آفتابنیوز : نیویورک تایمز در مقالهای به تحلیل اقدام سریع السیر آبه در سفر به این دو کشور میپردازد. متن این مقاله را در زیر میخوانید:
نخست وزیر تازه از راه رسیده ژاپن، یکشنبه به چین سفر خواهد کرد. وی در این دیدار با رئیس جمهور چین دیدار و گفتوگو خواهد کرد. پس از یک اقامت یک روزه در چین وی راهی کرهجنوبی میشود تا از مقامات این کشور نیز دلجویی کند.
آبه که روز بیست و ششم سپتامبر به عنوان نخست وزیر ژاپن برگزیده شده با سفر زودهنگام به کشورهای آسیایی همسایه، اولین برگ برنده را در تاریخ عمر حرفهای خود ثبت کرد.
آبه درحالی برای دیدار با مقامت عالیرتبه چین و کرهجنوبی راهی این کشور میشود که هیچ کدام از این مقامات حاضر به ملاقات با کویزومی نشدند. در واقع کویزومی با دیدار از معبد قربانیان جنگ، مهر سکوتی بر روابط ژاپن با چین و کرهجنوبی زد. آبه نیز تاکنون سخنی از امکان دیدار از این معبد به میان نیاورده است. اما بیشک این سیاستمدار جوان ژاپنی به خوبی از عواقب چنین دیدارهایی آگاه است.
آبه هنگام پذیرفتن این پست، وطن پرسی و احترام به ارزشهای ملی را به عنوان اولین اهداف خود بیان کرد. بدین ترتیب برخی از کارشناسان بینالمللی بیم این را داشتند که حس وطن پرستی آبه بر شعارهای انتخاباتی وی مبنی بر پویایی در روابط خارجی سایه بیندازد. اما نخستوزیر لیبرال ژاپن به سرعت و با برنامهریزی برای سفر به چین و کرهجنوبی این تصویر را بر هم زد. البته نگرانی از ادامه رابطه خصمآمیز ژاپن با چین و کرهجنوبی نه تنها سیاستمداران ژاپنی را نگران کرده بود که ساکنان کاخ سفید نیز از طولانی شدن انزوا مهمترین شریک تجاری خود چندان خرسند به نظر نمیرسیدند.
آخرین باری که نخست وزیر ژاپن رسما با رئیس جمهور دیدار کرد به پنج سال پیش باز میگردد. کویزومی سال گذشته آخرین دیدار با رئیس جمهور کرهجنوبی را در تاریخ فعالیت سیاسی خود ثبت کرد.
در حالی که پنج سال دوری دو کشور از یکدیگر، روند ترمیم روابط را طولانیتر خواهد کرد، کارشناسان سیاسی امیدوارند که دیدار آبه با مقامات چین و کرهجنوبی اندک ثمری به دنبال داشته باشد. انتخابات چین و کره جنوبی به عنوان اولین مقصد شینزو آبه برخی سیاستمداران داخلی را نگران تیرهگی روابط ژاپن با ایالات متحده کرده است. از آنجا که آبه از طرفداران سرسخت روابط دوستانه و مستحکم با این کشور است، شاید سفر به ایالات متحده به عنوان مقصد اول عاقلانه به نظر میرسید.
روی کار آمدن آبه و نیت وی برای تجهیز نظامی ژاپن و بالابردن توان این کشور در سطح بینالمللی، این نگرانی را به وجود آورد که شاید این اقدامات باعث تیرهگی بیشتر روابط ژاپن با سایر کشورها شود.
البته این نگرانی در میان سران کرهجنوبی و چین که طعم تلخ حملات نظامی ژاپن را هنوز در دهان دارند، بیشتر به چشم میخورد. شاید آقای نخست وزیر نیز دقیقا به همین علت قصد سفر به این کشورها و دلجویی از سران آنها را دارد.
آبه در آخرین مصاحبه مطبوعاتی خود گفت: ژاپن بخشی از آسیا است و من قصد دارم رابطه ژاپن را با کشورهای آسیای مستحکم کنم.
برخی گزارشها حاکی از این است که وی شرط چین برای عذرخواهی از حمله در ژاپن به چین در سال 1995 را پذیرفته است. به نظر میرسد که آبه ترمیم روابط با دو کشور همسایه را به هر بهایی خریداری خواهد کرد.