آفتابنیوز : دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا که با موج گسترده اعتراضات مواجه شده، جمعه استفاده از واژه "چاه مستراح" برای توصیف هائیتی و کشورهای آفریقایی را رد کرد و طرح مهاجرتی سنا که به گفته او ایالات متحده آمریکا را مجبور میکند تا افرادی از کشورهایی را که "عملکرد بدی" دارند، بپذیرد به انتقاد گرفت.
سفارت آمریکا در پیامی توئیتری برای آرام کردن فضای سیاسی نوشت: هیچی تغییری در تعهد ما به شرکا و دوستانمان در سراسر این قاره به وجود نیامده است.
رهبران آفریقا از اظهارات توهینآمیز ترامپ شوکه شده و ابراز انزجار کردهاند. موسی فکی محمد، رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا با ابراز تاسف از سخنان دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا گفت: عمیقا ناامید شدم؛ چرا که آمریکا یک نمونه "خاص" از چگونگی توزیع مهاجران براساس ارزشهای تنوع، تحمل و فرصت بوده است.
دولت بوتسوانا هم اظهارات ترامپ را "سزاوار سرزنش و نژادپرستانه" خوانده و سفیر آمریکا را برای ادای توضیحات احضار کرد.
سخنان توهینآمیز رئیسجمهوری آمریکا درباره مهاجران برخی کشورها که وارد آمریکا میشوند، انتقادهای زیادی در پی داشته است. ترامپ در نشستی در کاخ سفید که با حضور نمایندگان دو حزب جمهوریخواه و دموکرات برگزار شد، با اشاره به مهاجرانی که از هائیتی، السالوادور و بعضی از کشورهای آفریقایی به آمریکا مهاجرت کردهاند، گفت: «چرا این مردم از کشورهایی که "چاه مستراح" هستند را به اینجا راه میدهیم؟»
رئیسجمهوری آمریکا گفته است، ترجیح میدهد مهاجرانی از کشورهایی مانند نروژ به آمریکا بروند. نمایندگان دموکرات در کنگره آمریکا گفتهاند، این اظهارنظر ترامپ آشکارا نشان میدهد وی نژادپرست است.
واشنگتن پست نخستین بار در گزارشی از اظهارنظر توهینآمیز دونالد ترامپ خبر داد. کاخ سفید بدون تکذیب این سخنان در بیانیهای اعلام کرد: "بعضی از سیاستمداران در واشنگتن مدافع منافع کشورهای خارجی هستند، ولی ترامپ همیشه برای مردم آمریکا میجنگد."
سخنگوی سازمان ملل هم گفته است آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل مکررا بر حفظ شرافت، برابری و حقوق بشر مهاجران و پناهجویان در سراسر دنیا تاکید دارد. استفان دوجاریک جمعه درباره نظر گوترش گفت، او از تمام کشورها میخواهد تا روی توزیع مثبت مهاجران تمرکز کنند و از حقایق استفاده کنند نه پیشداوریها.
دولت السالوادور هم در یادداشت اعتراضی به ایالات متحده آمریکا شدیدا اظهارات او را رد کرده است. وزارت خارجه این کشور آمریکای مرکزی در بیانیهای اعلام کرد: السالوادور خواستار احترام به مردم شجاع و شریف خود شده است.
در همین حال مکیسال، رئیسجمهوری سنگال گفته است از سخنان توهینآمیز ترامپ "شوکه" شده و "آفریقا و نژاد سیاهپوست شایسته احترام و توجه است."
دفتر امور آفریقا در وزارت خارجه آمریکا هم در تلاش برای آرام کردن جو در توئیتی نوشت: "ایالات متحده آمریکا به شدت، با اشتیاق و با جدیت در آفریقا مشارکت خواهد داشت و به امر ارتقای این روابط حیاتی و اعتمادسازی با شرکای آفریقایی ما میپردازد."
این توئیت مستقیما به اظهارات ترامپ اشارهای نکرد. رئیسجمهوری آمریکا جمعه این سخنان را "کذب" دانست اما یک سناتور در نشست مهاجرتی کاخ سفید گفته است او مکررا از الفاظ زشت علیه آفریقاییها استفاده کرده است.
دولت هائیتی هم "عمیقا از سخنان ترامپ شوکه و خشمگین" شده است و آن را "نژادپرستانه" خوانده است. در بیانیه این کشور آمده است: این سخنان توهینآمیز و سزاوار سرزنش به هیچ عنوان بیانگر خرد، بصیرت و خویشتنداریای که هر مقام سیاسی عالیرتبهای باید آن را داشته باشد، نیست. این اظهارات بازتاب یک دیدگاه کاملا نژادپرستانه از جامعه هائیتی و مشارکت آن در ایالات متحده است.
سفیر هائیتی در واشنگتن گفته است دولتش مراتب اعتراض خود را به سفارت آمریکا ابلاغ کرده است.
راس مبارک، یک قانونگذار اپوزیسیون در غنا هم از کشورهای در حال توسعه خواست تا ایالات متحده آمریکا را تا زمانی که دونالد ترامپ از این سمت کنار نرفته است، بایکوت کنند.
وی گفت، کشورها باید پیام قاطعی را به ترامپ بفرستند مبنی بر این که جهان علیه چنین سیاستهایی که متعصبانه، تفرقهآمیز و ناسالم است، به صورت متحد عمل میکند. هر چه زودتر آمریکا بفمهد به جهان نیاز دارد و جهان هم به آن نیاز دارد، برای همه ما بهتر است.
ایسنا