آفتابنیوز : 
دبیر کل سازمان ملل سخنانش را اینگونه آغاز کرد : وقتي كه براي اولين بار در سال ۱۹۹۷از اين تريبون سخنراني كردم، به نظر من انسانيت سه چالش بزرگ را پيش روي خود داشت. يكي استفاده از جهانيسازي براي اين بود كه تمامي انسانها و نه تنها يك گروه خاص در اين جهان استفاده ببرند.
ديگري درمان بيماريهاي ناشي از جنگ سرد و جايگزيني آن با صلح و آزادي براي همه جهانيان كه در منشور ما آمده است و سومي، حفاظت از حقوق و عزت افراد بخصوص زنان كه بصورت گسترده پايمال شده بود.
به عنوان دومين آفريقايي كه به عنوان دبير كل انجام وظيفه مي كند، احساس كردم كه اين سه چالش، چالش امنيت، چالش توسعه و چالش حقوق بشر و اجراي قانون موجب نگراني است. خطر بزرگ جداشدن از فوايد جهانيسازي ، متوجه آفريقا بود بسياري از مردم آفريقا احساس ميكردند كه آنان بصورت ناعادلانه محكوم به سركوب و سوء استفاده شدهاند. يك دهه از آن زمان ميگذرد و بسياري از مردم درگير اين سه چالش جهاني بودهاند. دستاوردهاي بسياري بدست آمده ولي وقايع جديد چالشهاي جديدي را بوجود آورده كه گاهي اوقات به چالشهاي قبلي شكل جديدي داده است.
وی در ادامه افزود : در عرصه اقتصادي، برخي از كشورهاي در حال توسعه بخصوص در آسيا پيشرفت مهمي داشتهاند و ميليونها نفر از زندان فقر آزاد شدهاند. : ولي خود را گول نزنيم. معجزه آسيا بايد در مناطق ديگر جهان تكرار شود حتي در بين كشورهاي آسيايي هم منافع آن بصورت مساوي تقسيم نشده است به همين دليل اهداف هزاره تا سال ۲۰۱۵نميتواند تحقق يابد. درست است كه در بسياري از كشورها فهم بهتري از اداره كشور بصورت صحيح و اهميت آن بوجود آمده است ولي هنوز بسياري از كشورها از اين امر بهرهمند نيستند. درست است كه پيشرفت در زمينه كاهش قروض و افزايش كمك و سرمايهگذاري ديده ميشود، ولي شراكت جهاني براي توسعه هنوز بصورت يك واژه است و نتوانسته بصورت واقعيتي در همه ابعاد تجارت جاي باز كند.
جهانيسازي يك مد نيست كه همه قايقها را بلند كند. حتي در بين كشورهايي كه آمار نشان ميدهد كه فوايدي براي آنان داشته، بسياري عميقا احساس ناامني ميكنند. پس جهانيسازي كه در تئوري همه ما را به هم نزديك ميكند، در عمل خطر جداسازي ما را به دنبال داشته است. آيا همه در برابر چالش دوم يعني جنگ مصون هستيم؟ برخي از آمار اين خبر را به ما ميدهد و تعداد درگيريهاي بين كشورها خيلي كمتر شده و جنگهاي داخلي پايان يافته است.
در اين زمينه از نقش سازمان ملل به خود ميبالم و از عملكرد همكاران آفريقايي كه بسياري از درگيريها را پايان دادهاند، افتخار ميكنم. ولي دراين مورد هم ما نبايد خود را فريب دهيم، در بسياري از نقاط جهان بخصوص كشورهاي درحال توسعه درگيريهاي خشن وجود دارد كهاين درگيريها اگرچه با سلاحهاي كوچك ولي كشنده هستند.
عنان در ادامه گفت: مردم سراسر جهان از گسترش تسليحات هستهاي نگران هستند. مايه خجالت است كه در نشست جهاني سال گذشته حتي يك كلمه هم درباره عدم گسترش تسليحات هستهاي و خلع سلاح صحبت نشد و دليل آن تنها اين بود كه نتوانستند درباره اين موضوع كه كداميك ارجح است، توافق كنند. زمان آن رسيده كه اين معضل را تمام كنند و دو مورد فوريت و نياز آن را اهميت دهند.
كوفي عنان دبيركل سازمان ملل در ادامه اظهاراتش در مجمع عمومي سازمان ملل به بحث مهاجرت و اثر آن اشاره كرد و گفت: در حالي كه مهاجرت جهاني ميليونها نفر را از فرهنگها و نژادهاي مختلف به هم نزديك ميكند، سوء تفاهم و برخورد كليشهاي و تبعيضآميز، موجب درگيري بين تمدنها شده و حتي برخي آماده جنگ جديد با نام مذهب شدهاند تا چنين جنگي را به سراسر جهان بكشانند.
همچنين فضاي ترس و شك دائما تحت تاثير خشونتها در خاورميانه است. ممكن است به نظر ما بيايد كه جنگ اعراب و اسرائيل تنها يك درگيري منطقهاي است ولي اين طور نيست چرا كه هيچ درگيري اين همه احساسات و نمادهاي قوي در بين مردمي كه از صحنه درگيري دور هستند، ايجاد نكردهاست. تا زماني كه فلسطينيها تحت اشغال بسر ميبرند و با محروميت و تحقير روزانه زندگي ميكنند و تا زماني كه اسرائيليها در اتوبوس و سالنهاي رقص با انفجار كشته ميشوند اين وضعيت برافروخته است.
از يك طرف هواداران اسرائيل فكر ميكنند كه در مورد آنان بد قضاوت ميشود و از طرف ديگر مردم از استفاده نامتناسب از زور توسط اسرائيل عليه فلسطينيها به خشم آمدهاند و در همين حال اسرائيل به اشغال و توقيف سرزمينهاي اعراب ادامه ميدهد.
عنان تصريح كرد: تا زماني كه شورايامنيت قادر به پايان اين درگيري بيش از ۴۰ساله نباشد، نميتواند دو طرف را براي قبول و اجراي قطعنامهها مجبور كند و درنتيجه احترام به سازمان ملل كاهش مييابد و بيطرفي ما هم زير سووال خواهد بود. بهترين تلاشهاي ما براي پايان دادن به درگيريها شامل عراق و افغانستان كه مردم آنها شديدا محتاج كمكهاي ما هستند، با مخالفت روبرو ميشود و كارمندان شجاع و فداكار ما به جاي اين كه با پرچم آبي خود محافظت شوند، دچار خشونت و خشمي ميشوند كه با سياستهايي كه آنها كنترل و حمايت نميكنند، برانگيخته شده است.
سومين چالشي كه انسانيت را تهديد ميكند، اجراي قانون و حقوق و عزت انسانها است. در اين زمينه هم پيشرفتهاي زيادي حاصل شده است.
امروزه بيشتر دولتها انتخاب شده هستند و در مقابل كساني كه بر آنها حكومت ميكنند جوابگو ميباشند. كساني كه بدترين جنايات را عليه انسانيت انجام دادهاند، محاكمه شدهاند و اين مجمع يك سال پيش در بالاترين سطح خود با راي همه كشورهاي شركتكننده تصويب كرد كه سازمان ملل با نسل كشي، جنايات جنگي، پاكسازي نژادي و جنايت عليه انسانيت مقابله كند.اما هنوز و هنوز هر روز گزارشهايي مبني بر قانون شكني و جنايت عليه گروههاي اقليت و ساير افراد، ديده ميشود.
حتي درگيريهاي بحق كه در جهان عليه تروريسم صورت گرفته، به عنوان بهانهاي براي نقض اصول حقوق بشر استفاده شده و به همين دليل زمينه اخلاقي براي تروريستها و كمك به آنان جهت جذب نيرو را فراهم كرده است.
دبيركل سازمان ملل گفت: متاسفانه و مجددا بزرگترين چالش در آفريقا و دارفور است كه شاهد آواره شدن مردان، زنان و كودكان براثر قتل و تجاوز و سوزاندن دهكدههاي آنها هستيم كه ادعاي ما را زير سوال ميبرد كه به عنوان جامعه بينالملل قصد محافظت از مردم در برابر اين بدرفتاريها را داريم.
خلاصه بگويم وقايعي كه در ۱۰سال اخير حل نشدهاند، شدت هم داشتهاند و سه چالشي كه به آن اشاره كردم شامل اقتصاد ناعادلانه جهان، درگيريهاي جهان و نقض حقوق بشر و قانون ادامه دارند و در نتيجه با جهاني مواجه هستيم كه شكافهاي آن اساس جامعه بينالملل را كه سازمان ملل بر آن بنا شده است، تهديد ميكند.
"بسيارياز چالشهايي كه با آن مواجه هستيم، جهاني هستند و نياز به پاسخ جهاني دارند و همه مردم بايد در آن شركت كنند.
من نهتنها به دولتها بلكه به همه مردم جهان ميگويم كه روابط بينالملل تنها مسئله دولتها نيست بلكه روابط بين مردم است و افراد غير دولتي مي توانند نقش مهمي را اجرا كنند. همه بايد روش جهان چند جانبه را داشته باشند كه در مركز آن سازمان ملل است. معتقدم كه تنها راه حل براي جهان از هم جدا، ملل متحد واقعي است.
تغييرات آب و هوا، ايدز، تجارت منصفانه، مهاجرت، حقوق بشر و بسياري از مسائل مارا به اين نكته باز ميگرداند. همه بايد بعد جهاني پيدا كنند و اقدام جهاني از طريق اين سازمان كه جهانيترين موسسه است بايد انجام شود.
دبيركل سازمان ملل گفت: مهم اين است كه قوي و ضعيف بايد به يك قانون معتقد باشند و به هم احترام بگذارند.مهم اين است كه همه مردم بايد قبول كنند نياز به گوش دادن، سازش كردن و در نظر گرفتن نظرات يكديگر ضروري است و مهم اين است كه همه بايد جمع شوند نه براي اين كه هدفهاي مخالف داشته باشند بلكه هدفهاي مشترك و سرنوشت مشترك را دنبال كنند و اين در صورتي ميسر است كه مردم با هم باشند و منافع بيش از بازار جهاني يا حتي قوانين جهاني را درنظر بگيرند.
هر كدام از ما بايد در دردي كه ديگران ميكشند، شريك و در لذت آنهايي كه اميد دارند نيز شريك باشيم. همه بايد اعتماد زنان و مردان همقطار خود را بدست بياوريم صرف نظر از اين كه از چه نژاد رنگ و دستهاي است و بايد يادبگيريم كه به آنها اعتماد كنيم. وي افزود: اين همان است كه بنيانگذاران اين سازمان به آن معتقد بودند، همان چيزي است كه من به آن عقيده دارم و اكثريت مردم جهان ميخواهند به آن عقيده داشته باشند.