آفتابنیوز : به نقل از دویچه وله ، پیش از انتخابات پارلمانی در ایالتهای آلمان و بهویژه پیش از برگزاری انتخابات سراسری پارلمان آلمان (بوندستاگ) ، بسیاری از رسانهها و موسسه های آماری اقدام به برگزاری نظرسنجی میکنند.
به گزارش آفتاب نیوز، تجربه نشان میدهد که نتایج به دست آمده از نظرسنجیها و نتایج واقعی شمارش آرا در آلمان، بسیار نزدیک به هم هستند. خود این موسسه ها ضریب خطای نتایج را کمتر از 2.5 درصد میدانند. اما همواره باید جایی برای نتایج پیشبینی نشده و غافلگیرکننده نیز باز گذاشت. هر چه به روز برگزاری انتخابات نزدیکتر شویم، دقت نتایج نظرسنجیها افزایش میباید.
در یک هفته گذشته چند موسسه فعال در زمینه مردمشناسی و آماری آخرین نتایج نظرسنجیهای خود را اعلام کردند. از آن جملهاند: موسسه نظرسنجی آلنزباخ که فعالیتهای خود را سال ۱۹۴۷ آغاز کرده، موسسه نظرسنجی Emnid که پس از جنگ جهانی دوم راهاندازی شد و موسسه پژوهشهای اجتماعی و تحلیلهای آماری Forsa.
** پیش بینی موفقیت حزب 'آلترناتیو برای آلمان'
بر اساس ارزیابیها، حزب پوپولیست و راستگرای آلترناتیو برای آلمان AfD در انتخابات پارلمانی این کشور حدود 11 تا 13 درصد از آرا را از آن خود خواهد کرد و پس از دو حزب دموکرات مسیحی CDU و سوسیال دموکرات SPD ، به عنوان سومین حزب قدرتمند وارد مجلس این کشور خواهد شد. بهاین ترتیب، این حزب موفق شده میزان آرای خود را نسبت به انتخابات دوره پیش، بیش از دو برابر افزایش دهد. در انتخابات دوره پیشین بوندستاگ در سال 2013 ، حزب آلترناتیو برای آلمان که تنها چند ماه از تاسیس آن گذشته بود ، موفق به کسب 4.7 درصد آرا شد اما به علت نرسیدن به حدنصاب ۵ درصدی ورود به پارلمان آلمان، نتوانست صاحب کرسی در پارلمان شود.
** گذار از ۴ حزب به ۶ حزب
این نظرسنجیها همچنین نشان میدهند که تعداد احزاب در ترکیب پارلمان آلمان (بوندستاگ) در دوره بعدی به ۶ حزب افزایش مییابد. در دوره پیشین حزب لیبرال 'دموکرات آزاد' آلمان نیز نتوانسته بود از مرز ۵ درصد بگذرد و در بین احزاب حاضر در پارلمان آلمان غایب بود. نظرسنجیها و بهویژه نظرسنجیهایی که در واپسین روزهای پیش از انتخابات صورت گرفته حکایت از آن دارند که این حزب میتواند بین ۹ تا 9.5 درصد از آرا حساب کند.
بر اساس نظرسنجیها، حزب دموکرات مسیحی در واپسین روزها یک تا دو درصد از آرای خود را از دست داده و به این ترتیب، حزب آنگلا مرکل صدراعظم آلمان میتواند حدود 34 درصد از آرای مردم را به خود اختصاص دهد. میزان آرای مارتین شولتز و حزب سوسیال دموکرات نیز بین ۲۱ تا ۲۲ درصد تخمین زده میشود. نظرسنجیها برای حزب سبزهای آلمان حدود ۸ درصد از آرای مردم را پیش بینی میکنند و حزب چپها نیز که در نظرسنجیهای چند هفته گذشته با ۱۱ درصد از آرا در رتبه سوم قرار داشت، بر اساس نتایج نظرسنجیهای واپسین روزهای پیش از انتخابات میتواند بین ۹ تا ۱۰ درصد از رای مردم را کسب کند.
** ائتلاف های ممکن
اگر نتایج این نظرسنجیها درست باشد، امکان ائتلاف سه حزب سوسیال دموکرات، سبزها و چپهای آلمان وجود ندارد و مجموع آرای این سه حزب برای تشکیل دولت ائتلافی کفایت نخواهد کرد.
حزب دموکرات مسیحی نیز نمیتواند همچون سال ۲۰۰۹ با حزب دموکرات آزاد ائتلاف دولتی ایجاد کند. در سال ۲۰۰۹، حزب دموکرات آزاد موفق شده بود 14.5 درصد از آرا را کسب کند حال آنکه چنین چیزی در انتخابات امروز یکشنبه دوم مهر ماه بسیار بعید به نظر میرسد. از این رو و به لحاظ آماری، دو الگوی ائتلاف قابل تصور است: یکی 'ائتلاف بزرگ' و دیگری ائتلاف 'جامائیکا'.
ائتلاف بزرگ، از طریق همراهی دو حزب بزرگ آلمان یعنی حزب دموکرات مسیحی و سوسیال دموکرات شکل میگیرد و این همان ائتلافی است که در چهار سال گذشته اداره کشور را برعهده داشته است. ائتلاف جامائیکا، متکی به همراهی سه حزب دموکرات مسیحی، دموکرات آزاد و سبزها، یعنی ائتلاف سیاه، زرد و سبز است. با توجه به اختلافات بین مسئولان دو حزب سبزها و دموکرات آزاد، دولت احتمالی برآمده از این ائتلاف برای پیشبرد وظایف خود با دشواریهایی روبهرو خواهد بود.
** فرایند انتخاباتی در آلمان:
انتخابات در آلمان نسبت به سایر دمکراسی های پارلمانی پیچیدگی بیشتری دارد . رای دهندگان در 299 منطقه یا حوزه انتخاباتی در سرتاسر آلمان دو برگ رای به صندوق می اندازند: با یک رای نماینده مورد نظر خود برای آن منطقه را انتخاب می کنند و با برگ رای دیگر حزب مورد نظرشان را انتخاب می کنند. در واقع نتیجه رای دوم در فردای انتخابات اهمیت بیشتری دارد زیرا تعیین کننده سهم هر حزب از کرسی های پارلمان است. احزابی که در سرتاسر آلمان کمتر از 5 درصد آرا (یا کمتر از 3 کرسی از سهمیه مناطق) را به دست آورند حذف می شوند و سهم احزاب دیگر متناسب با آن تغییر می کند.
احزاب سیاسی با استفاده از سهمیه به دست آورده از طریق آرای حزبی مردم ، نمایندگانی را از میان فهرست مشخص شده توسط مقامات حزب برای فرستادن به پارلمان انتخاب می کنند و این نمایندگان منتخب حزبی در مجلس به نمایندگان منتخب مستقیم مردم می پیوندند.
مجلس آلمان (بوندستاگ) دستکم 598 کرسی دارد به این معنا که 299 نماینده بطور مستقیم با رای مردم انتخاب می شوند و 299 نماینده هم پس از مشخص شدن سهمیه احزاب. اما ممکن است تعداد نهایی کل نمایندگان بیشتر از 598 بشود. زمانی که سهم یک حزب از نمایندگان منتخب مستقیم (299 نماینده) بیشتر از درصد آرای حزبی (برگ رای دوم) آن حزب باشد ، این وضعیت منجر به کرسی های اضافه می شود. اما به منظور بر هم نخوردن تناسب آرای حزبی ، به احزاب دیگر نیز سهمیه ای از کرسی های اضافه تعلق می گیرد. بر اساس چنین محاسباتی بود که پارلمان فعلی آلمان پس از انتخابات سال 2013 به تعداد 631 کرسی رسید. در انتخابات روز یکشنبه دوم مهر ماه آلمان، 61.5 میلیون نفر افراد بالای 18 سال واجد شرایط رای دادن هستند و باید منتظر ماند و دید که رای مردم آلمان و رایزنی احزاب با توجه به ترکیب پارلمان آینده ، چه ائتلافی را به قدرت می رساند.
منبع: ایرنا