کد خبر: ۵۱۲۸۵
تاریخ انتشار : ۰۲ مهر ۱۳۸۵ - ۲۲:۱۵
طرح تازه مجلس در گفتگو با سعید ابوطالب

ممیزی ناشران به جای ممیزی نشر

آفتاب‌‌نیوز : سعید ابوطالب عضو کمیسیون فرهنگی مجلس  هفتم و از چهره‌های فرهنگی اصولگرایان یکی از همین افراد است. او می گوید: در دولت قبلی ما با این چالش مواجه بودیم که وزارت ارشاد به راحتی و به هر کتابی مجوز انتشار می‌داد ولی اکنون در دولت جدید ما با چالش مقاومت بیش از حد وزارت ارشاد در مجوز دادن به کتاب‌ها روبه‌رو هستیم. 

ابوطالب در گفت‌وگو با خبرنگار آفتاب ضمن اینکه با بیان جمله «در دولت قبل هیچ شاخصی مانند حفظ امنیت ملی و حفظ ارزش‌های کشور رعایت نمی‌شد » از نقد نحوه عملکرد دولت اصلاحات در حوزه نشر فروگذار نمی کند، سیاست‌های وزارت ارشاد دولت فعلی را نیز از انتقاد خود بی‌بهره نمی‌گذارد و می گوید:‌ ما در دولت جدید به معضل دیگری برخورد کرده‌ایم و آن این است که ممیزی را به صورتی شکلی و فرمالیته و سطحی اعمال می‌کنند، برای مثال ممکن است عبارتی را حذف کنند که این عبارت دارای ارزش تاریخی و یا یک استعاره ادبی باشد. 

او می افزاید: در مقابل این سخت‌گیری  ها ،کتاب‌هایی وجود دارد که از نظر ظاهر هیچ مشکلی ندارند ولی از لحاظ عمق بحث‌برانگیز هستند و به کشور ضربه می‌زنند. در صورتی که اگر برخوردها به این شکل باشند دیگر حتی دیوان حافظ هم نباید چاپ شود. 

ابوطالب افراد دست اندرکار ممیزی را در بروز این مشکل سهیم می داند و می‌گوید: آنها براساس کلیشه‌ها و شابلونی که جلوی رو دارند اقدام به ممیزی می‌کنند و حتی ممکن است همه نوعی کتاب را اعم از رمان،‌ اطلاعات عمومی و داستان کوتاه بخوانند در حالی  امکان دارد که میزان دانش آنان تا این حد نباشد. 

اما راه حل این معضل از نظر نماینده اصولگرای مجلس چیست؟

ابوطالب می گوید: ما در مجلس قصد داریم که ممیزی را درونی کرده و آن را به خود ناشر بسپاریم ، در این صورت خود ناشرین بهتر از هر شخص دیگر می‌توانند عمل ممیزی را انجام دهند چون ممکن است ممیز وزارت ارشاد از سواد و دانش کمتری برخوردار باشد همچنین با سپردن این کار به ناشرین از فشاری که بر ممیزها وجود دارد کاسته می‌شود. 

این طرح در ظاهر همان خواسته دیرینه ناشران و اهالی کتاب است که با وجود در خواستهای فراوان در اوج دوران اصلاحات نیز مجال تحقق نیافت،اما دقت بیشتر در گفته ابوطالب از یک تفاوت بنیادین میان آن دو پرده بر می دارد.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس هفتم در تکمیل سخنان خود می گوید: نباید به هر کسی مجوز نشر بدهیم این گونه نمی‌شود که هر شخصی که پول دارد بیاید و یک انتشارات تأسیس کند. کسانی که به عنوان مدیر صاحب امتیاز یک انتشارات هستند فارغ از گزینش عقیدتی باید از قشر اندیشمند و اصحاب هنر و فرهنگ باشند.

به این ترتیب به نظر می رسد بر اساس طرح مجلس از این پس ممیزی خود ناشران جایگزین ممیزی حوزه نشر خواهدشد. پاسخ ابوطالب به پرسش خبرنگار آفتاب در باره تضمین پایبندی ناشران به معیارهای وزارت ارشاد برای ممیزی این نکته را بیش از پیش نمایان می کند. او می گوید: در صورت تخلف ،ناشر قطعا صدمه مالی و یا معنوی می‌بیند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین