آفتابنیوز : بیشتر مردم دوست دارند لبخندی جذاب داشتهباشند و دندانهایی سفید و درخشان که هر ستاره هالیوودی نیز به آن میبالد. پژوهشها نشان میدهد که بین ۱۸ تا ۲۵ درصد افراد از رنگ دندانهایشان ناراضی هستند.
به گزارش آفتابنیوز، در کشوری مثل ایالات متحده، سفیدکردن دندانها از پرتقاضاترین خدمات دندانپزشکی به شمار میآید و دندانهای زرد انگلیسیها سوژه شوخی و خنده است. در سرتاسر جهان بر پرده سینما و روی جلد مجلات تصویر دندانهای سفید و بی نقص به شما لبخند میزند.
پس چندان عجیب نیست که سفیدی دندانها را افزون بر جذابیت، نشانه سلامت نیز بپنداریم. کیفیت سفیدی دندان به رنگ طبیعی آن بستگی دارد که خود تا اندازهای از ویژگیهای ژنتیک و سن و سال فرد متاثر است. جرم ناشی از مصرف دخانیات، مواد غذایی، نوشیدنیها و دارو نیز بر رنگ دندان اثر میگذارد. هر چه سن بالاتر میرود، معمولا دندانها زردتر میشود و مینای دندان شروع میکند به ساییدهشدن و رفتهرفته عاج دندان آشکار میشود.
به تدریج لکهها روی این دندانها را که در حال زرد شدن است شکل میگیرند. موادغذایی از جمله آنهایی که با سس گوجه تهیه میشوند، و نوشیدنیهایی مثل قهوه ماندههایی بر دندان بر جای میگذارند که کروموژن یا تولیدکننده رنگدانه نامیده میشوند. همزمان، باکتری ها و قارچ ها میتوانند لکههایی سبز و خاکستری با ظاهری نرم و خزمانند بر دندانها تشکیل دهند.
بسیاری از پژوهشها درباره رنگ دندان روی نمونههای آزمایشگاهی انجام شدهاست و نه روی دندانهای انسان زنده. در بیشتر موارد از دندانهای گاو استفاده میشود، زیرا سطح وسیعتری در اختیار پژوهشگران میگذارد، اما گاه بر دندانهای کشیدهشده انسان نیز آزمایشهایی شده است.
در پژوهشی که مارک والف از دانشگاه نیویورک انجام داد، او دندانهای گاو را بهمدت یکساعت در شرایط گوناگون در چای سیاه، شراب قرمز و شراب سفید قرارداد. جای تعجب نیست که شراب قرمز قویترین لکهها را برجای گذاشت. اما شگفتآور آن که چای سیاه لکی ایجاد نکرد، مگر در مواردی که پیشتر دندانها در شراب سفید گذاشته شده بودند.
به نظر میرسد که اسید شراب، مینای دندان را کمی متخلخل میکند، و چای میتواند بر این خلل و فرج رنگ بیاندازد.
این جرمهای ناشی از موادغذایی و نوشیدنیها ممکن است رنگ دندان ها را تغییر دهند، اما نشانه ناسالم بودن آنها نیستند. ممکن است دندانهایی سپید همچون مروارید داشتهباشید، اما از عفونت لثه یا پوسیدگی دندان رنج ببرید. شاید هم دندانهایتان به رنگ زرد یا حتی قهوه ای درآمده، اما آنها کاملا سالم باشند.
لکه سیاه
بعضی محققان معتقدند نوعی لکه حتی ممکن است از دندانها در برابر پوسیدگی محافظتکند. این همان حاشیه تیره رنگی است که گاه بر دندان در نزدیکی لثه ظاهر میشود و گاهی همچون رشتهای از نقاط تیره به نظر میآید. این پدیده "لکه سیاه" نامیده میشود.
بیش از یک قرن درباره عامل ایجاد لکه سیاه بحث شده، اما براساس آخرین فرضیه ظاهرا نوع خاصی از پلاک دندان بهشمارمیآید که حاوی کلسیم، فسفات، باکتریهای گوناگون و برخی ترکیبات آهن یا مس است و همین سبب می شود که به رنگ سیاه درآید.
عجیب آن که برخی پژوهشها - اگرچه نه همه آنها - نشان دادهاند که در کودکان مبتلا به لکه سیاه احتمال پوسیدگی دندان کمتر است. دانشمندان حدس میزنند که میکروبهای این جرم نوعی محافظ باشند.
همانگونه که دندانهای سفید لزوما سالم نیستند، دندانهای رنگگرفته هم حتما ناسالم به شمار نمیآیند.
البته، در بعضی موارد تغییر رنگ ممکن است نشاندهنده پوسیدگی یا عارضه دیگری باشد، بنابراین معاینه لک دندانها نزد دندانپزشک ضروری است. اما همانگونه که دندان های سفید لزوما سالم نیستند، دندانهای رنگگرفته هم حتما ناسالم به شمار نمیآیند.
حالا اگر بدون توجه به ربط رنگ دندان با سلامتی آن، همچنان دندانهای براق سفید بخواهید تکلیف چیست؟
برای این کار طیف گستردهای از مواد و وسایل سفیدکننده از خمیردندان گرفته تا برچسب (استریپ) و ژل و قالبهایی که شبها بر دندان میگذارند، در دسترس است. آنها اغلب موادی ساینده یا سفیدکننده یا ترکیبی از هر دو در خود دارند. در برخی حتی مادهای هست که جلایی آبی به دندان میدهد تا زردی را بپوشاند و دندان ها سفیدتر به نظر آیند.
متخصصان سفیدکردن دندانها معمولا مواد قویتری را در قیاس با آنچه در خانه استفاده میشود به کار میبرند. اما بررسی طیف وسیعی از شیوههای درمانی رایج نشان میدهد که کارایی هر یک از این روشها بسیار متفاوت است. مواد سفیدکننده همچنین ممکن است در دندانها یا لثهها حساسیت موقت ایجاد کند.
البته سفیدی دندانها تنها در شرایطی ماندگار است که از مصرف موادغذایی و نوشیدنیهای جرمزا پرهیزکنید وگرنه لکهها دوباره پدیدار میشوند. مگر اینکه همچنان به سفیدکردن دندانها ادامهدهید.
و در آخر اینکه دستکم اکنون می دانید اگر لبخند درخشان هالیوودی ندارید، به آن معنا نیست که دندان های ناسالمی دارید.
منبع: بی بی سی