کد خبر: ۵۲۰۰۳
تاریخ انتشار : ۱۸ مهر ۱۳۸۵ - ۱۱:۴۵
کارشناسان تحلیل می‌کنند

تبعات آزمایش کره بر پرونده ایران

آفتاب‌‌نیوز : به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس پس از ماه‌ها که آمریکا و متحدانش درگیر حل مساله هسته‌ای ایران بودند ناگهان توجهات جهانی از ایران به سمت کره‌شمالی جلب شده است. واکنش تند کشورها به آزمایش اتمی کره‌شمالی نشان دهنده این مساله است. جرج بوش در اظهاراتی این اقدام دولت کمونیست پیونگ یانگ را تهدیدی برای صلح و امنیت جهانی معرفی کرد. چین، نزدیک‌ترین متحد کره‌شمالی نیز به شدت این اقدام را محکوم کرد. 

در عین حال برخی کارشناسان از جمله «رابرت اینهورن» معاون پیشین وزیر خارجه آمریکا در امور عدم تکثیر معتقدند تهران نوع واکنش شورای امنیت به کره‌شمالی را خیلی دقیق دنبال می‌کند. 

اینهورن که مشاور ارشد مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌الملل در واشنگتن است گفت: اگر آمریکا نتواند به اجماعی در خصوص واکنش شدید به کره‌شمالی دست یابد، ممکن است ایران گمان کند بدون تنبیه شدن می‌تواند مسیر هسته‌ای‌اش را دنبال کند. 

«ری تکیه» عضو ارشد شورای روابط خارجی آمریکا نیز گفت: عزم جامعه جهانی برای مقابله با ایران ممکن است تقلیل پیدا کند چرا که شورای امنیت اکنون با بحران جدیدی روبرو شده است. 

یک روزنامه‌نگار ایرانی در گفت‌وگو با آسوشیتدپرس گفت: آزمایش هسته‌ای کره‌شمالی فشارهای جهانی علیه ایران را کاهش می‌دهد. وی افزود: این آزمایش بدان معنی نیست که ایران هم همین راه را ادمه خواهد داد چون ایران به دنبال بمب هسته‌ای نیست، اما به ایران کمک می‌کند تا با خرید زمان در شرایطی که دنیا متوجه کره‌شمالی است برنامه هسته‌ای‌اش را ادامه دهد. 

الیاس هانه از ژنران‌های سابق ارتش لبنان نیز گفت: آزمایش کره‌شمالی به ایران فرصت می‌دهد تا برنامه هسته‌‌ای‌اش را بدون توجه به صلح‌آمیز بودن یا نبودن آن ادامه دهد.
این کارشناس مسائل نظامی افزود: ایران قصددارد برنامه هسته‌ای‌اش را تا آخر دنبال کند. در ایران برنامه هسته‌ای به هویت ملی و آینده این کشور در منطقه مربوط است. 

بنا به این گزارش سخنگوی تونی بلر نخست وزیر انگلیس از پاسخگویی به سوالی در مورد اینکه آزمایش اتمی کره‌شمالی چه تاثیری در حل مساله هسته‌ای ایران امتناع کرد. وی تنها گفت: پروسه‌ای که در قبال ایران در پیش گرفته‌ایم ادامه خواهد داشت. 

اینهورن همچنین گفت: آزمایش هسته‌ای کره‌شمالی ممکن است باعث شود چند روز یا حتی چند هفته مساله ایران از دستور کار شورای امنیت خارج شود اما بزودی مذاکرات در این خصوص از سرگرفته می‌شود. 

بنا به گفته وی در عین حال ممکن است زمان لازم برای کسب اجماع در خصوص ایران طولانی‌تر از روند مشابه در مورد کره‌شمالی باشد. وی علت این مساله را موضع تند چین در مورد آزمایش اتمی کره‌شمالی عنوان کرد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین