آفتابنیوز : نگرانی ها از اوایل سال 2003 شروع شد که حمله آمریکا به عراق، حکومت سنی مذهب این کشور را بر کنار کرد و عرصه را برای حکومت شیعیان در کشوری که اکثریت آن هم شیعه مذهب هستند، باز کرد.
این نگرانی ها اکنون به علت موضع مناقشه برانگیز ایران در برنامه هسته ای خود دوباره تجدید شده است زیرا ایران اخیرا با حضور در عراق به واشنگتن یادآور شده که امتیازات خود را دارد از جمله نفوذ میان شیعیان که در صورت تهدید نظامی آمریکا علیه ایران به کار می آید.
آسوشیتدپرس در گزارشی به دستاوردهای ایران در عراق می پردازد و می نویسد که ایران هیچ زمانی را از به قدرت رسیدن دولت جدید در عراق از دست نداده است زیرا منوچهر متکی وزیر خارجه ایران یک ماه پس از تشکیل دولت عراق به بغداد سفر کرد و علاوه بر شیعیان مورد استقبال سیاستمداران سنی و کرد هم قرار گرفت.
علاوه بر آن ایران با دادن وام کم بهره به عراق، بودجه ساخت فرودگاه بین المللی چند میلیون دلاری را در نزدیکی شهر مقدس نجف فراهم کرده که عمدتا مورد استفاده زائران شیعه مذهب قرار خواهد گرفت و البته رونق زیادی به اقتصاد منطقه محروم شیعه نشین جنوب عراق خواهد بخشید.
این وضعیت از آن رو برای کشورهای هم جوار سنی مذهب عراق هشدار دهنده است که آنها از نفوذ ایران در میان شیعیان خلیج فارس نگرانی دارند زیرا ممکن است موجب کاهش نفوذ کشورهای دوست با آمریکا در این منطقه نفت خیز شود.
سال گذشته پادشاه اردن هشدار تشکیل هلال شیعی را در منطقه توسط ایران داده بود و گفته بود که این امرتوازن قدرت را بر هم می زند که این هشدارها سپس از سوی وزیر خارجه عربستان هم تکرار شد. رئیس جمهور مصر نیز در سال جاری اظهار داشته بود که شیعیان عراق بیشتر از کشور خودشان به ایران وفادار هستند و با این کار موجب خشم شیعیان در سراسر منطقه شده بود.
به این ترتیب دولت های عرب آینده ای نه چندان روشن را در عراق می بینند که در آن یا عراق به ورطه جنگ های داخلی می افتد و یا تبدیل به متحد نزدیک ایران می شود.
آسوشیتدپرس معتقد است: تا زمانی که ارتش آمریکا در عراق حضور داشته باشد، این سناریوها بعید به نظر خواهد رسید ولی چشم انداز حضور بلندمدت آمریکا در عراق هم نظرات مردم آمریکا را در مورد پیامدهای جنگ عراق بدتر می کند. از این رو خروج آمریکا از عراق برابر خواهد بود با حضور بیشتر ایران در آن کشور ولی این حضور چندان پررنگ نخواهد شد زیرا بیشتر عراقی ها و حتی شیعیان این کشور، دید خوبی به همسایه شرقی خود پس از جنگ دو کشور ندارند.
آسوشیتدپرس سپس می نویسد که ایرانی ها ترجیح می داده اند که پشت صحنه حضور داشته باشند و به شیعیان به ویژه حزب سیاسی آنها یعنی شورای عالی انقلاب اسلامی عراق کمک کنند.
آنچه متناقض می نماید این است که به رغم دشمنی با سابقه ایران و آمریکا، هر دوی این کشورها منافع مشترکی در ثبات و امنیت عراق دارند و از مقابله با شیوع جنگ داخلی در این کشور که موجب تضعیف قدرت سیاسی شیعیان می شود، نفع می برند. ولی در این میان مساله هسته ای ایران مانعی بر سر راه دو کشور شده و اجازه نمی دهد که دو کشور برای ایجاد امنیت در عراق با یکدیگر همکاری داشته باشند، مقامات دو کشور هر یک به گونه ای از مذاکره مستقیم امتناع کرده اند و هنوز راه حلی مشترک برای رفع خصومت دیرینه نیافته اند.