آفتابنیوز : «هنوز نتوانستهايم وصيتنامه اصلي ايشان را كه خبر داريم نوشته و در جايي گذاشته بود، پيدا كنيم.» اين را ياسر هاشمي در مورد وصيتنامه پدر ميگويد. پدري كه از اثرگذارترين چهرههاي جمهوري اسلامي ايران بوده و حتما خودش نيز به اندازه ديگران ميدانسته وصيتنامهاش چقدر مورد توجه قرار خواهد گرفت. اما وصيتنامهاي در كار نيست. حداقل هنوز و در حالي كه كمتر از يك ماه به سالگرد درگذشت او باقي است، پيدا نشده است.
به گزارش آفتابنیوز، به نقل از اعتماد، اعضاي خانواده نيز اطلاع دقيقي ندارند. گذشت يازده ماه و پيدا نشدن وصيتنامه حتي بيپرواترين اعضاي خانواده يعني دخترها را نيز محافظهكار كرده است. آنقدر كه فائزه همه حرفهايش در مورد فوت پدر و وصيتنامه او را با قيد «قطعي نميگويم» بيان كند. مادر خانواده كه در سالهاي اخير هر بار اظهارنظر كرده جنجالآفرين بوده نيز در اين مورد سكوت كرده است. مهدي در زندان است و ياسر تازگيها در اين باره سخن ميگويد. نمونهاش همين مصاحبه اخير با ايسنا كه در آن وجود وصيتنامه را تاييد كرده است. محسن كه حالا رييس شوراي شهر تهران است و به گفته عليزادهطباطبايي، وكيل خانواده مناسبتترين فرد براي اظهارنظر در اين باره است، باز هم با احتياط حرف ميزند. او در پاسخ به «اعتماد» اصرار ميكند كه موضوع را از خود ياسر بپرسيد. همچنين معتقد است كه احتمالا سوءتفاهمي در كار است و برادرش نيز منظورش وجود وصيتنامه جديد و گم شدن آن نبوده است.
ننوشتن وصيتنامه باورپذير نيست
باورش سخت است كه آيتالله هاشميرفسنجاني يعني همان كسي كه رياست مجمع تشخيص مصلحت نظام را به عهده داشت؛ روزي كه از دنيا برود را تصور نكرده باشد. مگر ميشود كه او حتي براي فرزندان و اعضاي خانواده خود توصيه يا سفارشي نداشته باشد؟ اينها به كنار. مگر ميشود او مثل هر فرد متدين ديگري لازم نداند در مورد ديون و اموال خود چند خط بنويسد! هرچقدر هم كه مرگ ناگهاني و در يك بعدازظهر زمستاني در استخر سراغ او آمده باشد باز هم پذيرفتني نيست كه وصيتنامهاي نوشته نشده باشد چرا كه او در دهه ٧٠ وقتي كه بيست سال جوانتر بود نيز وصيتنامه نوشته است. همان وصيتنامهاي كه بعد فوت او قرائت شد. دليل ديگري براي اينكه سخت بتوان نوشته نشدن وصيتنامه را باور كرد، اين است آيتالله هاشمي سالهاي سال خاطرات خود را مينوشت. همين نظم و دقت در ثبت وقايع و اتفاقات روز از او چهره سياسي متفاوتي ساخت. اظهارات اخير وكيل خانواده هاشمي نيز ناظر بر همين نكته است. او ضمن تاكيد بر اينكه حتما آقاي هاشمي وصيتنامهاي داشته است، به اعتمادآنلاين ميگويد: «آقاي هاشمي با هوشيارياي كه داشتند قطعا توصيههايي براي مردم داشتهاند. اما من فكر ميكنم وصيتنامه آقاي هاشمي همان خطبه آخر نماز جمعهشان بود. آن، بهترين وصيتنامه بود.»
وي طوري حرف ميزند كه گويا از كل ماجرا خبر دارد و نميخواهد بگويد. عليزاده طباطبايي با خوشبيني به اينكه چيزي گم نميشود، ميگويد: «در اين رابطه آنچه صلاح است گفته شود محسن ميگويد و آنچه محسن نگويد حتما صلاح نيست كه كس ديگري در اين زمينه حرفي بزند.»
آنچه صلاح نيست گفته شود
وكيل خانواده هاشمي در حالي ترجيح ميدهد بدون اجازه موكلان خود سخن نگويد كه اعضاي اين خانواده بارها طي ماههاي گذشته مفقود شدن وصيتنامه را مورد اشاره قرار دادهاند. اول از همه همين محسن هاشمي بود كه در برنامه «حالا خورشيد» از قديمي بودن وصيتنامه گشوده شده سخن گفت و اظهار كرد: «ممكن است وصيتنامه ديگري هم باشد كه هنوز آن را پيدا نكرديم.»
فاطمه هاشمي در اين ماجرا از همه صريحتر سخن گفت. او قبل از همه در مصاحبهاي اعلام كرد كه پدرش سه، چهار سال قبل وصيتنامه خود را به روز كرده است. او حتي گفت «همان موقعي كه پدرم فوت شدند، آقايان آمدند و هرچه بود و نبود را با خودشان برداشتند و بردند.» او خبر مفقود شدن برخي اسناد و مدارك پدر را همان وقت اعلام كرد و هنوز هم سر حرف خود مانده است. نزديك به يك سال است كه فاطمه هاشمي از مدارك گمشده ميگويد و هيچ نهادي پاسخگو نيست. اين اظهارات دختر هاشمي حتي تكذيب هم نشده است لذا انتظار براي شفاف شدن اين موضوع ادامه داد. همانطور كه انتظار براي رفع ابهامهاي ديگر درباره آيتالله هاشمي ادامه دارد. اين ابهام را نيز فرزندان هاشمي طرح كردهاند. در نتيجه طرح اين ابهامها بود كه بنا شد شوراي عالي امنيت ملي مسوول بررسي دقيق و جامع علت فوت آيتالله شود. اين خبر را نيز فروردين ماه امسال محسن هاشمي داده بود. اكنون هشت ماه گذشته و هنوز خبري از گزارش مورد اشاره نيست. به گفته فرزندان هاشمي اين شورا گزارشخود را به صورت شفاهي به آنها اعلام كرده است اما هنوز اطلاعرساني رسمي و دقيقي در اين باره نشده است.
وصيتنامه كجاست؟
سوال اينجا است كه اگر وصيتنامهاي نوشته شده باشد، غير از خانه كجا ميتوانست باشد. بطور معمول افراد وصيتنامه خود را به دست وكيل يا فرد اميني به امانت ميگذارند تا بعد از مرگ و زماني كه داغ خانواده كمي سرد شد، برايشان بخواند. چنين فردي در زندگي آيتالله هاشمي نبوده است!؟ فردي كه قادر باشد پيش از پلمب دفتر «حاجآقا» در مجمع اسناد و مدارك او را به دست اهلش برساند؟ به نظر نميرسد كه پيدا كردن چنين فردي در زندگي مرحوم هاشمي كار سختي باشد. هر آشناي قديمي كه در قلب او جا داشته باشد ميتواند چنين مسووليتي را به عهده گرفته باشد.
شايد خانواده هاشمي يا نزديكان ديگر او بتوانند فهرستي از افراد با اين مختصات تهيه كنند اما وصيتنامه پيش هيچكدام نيست. همين موضوع نيز ثابت ميكند كه وصيتنامه گم شده است زيرا اصلا منطقي نيست اگر تصور كنيم مرحوم هاشمي وصيتنامه خود را جايي گذاشته يا به فردي داده باشد كه اينقدر از ذهن خانواده و نزديكان هاشمي دور باشد. از خانواده و نزديكان كه بگذريم، به جستوجوهاي نهادهاي حاكميتي ميرسيم. مگر ميشود كه آنها از پس پيدا كردن يك وصيتنامه برنيايند؟! اصلا اگر قرار بود محل وصيتنامه اينقدر محرمانه باشد كه پيدا نشود، چرا نوشته شد؟!
اهميت سياسي وصيتنامه
احتمالا گم شدن هيچ وصيتنامه ديگري اينقدر جاروجنجال به پا نميكند. چراكه هيچكس آيتالله هاشمي نيست. نقش و جايگاه او در تاريخ جمهوري اسلامي سبب ميشود كه همه بخواهند بدانند در سالها و شايد ماههاي آخر عمر خود به چه فكر ميكرده و نگران چه مسائلي بوده است. اين وصيتنامه قطعا سياسي است و سير تغييرات آيتالله هاشمي بر اهميت آن ميافزايد. وصيتنامه او در حقيقت فصل آخر از كتاب خاطراتش است و يك سند مهم در تاريخ معاصر كشور به حساب ميآيد. اين سند مهم اكنون معلوم نيست كجا و در دست چه كسي است. خانواده هاشمي از فاطمه كه بيپروا سخن ميگويد گرفته تا محسن كه به گفته عليزادهطباطبايي صلاح نميداند هر حرفي بزند، هر يك به نحوي تاييد ميكنند كه وصيتنامهاي در كار است و مشتاقند بدانند در آن چند برگ چه نوشته شده است. اين وصيتنامه حتي اگر پر رمز و راز و حاوي اسرار مهم نظام هم نبوده باشد اكنون با گمشدن يا پيدا نشدن خود، اهميتي دوچندان يافته است.
وصیتنامه از کشوی میز پدر برداشته شده است
«وصیتنامه مرحوم هاشمی احتمالا از کشوی میز او در مجمع تشخیص مصلحت برداشته شده است.» به نوشته اعتمادآنلاین، این را فاطمه، دختر بزرگ او میگوید و اطمینان دارد که پدر هر از گاهی وصیتنامه خود را بهروز کرده و در یک جای امن نگهداری میکرده است.
آقای یاسر هاشمی گفتهاند که ما از وجود وصیتنامه جدید پدر خبر داریم اما آن را پیدا نکردهایم. شما از این مساله چقدر مطلع هستید؟
من سه، چهار سال پیش دیدم که مادرم وصیتنامه خود را تغییر داده و پدرم در حال نوشتن وصیتنامه جدید خود هستند. ولی بعد از فوت ایشان هیچ وصیتنامهای پیدا نشد.
یعنی صحبت آقای یاسر بر مبنای همان اطلاعی است که از چند سال قبل داشتهاید؟ اتفاق تازهای نیفتاده است؟
فکر میکنم بر مبنای همان باشد. شاید هم به استناد موضوع دیگر این را گفته است چون معمولا بابا به طور مرتب وصیتنامه خود را تغییر داده و به روز میکردند.
پس اطمینان دارید که وصیتنامه مرحوم هاشمی بهروز بوده و گم شده است.
بله، اطمینان دارم. وصیتنامه تنها چیزی نیست که گمشده است.
دیگر چه گم شده؟
پدرم در دفتر خود اسنادی داشت. حتی من صبح روز فوت ایشان دیدم که آنها را در کشوی میز خود گذاشته است. اما شب بعد از فوت، کشو و گاوصندوق خالی بود. احتمال میدهم که وصیتنامه نیز در میان این اسناد در دفتر کار بوده است.
منظورتان دفترشان در مجمع است؟
بله.
به نظر شما مدارک و وصیتنامه از آنجا و در همان روزهایی که درگیر مراسم عزاداری بودید، برداشته شده است؟
بله، ظرف همان چند ساعت اول. البته اگر وصیتنامه آنجا نبوده و در منزل بوده باشد نیز حتما آمده و برداشتهاند.
فکر میکنید اینکه وصیتنامه آیتالله هاشمی در یک نسخه تنظیم شده باشد و به این سادگی گم شود، منطقی است؟
معمولا وصیتنامه خود را در یک نسخه تنظیم میکردند. حتی وصیتنامه را دست ما نمیسپردند. وصیتنامه مادرم همیشه در گاوصندوق بود اما بابا وصیتنامه خود را در محل دیگری نگهداری میکردند.
با توجه به این اطمینانی که دارید، چطور مساله را پیگیری میکنید تا وصیتنامه پیدا شود؟
من خودم این ماجرا را به شورای امنیت ملی گفتم. گفتم که بابا اسنادی در کشوی میز خود داشتند که بخشی از آن مربوط به خودشان بوده است و حالا نیست. شورای امنیت به من گفتند که ما در جریان این مساله هستیم.
نتیجه اطلاع آنها از این مساله چه بوده است؟
هیچی.
شورای امنیت گزارش فوت را تهیه کرده است؟
گزارشی تنظیم کرده بودند که برای ما قابل قبول نبود.
منبع: اعتمادآنلاین