کد خبر: ۴۹۷۱۸
تاریخ انتشار : ۲۵ مرداد ۱۳۸۵ - ۱۲:۱۷

گاز ترکمنستان؛ راهکار جدید فشار بر ایران

آفتاب‌‌نیوز :
به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک دیپلمات ارشد آمریکایی با صفرمراد نیازاف، رئیس‌ جمهوری ترکمنستان دیدار کرده و اعلام کرده است که آمریکا خواستار احداث یک خط لوله گاز از ترکمنستان به پاکستان است و شدیدا با پروژه انتقال گاز ایران مخالف است. 

استیون مان، معاون وزارت‌خارجه آمریکا در امور آسیای‌جنوبی و مرکزی روز دوشنبه در دیداری دو ساعته با نیازاف در مورد پروژه‌های مختلف انتقال گاز از ترکمنستان به چین، از طریق دریای خزر و از افغانستان به پاکستان که شدیدا نیازمند انرژی است، گفت‌وگو کردند. 

نیازاف که از زمان استقلال ترکمنستان در سال 1991 تاکنون بر عرصه قدرت بوده است پس از این دیدار گفت این کشور از سیاست اجرای پروژه‌های مختلف گاز حمایت می‌کند.
 
پروژه ایجاد یک خط لوله انتقال گاز از ترکمنستان به پاکستان که از چندی پیش مطرح شده بود اخیرا با اتمام امکان‌سنجی که توسط بانک توسعه آسیا صورت گرفت یک گام به اجرایی شدن نزدیک‌تر شده ، اگرچه به دلیل نا‌امنی و بی‌ثباتی در مسیر، به ویژه در افغانستان تا حدی مورد تردید بوده است. 

دیدار بین استیون مان و نیازاف در حاشیه نشست بین رهبران 6 جمهوری سابق شوروی در «سوشی» صورت گرفت.
این نشست در چارچوب مجمع اقتصادی اوراسیا انجام شده است که البته ترکمنستان در آن عضویت ندارد . تحلیلگران معتقدند هدف از این جلسه قدرت گرفتن این کشورها در مقابل تلاش روسیه برای تسلط بر منابع انرژی آسیای‌مرکزی بوده است.
آمریکا تاکنون با اعمال فشار بر هند و پاکستان باعث بروز مشکلاتی در نهایی شدن قرارداد خط لوله انتقال گاز ایران به هند و پاکستان شده است. 

واشنگتن این سیاست‌های خود را با نگرانی از تاثیر این قرارداد بر ترغیب ایران به ادامه فعالیت‌های هسته‌ای توجیه می‌کند.
تام لانتوس، نماینده کنگره آمریکا به هند هشدار داده بود که اگر به روابط خود با ایران ادامه دهد به روابطش با آمریکا لطمه خواهد زد. 

همچنین اعمال نفوذ آمریکا در مورد احداث خط لوله انتقال نفت باکو ـ جیحان نیز که نفت آذربایجان را از طریق ترکیه و دریای سیاه به اروپا می‌رساند، باعث شد زیان اقتصادی قابل توجهی به ایران وارد شود. 

خط لوله نفت باکو، تفلیس، جیحان از کلیدی‌ترین طرح‌های آمریکا برای رهایی از وابستگی به کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) محسوب می‌شود و نفت دریای خزر را به اروپا منتقل می‌کند.

با وجود تلاش‌های دیپلماتیک ایران برای توجیه اقتصادی‌تر بودن مسیر ایران در برابر مسیر باکو-تفلیس- جیحان، که یکی از پرهزینه ترین طرح‌های انتقال نفت بود، ایران نتوانست در انتقال نفت این منطقه نقش شایسته ای به عهده بگیرد و آمریکا نشان داد که می‌تواند با استفاده از ظرفیت های سیاسی، اقتصادی و امنیتی خود، حتی یک طرح غیر اقتصادی بزرگ را به برخی کشورها دیکته کند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین