کد خبر: ۵۱۶۵۳
تاریخ انتشار : ۱۱ مهر ۱۳۸۵ - ۱۷:۲۹

نگاه مردم مصر به برنامه هسته‌ای ایران

آفتاب‌‌نیوز :

سئوالات بی‌بی‌سی از این سه دانشجوی مصری به شرح زیر بوده است:
1- آیا با این تصمیم دولت ( تولید انرژی برق توسط نیروگاه هسته‌ای ) موافقید ؟
2- آیا فکر نمی‌کنید گرایش به استفاده از انرژی هسته‌ای به یک مسابقه تسلیحاتی خطرناک در خاورمیانه بیانجامد ؟
3- درباره برنامه هسته‌‌ای ایران چگونه فکر می‌‌کنید ؟
نکته جالب اینکه تمامی پرسش شوندگان ضمن اینکه بر حق کشور خود در دستیابی به انرژی هسته‌ای تاکید می‌کنند، هیچگونه خطری از جانب برنامه هسته‌ای ایران متوجه مصر نمی‌دانند.

عمال، 33 ساله، مترجم، ساکن قاهره:
- برنامه هسته‌ای مصر چیز جدیدی نیست. تا جایی که من می‌دانم در زمان انور سادات نیز چنین برنامه‌‌ای وجود داشته ولی در دهه هشتاد متوقف شده بود. نکته‌ای که الان باعث شده این موضوع مهم جلوه کند این است که جمال مبارک پسر رئیس جمهور، آن را اعلام کرده است و این باعث می‌شود که ما فکر کنیم که او بیشتر به دنبال آن است که از این موضوع استفاده سیاسی کند. به هر حال برنامه اتمی کشور ما کاملا شفاف و صلح آمیز است، پس ما از آن حمایت می‌کنیم. - ما در منطقه‌ای زندگی می‌کنیم که اسرائیل دارای سلاح اتمی است و ترکیه نیز شانس دستیابی به آن را دارند. ما نباید خیلی نگران حساسیت‌های غربی‌ها باشیم، همه می‌دانند که ما یک کشور میانه‌رو هستیم نه یک کشور مشکل ساز. بی‌تعارف بگویم؛ ما مصری‌ها فکر می‌کنیم که اگر در این راه حرکت نکنیم ممکن است در آینده اتفاقات بدی را تجربه کنیم. باید این توانایی را داشته باشیم که اگر روزی خواستیم بتوانیم برای دفاع از خودمان و نه برای حمله به دیگران سلاح (اتمی) هم تولید کنیم. ما حق داریم که به اندازه بقیه قوی باشیم.
- واقعا هیچکس نمی داند ادعاهای غربی‌‌ها درباره برنامه های هسته‌‌ای ایران چقدر واقعی است. آنها به دلایلی که برای خودشان مهم است درباره آینده این برنامه دچار نگرانی هستند. ایران تنها برنده بحران اخیر خاور میانه بود، نه اسرائیل، نه دولت لبنان و نه حتی حزب الله. این موضوع آنها را بیشتر نگران می‌‌کند. من فکر می‌‌کنم غرب از هر ابزاری برای متوقف کردن برنامه اتمی ایران استفاده کرده ولی آنها هنوز دست بالا را دارند.

رفیق، 27 ساله، مهندس نرم افزار، ساکن قاهره:
- من فکر می‌‌کنم دولت مصر حتما باید به سمت استفاده از انرژی هسته‌‌ای برای پیشرفت کشور حرکت کند. ذخایر نفت و گاز ما کفاف نیازهای ده سال بعد را هم نمی دهد. اگر می‌‌خواهیم اقتصاد مصر شانس رشد داشته باشد باید به سمت دیگر منابع انرژی برویم. از آن مهمتر اینکه شاید این موضوع باعث شود ما هم به قافله کشورهایی که در حال بهره مندی از مزایای تکنولوژی های نوین هستند بپیوندیم. گمان نمی کنم اعلام این برنامه در شرایط زمانی کنونی معنی خاصی داشته باشد.
- من فکر نمی کنم دولت فعلی مصر در مسیری قرار بگیرد که نیاز داشته باشد به سمت ساخت سلاح اتمی برود. البته حمایت رو به افزایش از گروههای تندرو یک واقعیت است و باید این مسئله را درک کنیم که دستیابی آنان به چنین چیزی چه عواقبی می‌‌تواند در بر داشته باشد.
- احتمال اینکه ایران دنبال چنین سلاحی باشد وجود دارد. به نظر من نظارت بین المللی بر فعالیتهای هسته‌‌ای ایران باید دقیق تر و گسترده تر شود. من با هرگونه اعمال خشونت برای متوقف ساختن این فعالیتها مخالفم چون اوضاع را بدتر می‌‌کند. به نظر من ادامه مذاکرات اروپایی‌‌ها با ایران بسیار بهتر از اینست که بازی دست امریکایی‌‌ها بیافتد. ولی یک موضوع را نباید فراموش کرد، بیشتر مردم در اینجا (مصر) و سایر کشورهای اسلامی دوست دارند که ایران صاحب سلاح اتمی شود، حتی اگر خود آنها چنین برنامه‌‌ای نداشته باشد.

حمدی، 29 ساله، مترجم، ساکن قاهره:
ـ انرژی اتمی تمیز و ارزان است. مصرف برق در کشور ما سالانه شش تا هفت درصد افزایش می‌‌یابد، پس چاره‌‌ای جز استفاده از آن نداریم. من فکر نمی کنم که اعلام این موضوع در شرایط کنونی و از سوی جمال مبارک به این دلیل باشد که بخواهند جایی برای او در صحنه سیاسی مصر آماده کنند. به هر حال از تمام جنبه‌‌ها یک تصمیم درست به نظر می‌‌رسد.
- من 100 درصد مطمئن هستم که اعلام این تصمیم با هماهنگی ایالات متحده بوده است. ما رهبر جهان عرب هستیم و یکی از بهترین دوستان کشورهای غربی. از سوی دیگر وقتی ایهود اولمرت هم می‌‌گوید که من هیچ تهدیدی از جانب مصر احساس نمی کنم پس موضوع مسابقه تسلیحاتی منتفی است. البته ممکن است ایالات متحده بخواهد با استفاده از این موضوع نوعی توازن منطقه‌‌ای علیه تهران برقرار کند. تنها نگرانی من از این است که دستیابی مصر به انرژی اتمی در آینده اگر با تغییرات احتمالی در فضای سیاسی کشور همراه شود بهانه‌‌ای باشد برای اعمال فشار از سوی دولت ایالات متحده. برای آمریکایی‌‌ها دوستان امروز می‌‌توانند به سادگی به دشمنان فردا تبدیل شوند.
- من فکر نمی کنم ایران یک تهدید باشد. هر کشوری حق دارد انرژی صلح امیز هسته‌‌ای دست پیدا کند و آنها (ایران) نیز تاکنون نشان داده اند که با IAEA همکاری کامل و سطح بالا داشته اند. آیا اسرائیل تهدید بزرگتری برای خاور میانه نیست ؟ همه می‌‌دانند که آنها جزو باشگاه اتمی هستند و از لحاظ تکنولوژیک نیز خیلی از ایران پیشرفته تر. همانطور که همکاری ایران با آژانس باید ادامه پیدا کند اسرائیل نیز باید مجبور به پذیرفتن چنین همکاری باشد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین