وزیر امور خارجه کشورمان که در نیویورک به سر می برد در گفتگوی خود با یک پایگاه خبری آمریکایی بار دیگر به نقض برجام از سوی آمریکا پرداخت.
به گزارش پایگاه اینترنتی نشریه آمریکایی نشنال اینترست، محمد جواد ظریف در مصاحبهای که روز دوشنبه در نیویورک با جاکوب هیلبران انجام داد، درباره احتمال خارج شدن آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک گفت: به موضوع خوبی اشاره کردید. خروج رسمی از توافق. زیرا آمریکا در دوره ریاست جمهوری ترامپ در واقع بخشی از برجام نبوده و تقریبا تمام تعهداتش را نقض کرده است. در نتیجه ما تقریبا یک دوره آزمایشی ۱۶ ماهه را برای خروج رسمی (آمریکا) داشته ایم.
وی افزود: اگر آمریکا به طور رسمی از برجام خارج شود، پیامد فوری این خواهد بود که احتمالا ایران را از قید هر تعهدی برای باقی ماندن در برجام رها خواهد کرد. اینکه ایران سریعا از برجام خارج شود یا نه تصمیمی است که ما اتخاذ خواهیم کرد، اما این محتملترین نتیجه برای پاسخ ما به دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا خواهد بود.
سوال: آیا ایران به خروج امریکا از ان پی تی واکنش نشان می دهد؟
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به این پرسش که آیا واکنش ایران به آمریکا شامل خروج این کشور از ان پی تی (معاهده منع اشاعه سلاحهای کشتار جمعی) هم خواهد شد، گفت: برخی افراد در ایران این موضوع را مطرح میکنند. به طور قطع این موضع دولت نیست. اما ما افکار عمومی فعالی داریم و همواره به افکار عمومی پاسخگو بوده ایم. البته آنچه من به عنوان نخستین واکنش کشورم به خروج رسمی آمریکا میبینم، بررسی خارج شدن از برجام خواهد بود.
ظریف درباره چگونگی نقض برجام از طرف دولت ترامپ، هر اظهار نظری را که ترامپ از زمان ورود به کاخ ریاست جمهوری داشت، از تلاش برای تضعیف مفاد برجام تا گفتگو با مقامات و تجار خارجی برای منصرف کردن آنها از سرمایه گذاری در ایران و دیگر اقداماتی که مانع برقراری روابط تجاری عادی بین ایران و دیگران نه با آمریکا بلکه با دیگر کشورها - میشد، نقض برجام خواند و تاکید کرد مفاد خاصی در توافق هستهای وجود دارد که ترامپ را از زمانی که فعالیت خود را به عنوان رئیس جمهور آمریکا و رئیس قوه مجریه این کشور آغاز کرد، از اظهار نظر ضد برجام منع میکند.
وی افزود: از طرف دیگر وزارت خزانه داری آمریکا از صدور مجوز برای فروش هواپیما و دیگر فعالیتهایی که براساس برجام قانونی بودند، خودداری کرد و دفتر کنترل داراییهای خارجی هم از زمان تحلیف ترامپ، حتی یک مجوز صادر نکرد. در نتیجه میتوان گفت: در موارد متعددی شاهد نقض فنی توافق و حتی موارد جدیتر نقض برجام از طرف این دولت، از جمله از طرف رئیس جمهور و اعضای دولت و نهادهای مختلف قوه مجریه آمریکا بوده ایم.
سوال: آیا رئیس جمهور آمریکا را دشمنی حیله گر تصور میکنید؟
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به این پرسش که آیا رئیس جمهور آمریکا را دشمنی حیله گر، یک ابله ناشی یا فردی که به سادگی روابط بین المللی را نادیده میگیرد، تصور میکند، از اظهار نظر درباره شخصیت ترامپ خودداری کرد و گفت: من این مشکل را شخصی نمیکنم، اما معتقدم سیاستهای آمریکا در این دولت در نهایت نه منافع صلح و امنیت بین المللی را تامین خواهد کرد و نه منافع آمریکا را. زیرا آمریکا خود را به عنوان شریکی غیرقابل اعتماد در مذاکرات معرفی میکند.
وی با تاکید بر اینکه از نظر جامعه بین المللی اکنون دونالد ترامپ و دو سال پیش باراک اوباما نمایندههای دولت آمریکا محسوب میشوند، افزود: جامعه بین المللی با سیاستهای داخلی کشورها کاری ندارد. ما بر این تصور بودیم که با دولتها توافق میکنیم. دولت آمریکا وارد یک توافق چند جانبه شد که آزادانه برسر آن مذاکره شده بود. نه تنها برجام بلکه بسیاری از توافقها از جمله پیمان آب و هوایی و موافقت نامههای دیگر.
وزیر امور خارجه ایران در ادامه تصریح کرد: اکنون بخشهایی از توافق که ترامپ آنها را زیر سوال برده است، احتمالا جدیترین بخشها هستند و بیشترین مذاکرات برسر این بخشها انجام شده است و (در مذاکرات) آمریکا به بخشی از خواستههای خود دست یافت و به بخشی دست نیافت. اما به جای بخشی از خواسته هایش (که محقق نشد)، چیزهای دیگری به دست آورد. منظورم این است که این یک روند بده-بستان است. در هر مذاکرهای دو طرف بین آنچه میدهند و میگیرند توازن برقرار میکنند. اما اکنون آمریکا میگوید آنچه مال من است مال من است و آنچه مال شماست قابل مذاکره است. هر آنچه به شما داده ام اکنون میخواهم پس بگیرم. از این پس کدام آدم عاقلی با آمریکا توافق خواهد کرد. این پیامد بلند مدت سیاستهای ترامپ برای آمریکاست.
سوال: تمایل ترامپ برای مذاکره با کره شمالی را چگونه می بینید؟
در ادامه با توجه به اشاره جاکوب هیلبران به تمایل ترامپ برای مذاکره با کره شمالی، ظریف گفت: در واقع رئیس جمهور آمریکا احتمالا به شدت خواهان مذاکره مجدد با ایران است، اما واقعیت این است که ما قبلا به توافق رسیده ایم و در نتیجه شما درباره توافقی که بر سر آن با دولت یک کشور مستقل به تفاهم رسیده اید، دیگر مذاکره نمیکنید. ما هم به توافق رسیده ایم نه تنها با آمریکا بلکه با شش کشور دیگر.
وزیر امور خارجه ایران ضمن رد صریح این موضوع که ایران ترجیح میدهد همانند کره شمالی به بمب هستهای دست یابد، پس از آن با آمریکا مذاکره کند، گفت: به اعتقاد من این رویکرد آمریکا حاوی پیامی صریح برای جامعه بین المللی است، مبنی بر این که شما نمیتوانید در مذاکرات به آمریکا اعتماد کنید.
سوال: خروج احتمالی آمریکا از برجام در ماه مه بر اوضاع داخلی ایران تاثیر دارد؟
ظریف در پاسخ به پرسشی درباره تاثیر خروج احتمالی آمریکا از برجام در ماه مه بر اوضاع داخلی ایران گفت: به اعتقاد من این مسئله باعث افزایش وحدت مردم ایران میشود. مردم دیگر دلیلی نخواهند داشت در بحثهایی که در چهار سال گذشته بین آنها وجود داشت، درگیر شوند، بحث بر سر اینکه آیا ما باید با آمریکا رابطه داشته باشیم یا نه، زیرا دیگر درها بسته شده است و همه هم یک دیدگاه خواهند داشت.
سوال: آیا احتمال دارد ایران به یک قدرت برتری طلب در خاور میانه تبدیل شود؟
هیلبران با اشاره به اینکه در آمریکا بحثهای زیادی درباره موضع ایران در سوریه و همچنین لبنان مطرح است، این پرسش را مطرح کرد که آیا احتمال دارد ایران به یک قدرت برتری طلب در خاور میانه [غرب آسیا]تبدیل شود؟
ظریف در پاسخ تاکید کرد دیگر چنین امکانی وجود ندارد که هیچ فردی در هیچ کجا به قدرت سلطه جو تبدیل شود. برخی فکر میکنند پس از پایان جنگ سرد آمریکا احتمالا آرزوهای برتری طلبانه جهانی را در سر میپرورد. همانگونه که ترامپ اعلام کرده است تاکنون ۷ تریلیون دلار هزینه شده است، اما نتیجه آن چیزی نبوده که کسی بخواد. در نتیجه میتوان گفت: گرایشهای برتری طلبانه در جهان امروز خیالبافی بیش نیستند حتی دولتها هم در کل انحصار استفاده از زور را از دست داده اند، ما اکنون شاهد ظهور بازیگران غیر دولتی هستیم. ما نمیخواهیم نقش یک قدرت برتری طلب را در منطقه ایفا کنیم و معتقدیم دوره گرایشهای برتری طلبانه به پایان رسیده است.
سوال: علت جار و جنجالهای اسرائیل درباره حضور ایران در سوریه چیست
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به پرسشی در زمینه علت جار و جنجالهای اسرائیل درباره حضور ایران در سوریه گفت: آنها همواره برای توجیه اقدامات تجاوزکارانه خود مانند نقض حقوق فلسطینیان و همچنین برخی مشکلات داخلی خود به دنبال بهانهای بوده اند.
ظریف در پاسخ به آخرین پرسش هیلبران مبنی بر اینکه آیا مخالفتهای دولت ترامپ با توافق هستهای ایران زمینهای است برای حمله به این کشور، ابراز تردید کرد.
خبرگزاری صدا و سیما