آفتابنیوز : اين در حالي است كه سه مورد از اين اعتراض ها تنها در سه روز و توسط مخالفان طرح آريل شارون صورت گرفته است. براساس اين برنامه تمامي 21 شهرك يهودي نشين در نوار غزه و چهار شهرك در شمال كرانه باختري تخليه خواهند شد. به اين طريق هنگامي كه زمان عقب نشيني در اواخر جولاي برسد، اسرائيل عملا با عمليات ضدعقب نشيني به رهبري شهرك نشينان يهودي دچار مشكلات جدي خواهد شد. اين دقيقاً برنامه اي است كه اين افراد در سر دارند. عده اي از يهوديان ناسيوناليست افراطي اخيراً اعلام كرده بودند كه هزاران نفر را در محلي مذهبي در بيت المقدس كه هم براي مسلمانان و هم براي يهوديان مقدس است، گردهم خواهند آورد.
پليس در اين هفته سه هزار افسر را در منطقه مستقر كرد تا اين گروه را از اين محل دور نگهدارند و امكان برخورد خشونت آميز با هزاران فلسطيني كه در آن محل جمع شده بودند از بين ببرند.
در نهايت تنها عده كمي از تظاهركنندگان پديدار شدند و اين اعتراض در حالي كه از نظر تعداد افراد موفق نبود ولي از لحاظ شرايط استراتژيك براي آنها موفقيتي به شمار مي آمد. چرا كه همين عده اندك سبب شدند تا پليس افراد بسياري را براي جلوگيري از خشونت در آنجا مستقر كند.
سازمان دهندگان اين برنامه آن را عمليات آزمايشي دانستند و اعلام كردند كه در صورت عقب نشيني از غزه، تظاهرات و شورش هايي را در سراسر اسرائيل به راه خواهند انداخت. اين فعاليت ها شامل مسدودسازي تقاطع هاي اصلي آمد و شد به شهرك ها خواهند شد تا مانع از ورود نيروهاي امنيتي اسرائيل براي تخليه شهرك هاي يهودي نشين شوند.
گيدئون غدرا رئيس پليس، اذعان كرد كه معترضان در بيت المقدس موفق شدند ساختار نيروهاي امنيتي را مختل كنند: ما حدود سه هزار نيرو از سراسر كشور به بيت المقدس آورديم در صورتي كه آنها مي بايست در جاهاي ديگري كار خود را انجام مي دادند. شارون در سفر اخير خود به ايالات متحده در گفت و گويي تلويزيوني گفت كه فضاي كنوني حاكم بر اسرائيل مانند فضاي قبل از شروع جنگ داخلي است.
برنامه شارون براي درهم شكستن مقاومت شهرك نشينان به اين ترتيب است كه اين افراد را متقاعد به دريافت غرامت و اسكان مجدد در خود اسرائيل كند. وي تاكنون با برخي از چهره هاي سرشناس شهرك هاي غزه درباره جا به جايي دسته جمعي به منطقه اي ساحلي در شمال نوار غزه ديدار كرده است.
در همين حال بسياري از شهرك نشينان غزه در مورد غرامت موافق هستند ولي مي خواهند كه دولت مبلغ پيشنهادي را افزايش دهد. اين موضوع مسلماً موجب خرسندي شارون خواهد شد كه مهمترين چيز براي آنها مقاومت با عقب نشيني نيست بلكه تأمين زندگي آنها در صورت نقل مكان است.
با اين وجود همه هفت هزار شهرك نشين اين گونه نيستند. از اين رو قبل از اين كه عقب نشيني آغاز شود ارتش اسرائيل قصد دارد تا تمامي مسيرهاي منتهي به نوار غزه را مسدود كند و به اين طريق از ورود مخالفان جلوگيري نمايند زيرا بسياري از آنها از كرانه باختري مي آيند كه خود بيش از 200 هزار شهرك نشين دارد.
ارتش اسرائيل اميدوار است تا عمليات عقب نشيني در طول يك ماه انجام شود ولي افسران ارشد معتقدند كه اگر معترضان بتوانند خود را به شهرك ها برسانند، مطمئناً اين عمليات به شكل قابل توجهي دشوارتر و طولاني تر خواهد شد.
در حال حاضر پليس و ارتش اسرائيل در حال انجام واحدهاي آموزشي خاصي هستند تا بتوانند با آنهايي كه در برابر خروج از اقامتگاهشان و نيز تخليه شهرك مقاومت مي كنند مقابله كنند.
شائول موفاز وزير جنگ اسرائيل در اين هفته دستور داده كه ارتش به جمع آوري سلاح ها از شهرك نشينان بپردازد تا افراطي ها به دسته هاي نظامي تيراندازي نكنند. البته وي اظهار داشته كه گروه هايي كه براي تخليه مي روند خود فاقد سلاح هستند.
با اين حال خطر اصلي عقب نشيني تنها در غزه نيست. ايهود باراك نخست وزير پيشين اسرائيل اخيرا در سخنان خود گفته كه گروه اندكي از افراطي هاي يهودي كه برخي از آنها فارغ التحصيلان واحدهاي برتر نظامي اسرائيل هستند، ممكن است درصدد انجام حمله هايي به منظور پيشگيري از عقب نشيني برآيند. يكي از اهداف آنها خود شارون است چنانچه در ماه هاي گذشته تدابير امنيتي او بسيار افزايش يافته است. البته اقدامات امنيتي نخست وزيران از زماني كه اسحاق رابين نخست وزير 10 سال پيش مورد تيراندازي يك فرد راستي افراطي قرار گرفت، شديدتر شده است.
در اين هفته نيز دو مخالف با داشتن نوشته هايي چون «يهودي، يهودي را بيرون نمي كند» توانستند وارد مركزي بين بيت المقدس و تل آويو شوند كه در آن مراسم فارغ التحصيلي افسران برگزار مي شد. آنها حتي توانستند خود را به نزديكي سپهبد موشه يامون برسانند.
اكنون بزرگترين نگراني نيروهاي امنيتي درباره منطقه بيت المقدس است كه اين هفته تظاهركنندگان راست يهودي در آن جمع شدند. اين منطقه احتمالا جدال برانگيزترين محل در روي كره زمين است. براي مسلمانان اين محل حرم الشريف و سومين مكان مقدس آنهاست. بر فراز تپه مسجدالاقصي قرار دارد كه به اعتقاد مسلمانان، حضرت محمد(ص) از آنجا عروج كرده است. در عين حال در باور يهوديان و بنابر گفته هاي انجيل، دو معبد پيش از ويران شدن در اين محل واقع شده بودند. از اين رو اين مكان مقدس ترين مكان يهوديان به شمار مي آيد.
اين محل در گذشته سبب خونريزي هايي نيز شده است. هنگامي كه آريل شارون در سپتامبر 2000 از اين مجموعه ديدن كرد، رهبر مخالفان بود و از اين رو منجر به برخوردهاي خشونت آميز ميان فلسطينيان و نيروهاي امنيتي اسرائيل شد. اين مجادله در نهايت به ايجاد دومين انتفاضه انجاميد. در اوايل دهه 80 نيز گروهي از يهوديان افراطي براي انفجار مسجد نقشه كشيده بودند ولي در زمان مناسب دستگير شدند.
موضوعي كه به برخورد نهايي نيروهاي اسرائيلي با افراطي ها منجر خواهد شد اين است كه آنها در آسيب رساندن به مسجد موفق شوند. نتيجه اين عمل نيز در سراسر دنياي اسلام بازتاب خواهد داشت و روند خشونت در منطقه را تسريع خواهد كرد. به اين ترتيب در عقب نشيني از شهرك ها موانع جدي ايجاد خواهد شد.