آفتابنیوز : با این وجود، نوبخت به خبرنگار سیاسی آفتاب یادآور شد که از بدو روی کارآمدن دولت نهم و جایگزینی «محمود احمدینژاد» به جای «سید محمد خاتمی» در پست ریاست شورایعالی انقلاب فرهنگی، این شورا هیچ مصوبه جدیدی در حوزه نشر کتاب نداشته است.
با اتکا به سخنان نوبخت میتوان تفاوت عملکرد وزارت ارشاد دولت اصولگرای احمدینژاد با دولت اصلاحطلب خاتمی را در نگاه متفاوت دولتمردان و متصدیان امر نشر کتاب دانست. نکتهای که این عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی، آن را «طبیعی» و ناشی از «تغییر و تحولهای مدیریتی» میداند که «با عوض شدن دولتها هر وزیری روش خاص خود را در انجام مدیریتها پیشه میکند». نوبخت در عین حال تأکید کرد که این روشها «نباید مبتنی بر سلیقهها و برداشتهای شخصی باشد».
وی افزود: «متأسفانه در کشور ما بسیاری از مدیریتها سلیقهای هستند در صورتی که این مقوله باید براساس اصول، ضوابط، مقررات و منطق باشند».
رئیس مرکز فرهنگی – اجتماعی زنان معتقد است که شاید تأخیر در صدور مجوز نشر کتاب از دید مدیرانی که به تازگی به سمت خود منصوب شدهاند، قابل توجیه باشد اما اقشار مرتبط با این حوزه، توقع دارند که کارشان صحیح و به موقع انجام شود.
وی با این استدلال، انتقادات مطرح از سوی نویسندگان و ناشران را «طبیعی» دانست و افزود: «به هر حال مدیران جدید وزارت ارشاد، نقدهایی را به دوره قبلی این وزارتخانه داشتند و این حق آنها است که از روشهای خود در مدیریتهایشان استفاده کنند».
نوبخت در پاسخ به این پرسش که «به چه علت عدم صدور مجوز برای انتشار کتب، تنها برای نویسندگان و ناشران با تفکر اصلاحطلبی اتفاق میافتد؟» اظهار داشت: «اگر وزارت ارشاد مجوز نشر یک کتاب را صادر نمیکند حتما باید مستند به قانون و با یک رویه قانونی واحد باشد».
عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: در ایران یک ضوابط و مقررات در حوزه نشر کتاب وجود دارد بنابراین در بررسی صدور مجوز کتابها، باید به یک رویه عمل شود.
وی افزود: این که نمیشود با دو کتاب با موضوعات مشابه به علت تفاوت خط فکری و سیاسی نویسندگانشان، برخورد دوگانه بشود زیرا این همان مدیریت سلیقهای است. به هر حال باید دلایل موافقت شدن با صدور مجوز انتشار یک کتاب توسط وزارت ارشاد رسما اعلام شود.
این فعال مسائل فرهنگی همچنین درباره گزارش کمیسیون تحقیق و تفحص مجلس هفتم از عملکرد فرهنگی وزرات ارشاد دولت خاتمی که در بخشی از آن به انتشار برخی کتب در دولت اصلاحات، انتقاد شده بود، اظهار داشت:«بهترین محل برای قضاوت درباره نوع و کیفیت کتب منتشره، نمایشگاه سالانه کتاب است».
نوبخت توضیح داد که بسیاری از کتابهایی که پیش از این، انتشار آنها ممنوع یا با محدودیت مواجه بود در دولت گذشته منتشر شدند. با این حال عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن تأکید بر «مفید بودن توسعه حوزه نشر» اعتقاد دارد که برای رسیدن به این هدف نباید خلاف مقررات عمل شود.
به گفته وی، کتب و مطبوعات به همان اندازه که ميتوانند برای تفکر و اندیشه جمعی جامعه خطرناک باشند، به همان اندازه هم محدودیت ایجاد کردن برای این حوزه میتواند خطرناک باشد. نوبخت تصریح کرد: «جهتگیری کلی مسئولین باید به سمتی باشد که نوع دوم این محدودیت یعنی محدودیت حوزه نشر عملی شود زیرا در هر دو دوره گذشته ریاست جمهوری، کشور شاهد محدودیتها و آزادیهای بیحد و حصر بوده است».
رئیس مرکز فرهنگی – اجتماعی زنان ابراز امیدواری کرد تا با عملکرد مثبت مسئولان در گزارش آینده مسائل فرهنگی کشور، شاهد افزایش و توسعه حوزه نشر کتب در کشور باشیم.
استقبال از طرح جدید مجلس
عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی همچنین درباره طرحی که در کمیسیون فرهنگی مجلس مطرح است و گفته میشود طبق آن مجوز نشر به جای کتاب به ناشران داده ميشود، اظهار داشت: «این طرح، بسیار خوب است زیرا بسیاری از موارد تخلف در این حوزه به علت جهل از قوانین است».
جزئیات طرح جدید مجلس (کلیک کنید)وی گفت: «اگر مجلس بتواند حوزه نشر کتاب را سازماندهی کند و ناشرین بدانند باید براساس این قوانین، اقدام به انتشار کتب نمایند،بسیار مثبت است و باعث کم شدن از حجم کار وزارت ارشاد هم میشود».