی نیست و همه باید در مفروضات و حوزه خودشان زندگی کنند و این مهمترین نکته ای است که گروههای سیاسی باید در ایران به آن توجه کنند.
وی در ادامه تبیین کرد: اگر ما می خواهیم به مسائل کشور نگاه دراز مدت داشته باشیم و در سایه آن مسایل دیگر را حل کنیم باید به کانون رشد اقتصادی کشور توجه کنیم و به افزایش نقش مردم در سرنوشت و مسئولیت خودشان در کشور اهمیت دهیم.
سریع القلم در انتها گفت: ما تنها کشوری در دنیا هستیم که بر خلاف روند جهانی شدن داریم عمل می کنیم. در تمام دنیا نقش دولت ها در اقتصاد دارد کم رنگ می شود ولی در کشور ما نقش دولت در اقتصاد دارد پررنگ تر می شود. وی تاکید کرد: تا زمانیکه ما به کم کردن نقش دولت و افزایش نقش افراد عمل نکنیم، مسائل قومی و مذهبی همچنان در میان ما باقی خواهد ماند.