این تحلیلگر مسائل خاورمیانه در حالی که به مباحث فقهی مشروع یا نامشروع بودن رژیم صهیونیستی در بین شرکت کنندگان در این جلسه که تعدادی از شخصیت های روحانی نیز در آن حضور داشتند؛ پرداخت در مورد مساله جنگ در منطقه و تداوم آن گفت:« اگر این جنگ ها به سود ما نیست و همواره ما از آن خشمگین شده و به سوگورای می پردازیم آیا الان موقع آن فرا نرسیده است که به عنوان مسلمانان و به ویژه به عنوان شیعیان که از موقعیت سختی در منطقه برخوردار هستیم؛ چشمان خود را به روی واقعیت ها باز کرده و سپس طبق آن چارچوب و پارامترهایی که در نظام بین المللی موجود است، عمل کنیم تا اینکه دائما اشک بریزیم و سوگواری کنیم. زیرا می دانیم که در نهایت امر هم این اشک ریختن ها هیچ سودی به حال ما ندارد.»
دکتر احمد زیدآبادی در حالی که در پایان سخنرانی خود به حاضرین گفت که من می دانم سخنان من در اینجا چندان با افکار و فضای این مراسم همخوانی ندارد؛ اما من تمامی پیامدهای آن را می پذیرم.
اعتراض به سخنان زید آبادی
و این در حالی بود که همزمان با برگشتن احمد زید آبادی در جایگاه خود و نشستن بر روی صندلی سخنرانان در ردیف اول سالن مراسم؛ یکی از روحانیون جلسه به وی گفت:« من اصلا صحبت های شما را قبول ندارم و از افکار شما خوشم نمی آید. اینجا موضوع در مورد جنگ است اما شما به مسائل دیگری می پردازید که اصلا با فضای اینجا همخوانی ندارد و سپس وی رو محسن آرمین که در کناره وی نشسته بود گفت که افکار و نظرات شما به ما نزدیک است و من امیدوارم که شما صحبت های خوبی را به ما ارائه دهید.»
نظرات مشترک آرمین و زیدآبادی
دکتر« محسن آرمین» سخنگوی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی نیز از دیگر سخنرانان این جلسه بود که با اشاره به سخنرانی دکتر زیدآبادی که به تاریخچه ای بحران خاورمیانه که نزدیک به 60 سال است که تداوم یافته و همچنان لاینحل باقی مانده است پرداخت و در ادامه گفت:« پیچیدگی های این قضیه باعث شده است که این مساله ابعاد مختلفی را به خود بگیرد و بتوان از زاویه های متفاوتی به آن پرداخت. تاثیر این بحران بر طرح های آمریکا در منطقه خاورمیانه، تاثیر آن بر تحولات بعد از این بحران و قدرت های بزرگ و حتی بر خود اسرائیل، سوریه، ایران و لبنان و همچنین از دیدگاه موج یا روند دموکراتیزاسیون کردن منطقه از سوی آمریکا می توان به این مساله پرداخت.»
وی در بین سخنان خود در برخی از نکات عنوان می کرد که « من هم با نظرات احمد زید آبادی موافق هستم.»
او در سخنانش گفت:« در حالی که می توان از منظرهای بسیار متفاوتی به مساله بحران اخیر خاورمیانه پرداخت اما تخریب زیر ساخت های لبنان از سوی اسرائیل که از زمان خروج اسرائیلی ها در سال 2000 صورت گرفته و سرمایه گذاری های متفاوتی که در این کشور لحاظ کرده است؛ باید مورد ارزیابی قرار داد.»
وی در ادامه افزود:« بازگشت سرمایه ها به لبنان؛ برگشت آوارگان و مهاجران از کشورهای دیگر به تبع خود سرمایه هایی را نیز به لبنان باز آوردند و حتی لبنان از تابستان گذشته برنامه ریزی برای رشد صنعت توریسم خود انجام داده بود که امسال تابستانی متفاوت را پیش داشته باشد با تمامی اینها به دلیل این جنگ از دست رفت.»
آرمین این سوال را مطرح کرد که:« چرا علی رغم تمام این کشتارها همچنان حزب الله از پشتوانه ملی لبنان برخوردار است؟ چرا تمامی اقوام سیاسی نظامی از جریان های سیاسی رسمی دولت گرفته تا نهادهای مدنی، توده مردم مسیحی، شیعه و سنی از حزب الله لبنان حمایت می کنند؟»
نشست سازمان ادوار تحکیم درباره بحران لبنان (کلیک کنید)
آرمین با اشاره به نگاه مثبت عموم مردم لبنان به حزب الله گفت:« من هم معتقدم که این جنگ، جنگ محاسبات است و ارزش نظامی ندارد. حال کدام یک از طرفین در محاسبات خودش اشتباه کرده است و دیگری درست عمل کرده است؛ این را آینده به ما نشان می دهد.»
آرمین بر این نکته تأکید کرد که: «مسأله این که نظرات دکتراست که اساسا حیات اسرائیل به بحران وابسته است. اگر این بهانه نشد؛ بهانه دیگری به وجود می آید در واقع اسرائیل هر میزان که بتواند بحران آفرینی کند؛ موفق تر است.»
وی در انتها نیز رو به دکتر احمد زیدآبادی کرد و تأکید کرد که من نیز اعتقاد دارم که اصلا دموکراسی در منطقه به نفع اسرائیل نیست و این در حالی است که زیدآبادی نیز در ابتدای سخنرانی خود اظهار داشت که مسأله برخورد با لبنان را باید از طریق مقابله مدنی و نه جنگ پی گیری کرد.
همچنین سخنگوی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی توصیه کرد که: «به نظر من برای حل این بحران نیاز به یک راه حل میانه است. زیرا اراده های منطقه ای اجازه نمی دهند که اسرائیل کاملا شکست خورده و از صحنه کنار برود. زیرا نظم منطقه ای به هم می خورد و آنگاه شکل دیگری به خود می گیرد.»
در لبنان چه می گذرد؟
پس از سخنان این کارشناس، نوبت به صفی الدین نماینده حزب الله لبنان در تهران رسید تا آخرین وضعیت لبنان بگوید. وی در سخنانش گفت:«بحث اسرای لبنانی در دست رژیم صهیونیستی را برای حزب الله یک امر حیثیتی دانست».
وی در مورد اثرات این جنگ بر سرنوشت اسرائیل گفت: «ما اعتقاد داریم این جنگ برسرنوشت اسرائیل تأثیر خواهد گذاشت و حتی بر حضور آمریکا در منطقه و دنبال کردن طرح خاورمیانه اثر می گذارد.»
وی در این مورد اظهار داشت:«آمریکای بعدی در این جنگ با آمریکایی که قبل از این جنگ با اسرائیل در رابطه بود متفاوت می شود. زیرا آمریکا می بیند که با مقاومت حزب الله پایگاه اسرائیلی اش شکست می خورد. بنابراین پایگاه منطقه ای آمریکا در اسرائیل از دست می رود و دیگر آمریکا نمی تواند از ضعفی که در اسرائیل به وجود آمده است، استفاده کند.»
این دیدگاهی متفاوت از دیدگاه فعالان سیاسی بود که در این جلسه ارائه شد. منتهی با این تفاوت که کارشناسان ایرانی از خارج از بحران لبنان این قضیه را دنبال می کنند و فراتر از موضوعات داخلی لبنان به این مسأله به صورت منطقه ای و در یک نظم بین المللی می نگرند. نماینده حزب الله لبنان در تهران بیشتر بر مقاومت مردم و همجواری این کشور با اسرائیل تأکید داشت و تنها راه موفقیت و پیروزی لبنان را در کار برد ابزار نظامی دانست. راهی که باعث شد در سال 2000 رژیم صهیونیستی را از جنوب لبنان بیرون کنند و بعد از نزدیک به 60 سال طلسم شکست ناپذیری اسرائیل را سرکوب کنند.
حزب الله یادگار امام
اما این تضاد و اشتراک در نظرات سه سخنران اول باعث شد که «سیدعلی اکبر محتشمی پور»، عضو شورای مرکزی مجمع روحانیون نیز که از میانه جلسه به دیگران پیوست، به نوعی دیگر به قضیه لبنان بنگرد.
وی که به عنوان آخرین سخنران جلسه صحبت می کرد، به یادآوری خاطرات خود از حضور در لبنان و ملاقاتش با امام(ره) پرداخت و گفت: «اگر ما بخواهیم سابقه حزب الله لبنان و مقاومت اسلامی را در نظر بگیریم، اصولا آن را محصول شخص امام(ره) می دانیم. زیرا امام در آن دوران جنگ تحمیلی و بعد از فتح خرمشهر گفتند که ما نمی توانیم به لبنان نیرو اعزام کرده و به آنان کمک های نظامی – اقتصادی کنیم. زیرا دو مسیری که به لبنان ختم می شود یکی ترکیه است که عضو ناتو است و به ما اجازه عبور از خاک خودش به سمت لبنان را نمی دهد و دیگری عراق است که دشمن ایران است و ما با آن در حال جنگ هستیم.».
وی در ادامه افزود: «به گفته امام(ره) بنابراین خود مردم لبنان باید از درون کشورشان اقدامی را انجام می دادند. پس حزب الله محصول فکر امام است.»
وی سپس به مواضع فعلی آمریکا در این بحران اشاره کرد و گفت:«آمریکا قصد فتنه گری در بین مردم لبنان را دارد. زیرا خود اسرائیلی ها اعلام کردند که مناطق مسیحی و سنی را هدف قرار نمی دهند. آنها یک هفته اول جنگ هم این کار را کردند تا بین سنی ها، شیعیان و مسیحیان لبنانی شکاف ایجاد کنند.
آنان تصمیم داشتند که طبق برنامه خود به حزب الله نیز فشارهای اقتصادی – سیاسی وارد کنند و ضرباتی را به آن وارد کنند. درست مانند همان کاری که با عراق کردند و فتنه انگیزی طایفه ای را به وجود آوردند.»
اگر چه محتشمی پور از دیدگاه مذهبی – سیاسی به بحران اخیر خاورمیانه پرداخت اما وی نیز مانند سایر سخنرانان در این امر اتفاق نظر داشت که جنگ باید به سرعت خاتمه یابد.
در بین سخنان وی می توان رگه های مقاومت مردم لبنان را بدون استفاده از ابزار نظامی دید چرا که وی در انتها اظهار امیدواری کرد که: «اگر در همین زمان آتش بس برقرار شود؛ این به معنای موفقیت حزب الله و شکست سیاست های آمریکا و اسرائیل است. ما هم امیدواریم که ظرف امشب یا فردا شب این آتش بس برقرار شود.»