آفتابنیوز : به ادعای این کارشناسان، مشکلات اصلی سازمان انرژی اتمی ایران مربوط به این است که سانتریفوژهایی که غنیسازی را انجام میدهند جوش میآورند. برخی شکسته شدهاند و باید جایگزین شوند. در نتیجه ایران به اندازهای که پیشبینی میشده غنیسازی انجام نداده است.
روزنامه واشنگتن پست این ارزیابی را براساس گفته کارشناسان غربی که از نزدیک برنامه هستهای ایران را دنبال میکنند نقل میکند. گزارش 31 آگوست آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در این ارزیابی مورد استفاده قرار گرفته است. آشتون کارتر از دانشگاه هاروارد معتقد است از دیدگاه توسعه فنی هنوز هم دیپلماسی میتواند در مورد ایران به کار گرفته شود.
واشنگتن پست در ادامه گزارش خود نوشته است: «ایران در ماه ژانویه با برداشتن مهر و مومهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی غنیسازی اورانیوم را از سر گرفت. در ماه آوریل نیز محمود احمدینژاد رئیس جمهور ایران اعلام کرد کشورش توانسته با موفقیت اورانیوم 5/3 درصد غنی شده را تولید کند. اگرچه ایران تا حد 5 درصد نیز غنیسازی را انجام داده اما این بسیار کمتر از حد 90 درصد که برای ساخت سلاح اتمی مورد نیاز است، میباشد. حتی با وجود در اختیار داشتن 3000 سانتریفوژ باز هم کارشناسان اطلاعاتی پیشبینی میکنند ایران دو تا سه سال زمان برای غنیسازی اورانیوم در حدی که مورد نیاز برای ساخت بمب اتم است، نیاز دارد».
بنا به گزارش 31 آگوست شورای امنیت سازمان ملل ایران از ماه ژوئن تزریق اورانیوم به یک آبشار کوچک 20 سانتریفوژی را برای مدت زمان کوتاهی انجام داده است و اولین آبشار 164 سانتریفوژی از سوی ایران نصب شده است. این گزارش میافزاید مراحل نصب دومین آبشار نیز در حال اجراست و ایران قصد دارد در ماه سپتامبر بدون تزریق اورانیوم آبشار دوم را آزمایش کند.
به نوشته واشنگتن پست، «کارشناسان آژانس به مقامات آمریکا و اروپا گفتهاند زمانی فعالیت سانتریفوژها آغاز میشود که گاز اورانیوم به سانتریفوژها تزریق شده بود. اما ایرانیها قادر نیستند درجه حرارت بالا را کنترل کنند و پس از مدت کوتاهی به خاطر حرارت بالا باید کار را متوقف کنند».
در ادامه این گزارش «واشنگتن پست» تاکید شده است: در مورد اینکه این مشکلات از چه چیزی ناشی میشوند کارشناسان غربی دیدگاههای متفاوتی دارند. برخی میگویند اورانیوم تولید شده در ایران در ترکیب با سنگ اورانیوم خارجی برای سانتریفوژهای حساس به اندازه کافی خالص نیست اما گروهی این نظریه را رد میکنند. برخی نیز معتقدند اگر دانشمندان ایرانی به غنیسازی ادامه دهند ممکن است بتوانند اشکالات فنی موجود را حل کنند. بنابراین مقامات اروپا و آمریکا هنوز هم از ایران میخواهند غنیسازی را تعلیق کند.
بسیاری از کارشناسان غربی همچنان معتقدند هنوز هیچ مدرک غیرقابل انکاری مبنی بر وجود برنامه تسلیحاتی اتمی در ایران به دست نیامده است.