کد خبر: ۵۰۰۹۰
تاریخ انتشار : ۰۴ شهريور ۱۳۸۵ - ۲۰:۵۳

تلاش آمریکا برای جدایی ایران و سوریه

آفتاب‌‌نیوز : شبکه خبری بی‌بی‌سی در گزارشی با اشاره به این تلاش‌های آمریکا به بررسی روابط ایران و سوریه پرداخته است. 

در این گزارش آمده است ایران و سوریه نزدیک به سه دهه است که متحدان استراتژیک یکدیگر هستند و بخش عمده این اتحاد بر پایه دشمنی مشترک آنها با رژیم صدام حسین در عراق بود، ‌حتی برخی تحلیلگران معتقدند که با سقوط حکومت صدام، اتحاد ایران و سوریه تا حدی تضعیف شده است. 

بی ‌بی سی در ادامه افزوده است: ادوارد لاتواک از پژوهشگران مرکز بین‌المللی مطالعات استراتژیک معتقد است ائتلاف ایران و سوریه یک اتحاد استراتژیک نیست بلکه بیشتر از روی سهولت و ناچاری است.
 او می‌افزاید: اتحاد با ایران فارسی زبان و شیعه موجب انزوای سوریه عرب و سنی مذهب در بین دیگر اعراب می‌شود. 

نویسنده با طرح این ادعا که «در واقع سوریه چندان از روابط فعلی خود با ایران راضی نیست» می‌افزاید: دیوید لش، استاد دانشگاه ترینیتی که چندین بار با بشار اسد دیدار کرده می‌گوید یک بار زمانی که از بشار اسد در مورد روابط نزدیک او با ایران و کره شمالی سؤال کرده بود اسد به او گفت: من چاره‌ای ندارم به هر حال مجبورم که دوستانی داشته باشم. 

او نتیجه می‌گیرد که احتمالا با ارائه مشوق‌های مناسب به سوریه مانند بلندی‌های جولان طی یک قرارداد صلح جامع، سوریه حاضر به کاهش روابط خود با ایران می‌شود.
البته او تأکید می‌کند که به دلیل بی‌اعتمادی بشار اسد به جرج بوش،‌ بعید است چنین توافقی در زمان دولت فعلی آمریکا صورت گیرد. 

انزوای سوریه 
این گزارش می‌افزاید ترور رفیق حریری، نخست وزیر اسبق لبنان در سال 2005 و متهم ساختن برخی مقامات سوریه به مشارکت در طراحی این ترور موجب انزوای سوریه از جامعه جهانی شد.
این مسأله موجب خروج ارتش سوریه از لبنان پس از 30 دهه حضور نظامی در این کشور شد. از آن زمان تا کنون سوریه فرصت چندانی برای ایفای نقش جدی در منطقه به دست نیاورده است. 

نویسنده گزارش در عین حال تأکید می‌کند که تمایل سوریه به بازسازی نقش خود در منطقه لزوماً به معنای قطع اتحاد با ایران نیست و به نقل از عباس ملکی، معاون سابق وزیر خارجه ایران می‌نویسد: این نخستین بار نیست که آمریکا سعی دارد بین ایران و سوریه شکاف ایجاد کند و تمام این تلاش‌های قبلی با شکست مواجه شده است زیرا روابط تهران و دمشق بسیار عمیق است و طی یک یا دو ماه شکل نگرفته است. 

ملکی که از پژوهشگران مرکز تحقیقاتی دانشگاه هاروارد است می‌گوید: ممکن است سوریه به توافقی ظاهری با غرب دست یابد اما این مسأله چندان ایران را نگران نمی‌کند زیرا دولت سوریه برنامه بلندمدت و استراتژیکی برای روابط دوستانه با ایران دارد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین