آفتابنیوز : با وجود آنکه روابط دو کشور در دوره حکومتداری صدام حسین خصمانه بوده اما با مسلط شدن شیعیان در عراق تمام نشانه ها دال بر تقویت روابط بغداد در تهران است.
هر چند با حضور نیروهای آمریکایی در عراق که برای اولین بار در تاریخ مدرن باعث به قدرت رسیدن شیعیان شده اند مانع از گسترش این روابط است اما عراق و ایران با در اختیار داشتن اکثریت مسلمانان شیعه دارای روابط عمیق تاریخی و فرهنگی هستند، در عین حال نفوذ ایران در عراق نیز رو به افزایش است.
در چنین شرایطی بسیاری از تحلیلگران معتقدند ایران سعی دارد برای مقابله با تهدیدات اقتصادی و نظامی آمریکا از عراق به عنوان یک میدان جنگ استفاده کند.
این خبرگزاری دلیل مدعای خود را بسیاری از مقامات مهم عراق می داند که در طول دوره حکومت صدام حسین به ایران پناه برده بودند.
نویسنده آسوشیتدپرس با متهم کردن ایران به داشتن روابط محکم با شبه نظامیان عراقی به نقل از پائول اینگرام از شورای اطلاعات امنیتی می نویسد: در صورت حمله غرب (به ایران) پیش بینی می شود این گروهها به حمایت از ایران وارد عمل شوند.
دیبار اشوان یک تحلیلگر مسائل سیاسی در قاهره نیز معتقد است که اگر ایران مورد حمله قرار بگیرد شیعیان عراق این مساله را نادیده نخواهند گرفت. آنها نمی نشینند و تماشا کنند.
البته پیوندهای ایران و عراق فراتر از ارتباط با گروههای مسلح است. بلکه پس از اینکه ائتلاف غرب به رهبری آمریکا در سه سال قبل به عراق حمله کرد، ایران همکاری های مذهبی، پزشکی و انسان دوستانه خود با عراق را آغاز کرد.
اینک تهران منتظر بهره برداری از سرمایه گذاریهای خود در عراق است. ماشا الله شمس الواعظین روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی ایرانی نیز به عمیق بودن استراتژی ایران در عراق و اتحاد میان ایران و قدرتهای نوظهور عراق اشاره می کند و معتقد است که این کارت برای ایران بسیار موثر و با نفوذ خواهد بود.
از سوی دیگر وابستگی شیعیان عراق به قدرت نظامی آمریکا برای حفظ کشورشان از هرج و مرج باعث شده تا آنها عجله ای در جبهه گیری در مقابل آمریکا در مورد ایران نداشته باشند.
جان کول، کارشناس خاورمیانه در دانشگاه میشیگان می گوید: گروههای سیاسی شیعه در عراق معتقدند که اگر با آمریکا و انگلیس همکاری کنند، آنها در نهایت عراق را ترک
می کنند و قدرت را به شیعیان می سپارند. پس چرا کار را خراب کنند؟
با این حال سخنان هوشیار زیباری وزیرخارجه عراق در مورد اینکه تهران حق داشتن تحقیقات هسته ای را دارد، به تقویت موضع ایران کمک کرد. این موضع گیری وزیر خارجه عراق در تضاد با تلاش آمریکا برای تحت فشار قرار دادن ایران در جهت توقف فعالیت های هسته ای اش تعبیر می شود.
آمریکا نیز با علم بر نفوذ ایران در عراق، خواستار مذاکره با مقامات ایرانی در مورد مسائل عراق است.
ایرانیها با وجود استقبال اولیه از این پیشنهاد اینک با امتناع از مذاکره با آمریکا ادعا می کنند که واشنگتن قصد دارد مباحث را فراتر از منافع متقابل در عراق به بحث در مورد مسائل هسته ای ایران گسترش دهد.
نویسنده آسوشتیدپرس مدعی است که با برکناری طالبان از قدرت در شرق ایران و رفتن صدام در غرب، اکنون ایران به دنبال تقویت قدرت منطقه ای خود است و قصد دارد جامعه بین المللی را به پذیرش این نقش از جمله حق توسعه برنامه هسته ای اش وادار سازد.
نگرانیهای منطقه ای ایران به حضور نظامیان آمریکایی در عراق و افغانستان محدود نمی شود و منطقه خلیج فارس نیز به علت حضور نظامی آمریکا در آنجا بخشی از نگرانی منطقه ای ایران محسوب می شود.
ایران به خلیج فارس به عنوان منطقه نفوذ خود می نگرد و حضور نظامی آمریکا را نوعی تهدید بالقوه نظامی و تلاشی برای کنترل بزرگترین منطقه منابع زیرزمینی نفت می داند.
با توجه به تحلیل آسوشیتدپرس از سیاست های منطقه ای ایران به نظر می رسد تلاش آمریکا برای متوقف کردن برنامه هسته ای ایران، تلاشی است در راستای دفاع از سیاست های خاورمیانه ای آمریکا. چرا که افزایش قدرت ایران در منطقه در تعارض با منافع آمریکا قرار دارد.