آفتابنیوز : خبرنگار نشریه بازرگانی ITP گفت و گویی اختصاصی با محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران، انجام داده که هشت سال در این سمت قرار داشت و وجوه اشتراک بسیار کمی با خلف خود دارد. خاتمی معتقد است که آمریکا میلیاردها دلار درآمد ناشی از مالیات خود را در خاورمیانه خرج می کند و متاسفانه تمام چیزی که به دست می آورد، اجساد جوانان آمریکایی است. به گفته وی حضور آمریکا در منطقه هم برای خاورمیانه و هم برای خود آمریکایی ها زیان بار است. وی تاکید دارد که فشار بر روی ایران ناشی از سلاح هسته ای نیست بلکه فشاری سیاسی است.
به اعتقاد خاتمی آمریکا نیاز به یک دشمن دارد تا کشورهای دیگر را متقاعد کند که رفتار درستی را در منطقه در پیش گرفته است و امروز این کشور سعی دارد نشان دهد که ایران دشمن است. او از این موضوع نگران است که آمریکا در پی توجیه رفتار خود باشد و می گوید ایران باید کاری انجام دهد که بهانه ای به دست آمریکایی ها ندهد. خاتمی امیدوار است که آمریکا از تجربه عراق درس گرفته باشد و منازعه فعلی میان دو کشور را از این شدیدتر نکند. وی با اشاره به اینکه آمریکا پیش از انقلاب پیشنهاد ساخت راکتور اتمی برای تامین انرژی را به ایران داده بود و نیروگاه ایران همان نیروگاه پیش از انقلاب است، می گوید که البته هیچ مدرکی مبنی بر این موضوع وجود ندارد.
گذشته از حرف هایی که زده می شوند، نکته بسیار جدی تری برای ایران و آمریکا وجود دارد که شامل تشکیل قریب الوقوع بورس نفتی ایران می شود و بسیاری از کارشناسان معتقدند که این بورس می تواند تبدیل به مرکز اصلی تجارت در خاورمیانه شود. راز آشکار این بورس نفتی این است که نفت خود را به جای دلار با یورو معامله خواهد کرد. به بیانی دیگر خریداران جهانی دو گزینه پیش روی خود دارند، یا با دلار ضعیف در بورس نیویورک و لندن معامله کنند و یا اینکه یوروی قدرتمند را در بورس خرج کنند. برای درک پیامد این قضیه نیازی به اطلاعات کارشناسی اقتصادی نیست. زیرا چنین اقدامی قطعا منجر به کاهش عظیم ارزش دلار خواهد شد و به راحتی آقتصاد امریکا رادر هم خواهد ریخت.
نگرانی از افتتاح پنجمین بازار نفت جهان در کیش(کلیک کنید)
در این مقطع ایران در وضعیت بالایی قرار دارد و از این موقعیت نفع می برد. ایران نیمی از درآمد و بیشتر ذخیره ارزی خود را از صادرات نفت به دست می آورد به طوری که در پایان سال مالی 2005 ذخایر ارزی ایران حدود 45 میلیارد دلار بوده است و درآمدهای نفتی این کشور تقریبا 42 میلیارد دلار آن را تشکیل داده است. ایران با جای دادن 10 درصد از ذخایر نفتی جهان در خاک خود و عمدتا در جنوب این کشور، دومین تولید کننده اوپک پس از عربستان سعودی است. به علاوه همکاری با کشورهای شرق آسیا برای ایران سودآور است زیرا برای مثال چین در چهار ماه نخست سال جاری، میزان واردات خود را از ایران به 74 هزار دلار افزایش داده است.
بورس نفتی ایران که قرار است در جزیره کیش کار خود را آغاز کند در اردیبهشت 85 رسما مجوز کار خود را از سوی وزارت نفت دریافت کرد و به این ترتیب در صورت شروع به فعالیت پنجمین بورس نفتی جهان پس از نیویورک، لندن، سنگاپور، و توکیو خواهد بود. در همین حال روسیه هم قصد دارد مشابه بورس ایران را با واحد پول خود یعنی روبل راه اندازی کند که خود ضربه ای مضاعف بر دلار آمریکا وارد خواهد آورد چرا که میزان صادرات نفت روسیه بسیار بیشتر از ایران است. با این حال برخی هم معتقدند که نگرانی چندانی از این بابت وجود نخواهد داشت زیرا در حال حاضر همه معاملات جهانی به دلار انجام می شوند و تجارت نفت سهم بسیار ناچیزی در این بین دارد.