آفتابنیوز : روستاهای کشور به سرعت در حال تخلیه شدن هستند . این را از آماری که معاون توسعه روستایی ریاست جمهوریبه پول نیوز می گوید به خوبی میتوان فهمید . به گفته ابولفضل رضوی در طول سال ها ی 90 تا 95 جمعیت روستا نشین ها کاهش بیش از 730 هزار نفری را به خود دیده است . در حالی در سال 90 حدود 21 هزار و 446 نفر در آبادی های کشور سکونت داشتند که در سرشماری 95 این عدد به 20 میلیون و 730 هزار نفر کاهش یافته است . گویا دیگر آبادی های بزرگ (بالای 20 خانوار) برای زندگی کردن چنگی به دل نمی زنند . در حالی طبق آمار اعلام شده از سوی رضوی یک هزار و 335 روستا در این مدت بیشتر شده اما جمیت ساکن در این روستاها بیش از 580 هزار نفر کمتر شده است. در شرایطی که تا حدود ۱۰۰ سال پیش، ۸۰ درصد جمعیت ایران بهطور مستقیم و غیرمستقیم به اقتصاد روستایی و کشاورزی وابسته بود، این رقم هماکنون به کمتر از ۳۰ درصد رسیده است.
گسترش مهاجرت به شهرها
روی دیگر ماجرای روستاگریزی، «گسترش مهاجرت به شهرها» است؛ معضلی که گریبان بسیاری از کلانشهرها و سرآمد آن تهران را آنچنان گرفته است که گویی قصد خفگی کامل آنها را دارد. «گسترش حاشیهنشینی»، «افزایش بیکاری» و… نیز از دیگر تبعات آن است.رضوی که معتقد است که خالی شدن روستاها برای کشور تبعات جبران ناپذیری را به جای می گذارد ، ادامه می دهد : در سال ۱۳۳۵ سهم روستاییان از کل جمعیت ایران معادل ۶۹ درصد بوده در سرشماری 95 به 25.9 درصد رسیده است در سال گذشته نسبت جمعیت شهری به روستایی 74.1 به 25.9 بوده که این نسبت در سال 90 حدود ۷۱ به ۲۹ درصد و سال ۱۳۸۵، این نسبت ۶۸ به ۳۲ درصد بوده است . در واقع در یک دهه اخیر ، سهم جمعیت روستایی کشور از ۳۲ درصد به 25.9 درصد رسیده است.به گفته این مقام مسئول ، تا زمانی که بیکاری بهعنوان معضل اصلی در روستاها حل نشود، هیچ تضمینی برای ماندگاری جمعیت در روستاها وجود ندارد.
نرخ رشد جمعیت در روستاها منفی 0.68 درصد و در شهرها 2 درصد
اما چه عواملی ساکنان روستاها را به ترک زادگاه، خانه و زمینشان و سپس کوچیدن به شهرهای کوچک و بزرگ وادار میکند؟سوالی که کارشناسان و دولتمردان ریشه آن را در توزیع ناعادلانه خدمات، خشکسالی، کمآبی و عدم وجود شغل می دانند. معاون رییس جمهوری پاسخ آن را در سهم اندک روستاها از منابع بودجه ای می داند . حالا همه این عوامل باعث شده که نرخ رشد جمعیت در روستاهای ایران به منفی 0.68 درصد برسد در حالیکه نرخ رشد جمعیت مناطق شهری نزدیک به 2 درصد (1.97) اعلام شده است.
بررسی آماری وضعیت بیکاری در مناطق روستایی کشور حاکی از آن است که از جمعیت فعال ۷ میلیون و ۱۹۱ هزار و ۹۷۸ نفری در روستاهای کشور ۵۳۳ هزار و ۳۴۱ نفر بیکار هستند که ۱۶.۸ درصد از کل جمعیت بیکار کشور را در بر میگیرد.همچنین از کل جمیعت فعال، ۶ میلیون و ۶۵۸ هزار و ۶۳۷ نفر در مناطق روستایی کشور شاغل هستند که ۲۷.۹ درصد از کل جمعیت شاغل کشور را شامل میشود. آمارها حاکی از آن است که کشاورزی ۵۲.۶ درصد از اشتغال این مناطق را به خود اختصاص داده؛ همچنین ۲۴.۷ درصد از روستانشینان در بخش صنعت و ۲۲.۶ درصد نیز در بخش خدمات اشتغال مشغول به کار هستند .
منبع: پول نیوز