آفتابنیوز : محمدباقر نوبخت در جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه استان خراسان رضوی در استانداری اظهار کرد: حضور مسئولان ملی در شورای برنامه ریزی استان ها یک هدف متقابلی را دنبال می کند. نخست اینکه مسئول باید بداند وقتی در یک استان حضور پیدا کرد، چه مختصاتی وجود دارد و پیشرفت کار چگونه است که این بخش در استان به خوبی منعکس شده است. واقعیت این است که مسئولیت توسعه و راهبری و رصد بر عهده سازمان برنامه و بودجه کشور است و مهم است که به استان ها سفر کنیم چون توسعه ملی برآیند توسعه مولفه های استانی است.
وی ادامه داد: آنچه در این گزارش ها استماع شد، در حوزه های مختلف خصوصا در حوزه اشتغال نشان می دهد کار بسیار ارزشمندی در این استان صورت گرفته و با وجود افزایش نرخ مشارکت، نرخ بیکاری کاهش داشته است. روند متغیرها و شاخص ها در این استان مثبت است. این به معنای این نیست که استان در رفاه بوده و مشکلی ندارد چون هنوز خیلی با اهداف خود فاصله داریم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور خاطرنشان کرد: سازمان برنامه و بودجه که عملکرد مدیریت ها را ارزیابی می کند، براساس ارزیابی خویش باید خود را با اهداف پیش رو و گذشته مقایسه کند که خوشبختانه ارزیابی ها نشان می دهد در این استان همه روندها مثبت بوده است. موفقیت این استان همگرایی و هماهنگی دستگاه ها را نشان می دهد که جای تقدیر دارد.
نوبخت تصریح کرد: سفر قریب الوقوعی از دولت به این استان صورت می گیرد و مهم است که بدانیم که مجموعه این استان براساس گزارشات روندی رو به رشد داشته و ما باید بیش از این از این ظرفیت استفاده کنیم. در سفر پیشین رئیس جمهور نیز به این استان تفاهمی که برای اجرای پروژه ها صورت گرفت، حدود ۷۲۳ میلیارد تومان اعتبار داشت در حالی که این رقم به ۱۳۰۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرد و هنوز طرح هایی داریم که باید به آن پول برسانیم. باید توجه داشت پیشرفت فیزیکی لزوما به معنای پیشرفت ریالی پروژه ها و طرح ها نیست.
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه ما برای شهرداری مشهد نیز حدود ۷۰۰ میلیارد تومان برای توسعه خطوط مترو متعهد بودیم که این رقم نیز به ۸۰۰ میلیارد تومان افزایش یافت، گفت: تعهدی هم برای نوسازی ناوگان حمل و نقل این استان داشته ایم که آن هم محقق شد. در سفر آتی رئیس جمهور حتما باید مساله آب به شکل مهم ترین در این استان مد نظر قرار گیرد. انتقال آب از دریای عمان خیلی سهل الوصول نیست ولی باید نسبت به آن اقدامی صورت گیرد.
وی بیان کرد: اگر کمک شود این استان رشد می کند. واقعیت این است که این استان ظرفیت زیادی دارد و بخشی از توسعه ملی ما در این استان صورت می گیرد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور اضافه کرد: سال گذشته سالی بود که برای اجرای قانون برنامه ششم و هم سیاست های اقتصاد مقاومتی اقداماتی را انجام می دادیم. البته مقام معظم رهبری از ۲۴ سیاستی که بیان فرمودند، دو بحث افزایش اشتغال و تولید را دنبال می کردند. استان باید خود را بسنجد که در رابطه با این دو شاخص چقدر پیشرفت داشته که خوشبختانه براساس گزارشات این استان به هدف اشتغال خود دست یافته است.
نوبخت عنوان کرد: براساس گزارش رسمی مرکز آمار میزان، ۷۹۷ هزار نفر جمعیت به جمعیت فعال کشور اضافه شده که از این تعداد ۷۹۰ هزار نفر مشغول به کار هستند. برای ایجاد این اشتغال سیاست ما این بود که از دو مسیر برای دست یابی به هدف حرکت کنیم. این هدف باید به رشد سرمایه گذاری منجر بشود. یک مسیر ما در افزایش سرمایه گذاری از منابع غیردولتی و نظام بانکی بود که از اعتبارات آن استفاده می کنیم و به واحدهای خصوصی آن را ارایه می دهیم. همچنین اعتباراتی را از خزانه به طرح های عمرانی دولتی اختصاص می دهیم.
وی تصریح کرد: سال گذشته برای این منظور ۱۸ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برای ۲۶ هزار طرح تولیدی تسهیلات پرداخت شد. البته این رقم در سال جاری نسبت به سال گذشته رشد بسیاری داشته است. همچنین ارایه تسهیلات از ۲۴ هزار بنگاه متوسط به ۲۶ هزار بنگاه افزایش پیدا کرده است. همچنین سال گذشته دولت ۴۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان برای طرح های عمرانی پرداخت کرده و ۱۲۰۰ میلیارد تومان از محل مواد ۱۰ و ۱۲ قانون بودجه برای طرح های عمرانی اختصاص داد. البته برای حوادث نیز دولت ۱۹۰۰ میلیارد تومان پرداخت کرد که متاسفانه سال ۹۶ سال پرحادثه ای بود. ۱۲۰۰ میلیارد تومان از این ۱۹۰۰ میلیارد تومان نیز اعتبارات عمرانی بود. این اعتبارات قرار است در سال ۹۷ به ۴۳ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان برسد. علاوه بر این ۶۷۰۰ میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی برای مهار آب های مرزی و توسعه دشت های برخی استان ها نیز برداشت شد.
معاون رئیس جمهور اظهار کرد: در ۹ فروردین سال جاری صندوق بین المللی پول گزارشی را منتشر کرد که با ۴۰ شاخص در ۷ بخش اقتصاد ایران را از سال ۹۴ تا سال ۱۴۰۱ تعقیب می کند. براساس این گزارش ایران موفق شده نرخ بیکاری خود را تقلیل داده و تورم را یک رقمی نگه دارد. براساس این گزارش رشد اقتصادی ایران ۴.۵ درصد است. پیش بینی آن ها برای نرخ تورم سال آینده دو رقمی است که البته ما معتقدیم باید نرخ تورم را همچنان یک رقمی نگه داشت.
نوبخت افزود: سال گذشته لایحه بودجه ۳۲۰ هزار میلیارد تومان پیش بینی منابع و مصارف می کرد. براساس گزارش خزانه عملکرد بودجه ما در سال ۹۶ دقیقا بر همین رقم تحقق یافت. در واقع این امر نشان می دهد پیش بینی دولت برای سال ۹۶ دقیق بوده و این نکته مثبتی است. عملکرد نفت ما در سال پیش نیز ۵۳ دلار و ۷۵ سنت در حوزه نفت خام و ۵۵ دلار برای میعانات گازی بود که در این زمینه نیز پیش بینی ها به صورت دقیق محقق شد. با همه این اوصاف رشد اقتصادی کشور با اشتغال ۷۹۷ هزار نفری مواجه بوده اما باید توجه داشت ما هنوز ۳.۲ میلیون نفر بیکار داریم که ۷۰۰۰ نفر هم به آن اضافه شده است.
وی ادامه داد: امسال با موافقت مجلس با دو تبصره ۱۸ و ۱۹ لایحه بودجه موافقت شد که بر این مبنا ۱۸ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی که سال گذشته به بخش خصوصی داده ایم، قرار شد امسال به ۷۳ هزار ۴۰۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کند که من به عنوان سخنگوی دولت از مجلس قدردانی می کنم. البته این پول فقط به واحدهای کوچک و متوسط اختصاص نمییابد و قرار است بخشی از این اعتبار برای توسعه مسکن باشد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور خاطرنشان کرد: امسال برای توسعه مسکن دو برنامه داریم که یکی نوسازی و بازسازی ۱۰۰ هزار مسکن بافت فرسوده است که این نوسازی اینگونه است که کل محله تخریب می شود و با نقشه جدیدی ساخته شود. این می تواند ۲۴۰ هزار نفر اشتغال ایجاد می کند. سهم استان خراسان رضوی از این طرح باید مشخص شود.
معاون رئیس جمهور تصریح کرد: همچنین دو برنامه در موضوع توسعه حمل و نقل درون و برون شهری داریم که می خواهیم ۱۰۰ هزار شغل بر این مبنا ایجاد کنیم. ما می خواهیم ناوگان حمل و نقل کشور را نوسازی کنیم. این سیاست برای حل معضل آلودگی هوا نیز می تواند کمک کند.
نوبخت با بیان اینکه سیاست دولت در حوزه کشاورزی توسعه پرورش ماهی در دریا، کشت گلخانه ای و صنایع وابسته به کشاورزی است، گفت: پیش بینی می شود از این محل نیز ۳۵ هزار فرصت شغلی ایجاد شود. همچنین امسال ۱۲ هزار میلیارد تومان برای توسعه مشاغل روستایی در نظر گرفته شده که باید سهم استان در این خصوص مشخص شود. این طرح ها می تواند ما را به یک میلیون و ۳۳ هزار اشتغال برساند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور بیان کرد: در ارتباط با طرح های عمرانی نیز سیاست ما تغییر کرده و از مدل شراکت بخش خصوصی استفاده کرده ایم و منابع دولتی را به صورت اهرمی همراه با منابع بانک و بخش خصوصی به هم اضافه می کنیم که با این روش ۱۲۶ هزار میلیارد تومان در اختیار خواهی داشت. این به صورت کلی است که هنوز برش استانی ندارد که این برش نیز مشخص می شود.
وی با اشاره به افزایش قیمت ارز و نوسانات آن و سیاست های دولت در این خصوص اضافه کرد: هر سال نزدیک ایام عید، در بهمن ماه، قیمت ارز کمی افزایش پیدا می کند. سال ۹۶ هم این شرایط به وجود آمد اما علت این افزایش نرخ ارز سیاسی بود. در واقع تلاش دشمنان ما نیز مبنی بر همین مساله بود. یکی دیگر از تحلیل ها نیز مبتنی بر این است که چون دولت از شهریور ماه نرخ سود بانکی را به ۱۵ درصد رساند، عده ای تحلیل می کردند این اقدام باعث شد مردم به جای اینکه پول خود را در بانک سپرده و سرمایه گذاری کنند، آن را وارد بازار ارز نمایند.
نوبخت عنوان کرد: سیاست دولت برای مهار این نوسانات در ۳ بخش اجرا شد. ابتدا دولت گواهی سپرده با ۲۰ درصد سود به میزان ۲۰۰ هزار میلیارد تومان منتشر کرد. سیاست دیگر دولت این بود که پول و سرمایه مردم را ارز محور کنیم. یعنی مردم از ما دلار خریداری کنند و ما به آن ها به صورت ۶ ماهه بین ۴ تا ۴.۵ درصد سود می پردازیم. سپس میزان سود را در ۶ ماهه دوم بر مبنای هر قیمت ارزی که در بازار باشد، به ایشان خواهیم پرداخت. سیاست دیگر هم هدایت نقدینگی به سمت بازار سکه بود. این سیاست ها در مدت کوتاهی پاسخگو بود اما کم کم خروج سرمایه در کشور افزایش یافت.
نوبخت افزود: این در حالی است که در کشور ما میزان منابع ارزی بیش از مصارف آن است. به عنوان نمونه سال گذشته ۵۰ میلیارد دلار ارز از فروش نفت و میعانات گازی و همچنین ۴۸ میلیارد دلار ارز از محل صادرات غیرنفتی به دست آوردیم اما میزان مصارف ما ۵۲ میلیارد دلار جهت واردات کالا و ۲۰ میلیارد دلار برای استفاده مسافران بود. با این حال اگر قرار باشد هر کس پول خود را به ارز تبدیل کند، بانک مرکزی امریکا هم دلار کم می آورد. منابع ما اینگونه نمی تواند رشد کند. ما باید ذخایر ارزی خود را قوی می کردیم که این سیاست هم منابع و هم مصارف ما را مدیریت می کند.
سخنگوی دولت اظهار کرد: در حال حاضر نیز دولت ۱.۵ میلیارد دلار ارز در اختیار دارد که حاضر به فروش آن است. این ارز نیز بر مبنای دلار ۴۲۰۰ تومان است که برای واردات نیز اعطا می شود. امسال تنها از ۲۲ فروردین ماه تا ۵ اردیبهشت ماه ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار گشایش با همین ارز صورت گرفته است.
نوبخت افزود: برای اینکه کالاهای اساسی گران نشود، ما از طریق سازمان برنامه و بودجه ۴۰۰ تومان به ازای هر دلار به میزان ۳۰۰۰ میلیارد تومان به بانک مرکزی دادیم که با این سیاست نباید کالاهای اساسی گران شود. هیچکس نمی تواند در این خصوص بهانه آورد. از دیگر سو هیچ وارداتی بدون ثبت سفارش، قانونی نخواهد بود و ما با ثبت سفارش، برای واردات ارز ارایه می دهیم. این سیاست غیرقابل بازگشت دولت است و منابع و مصارف را مدیریت خواهیم کرد.
وی ادامه داد: در فروردین ماه سال جاری میزان صادرات کشور ۱۵ درصد افزایش داشته و به همین میزان به میزان ۱.۵ میلیارد دلار صادرات ما از واردات ما بیشتر شده است. در حال حاضر تراز بازرگانی کشور به میزان ۱.۵ میلیارد دلار مثبت است.
نوبخت خاطرنشان کرد: البته باید توجه داشت کشورهای دیگر به ویژه امریکا از هیچ تهدیدی فروگذار نخواهد کرد و فکر می کند با جنگ روانی ایران ۴۰ سال آزموده را یک بار دیگر آزمایش می کند و فقط عرض خود را می برند و زحمت ما را زیاد می کنند. ممکن بود حوادثی پیش آید که آن ها خیال بکنند در کشور دودستگی است اما بعد از ۲۹ اردیبهشت ماه و برگزاری انتخابات دندان طمع را کندند. نظامی که مردم صف کشیدند و ۲۴ میلیون نفر یک نفر را انتخاب کردند و حتی در کشورهای دیگری که بحث های حقوق بشری علیه ما مطرح می کنند، همان کسی انتخاب شد که در داخل کشور انتخاب شده است و فهمیدند انتخابات سالم و درست است. اما اگر اتفاقاتی رخ دهد که با کم ظرفیتی که برخی افراد دارند را باید مدیریت کنیم ولی با سخن فرزندان خویش را بشنویم و آن ها باید بدانند ما در چه شرایط سختی قرار داریم.
معاون رئیس جمهور عنوان کرد: با هر نوع امر غیرقانونی و فساد مقابله خواهیم کرد اما از مدیرانی که با سلامت و صداقت فعالیت دارند دفاع می کنیم. تردید ندارم استاندار خراسان رضوی که از مدیران باتجربه نظام مدیریتی کشور است، موضوع را دنبال می کند.
نوبخت همچنین در حاشیه جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه استان خراسان رضوی در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره بازداشت برخی مدیران استان و شهرستان مشهد اظهار کرد: با هر نوع امر غیرقانونی و فساد مقابله خواهیم کرد اما از مدیرانی که با سلامت و صداقت فعالیت دارند دفاع می کنیم. تردید ندارم استاندار خراسان رضوی که از مدیران باتجربه نظام مدیریتی کشور است، موضوع را دنبال می کند.
نوبخت تصریح کرد: در حال حاضر بیش از گذشته رابطه بین قوا و جلسات رایزنی و هم اندیشی بین روسای ۳ قوه انجام می شود. مدیران این سه قوه نیز هفته گذشته به همراه نمایندگان مجلس، مدیران دولت و قوه قضاییه برای نخستین بار در شورای تشکیل شده همکاری داشته و همه حول محور مقام معظم رهبری انسجام را نشان می دهیم. دورتادور ما در منطقه نیز کمر همت به تضعیف انقلاب اسلامی بسته اند و قدرت های زورگو نیز از هیچ چیز در این راستا مضایقه نمی کنند که بیش از پیش باید کنار هم باشیم و نسبت به تقویت مدیران کشور در عمل به قانون عمل کنیم.
منبع: ایسنا