کد خبر: ۴۷۵۶۷
تاریخ انتشار : ۲۴ خرداد ۱۳۸۵ - ۱۳:۳۶

احزاب مانده در دوراهی مصباح و هاشمی

آفتاب‌‌نیوز : این اقدام جامعه مدرسین و جامعه روحانیت در حالی است که اکثر کارشناسان سیاسی رقابت اصلی در انتخابات آتی خبرگان را میان طیف های سنتی و طیف نوظهوری که «طیف مصباح» نام گرفته می دانند. 

برخی دیگر از کارشناسان سیاسی از سویی دیگر رقابت اصلی را میان هاشمی رفسنجانی و مصباح یزدی می دانند. رفتارشناسی هر کدام از آنها و از سویی رفتار گروه های سیاسی در مقابل آنها تصویر نسبتا روشنی را از خبرگان آتی پیش رو می نهد. 

هاشمی رفسنجانی
اگرچه گفته می شود که هاشمی در انتخابات خبرگان شرکت می کند اما اخیرا شایعاتی مبنی بر عدم شرکت وی در خبرگان مطرح می شود. با این حال هاشمی همواره نشان داده حاضر است خود را به رأی مردم بگذارد و از نتایج انتخابات استقبال می کند. 

در سال گذشته و در جریان انتخابات ریاست جمهوری گروه های مختلف سیاسی مبنای حرکتی خود را در انتخابات براساس حرکت هاشمی رفسنجانی تنظیم کرده بودند و تردیدها در مورد آمدن یا نیامدن  هاشمی،مانع تصمیم گیری گروه های سیاسی بود. از سویی تمایل هاشمی به هر یک از گروه های سیاسی می تواند وزنه انتخابات را به سود آن جناح سنگین کند و از همین روست که اکنون نام «هاشمی» را می توان در اکثر لیست های خبرگان مشاهده کرد. 

جناح های رقیب هاشمی اما برای تخریب وی از هرگونه ابزاری ابا ندارند. همانند برهم زدن سخنرانی وی در 15 خرداد. مخالفان از عملکرد هاشمی در دوران هشت سال ریاست جهوری (1376-1368) وی انتقاد می کنند و این در حالی است که موافقان هاشمی به دلیل عملکرد هاشمی در هشت سال فوق الذکر به وی لقب «سردار سازندگی» را دادند. هاشمی رفسنجانی فردی میانه رو است نه می توان وی را در قالب جناح راست دسته بندی کرد و نه جناح چپ و این بر اهمیت وی دو چندان افزوده است. 

مصباح یزدی
مصباح یزدی در دوران اصلاحات در خط مقدم انتقاد از اصلاح طلبان قرار داشت. سخنان مصباح در قبل از خطبه های نماز جمعه و صراحت وی در انتقاد از اصلاح طلبانی که مجلس و دولت را در اختیار داشتند را همگان به خاطر دارند. 

مصباح یزدی از سویی شاخص ترین و اصلی ترین روحانی طرفدار احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری بود. اگرچه اکثر نظرسنجی ها حاکی از عدم پیروزی احمدی نژاد در انتخابات بود اما مصباح چه در دور اول انتخابات و چه در دور دوم از وی دفاع کرد. از سویی دیگر مصباح یزدی و شاگردان و حامیانش از منتقدان جریانی که در نهایت به هاشمی منسوب می شود، می باشند. 

چندی پیش نشریه پرتو وابسته به موسسه امام خمینی(ره) در سرمقاله خود به انتقاد از هاشمی رفسنجانی،‌ سیدمحمد خاتمی و حسن روحانی پرداخت و از شورای نگهبان خواستار ردصلاحیت آنان در انتخابات آتی خبرگان شد. بسیاری از کارشناسان این اقدام نشریه وابسته به مصباح یزدی را تلاش حامیان وی برای حذف کامل جریان موسوم به اصلاح طلبان از عرصه قدرت ارزیابی کردند. از سوی دیگر چندی پیش در برخی سایت ها شرایط کاندیداهای طیف مصباح برای انتخابات خبرگان مطرح شد که یکی از آنها عدم حمایت از هاشمی رفسنجانی بود. این شرایط البته هیچگاه از سوی مصباح و حامیانش تکذیب نشد.

واکنش احزاب
واکنش های احزاب و گروه هایی که در انتخابات آتی خبرگان شرکت می کنند نیز در مقابل مصباح و هاشمی جالب توجه است. مجمع روحانیون مبارز و مجمع محققین و مدرسین که نمایندگی اصلاح طلبان را در انتخابات آتی خبرگان برعهده دارند، همچون گذشته نام هاشمی را در لیست خود قرار می دهند و البته مصباح یزدی همچنان در فهرست آنان جایی ندارد. 

اما حکایت طیف های روحانی جناح راست یعنی جامعه مدرسین و جامعه روحانیت چیز دیگری است. جامعه روحانیت و جامعه مدرسین هر دو نام مصباح و هاشمی را در کنار یکدیگر در فهرست انتخاباتی خبرگان خود قرار داده اند. 

آنها در واکنش به این تناقض آشکار توجیهاتی را ارایه می کنند که البته از سوی آگاهان سیاسی چندان جدی تلقی نمی شود چه آنکه ممدوحی عضو جامعه مدرسین با نادیده گرفتن شکاف های موجود میان طیف هاشمی و مصباح می گوید:‌ «ساده انگاری است که بگوییم هاشمی رفسنجانی و مصباح یزدی با یکدیگر دارای اختلافات عمده ای هستند.» 

به نظر می رسد قرار گرفتن نام هاشمی و مصباح در لیست انتخابات خبرگان جناح راست نشان از سرگشتگی است. اتفاقات ماه های پیش رو تا انتخابات آتی خبرگان واقعیات بیشتری را روشن خواهد کرد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین