آفتابنیوز : فعالیت دیپلماتهای آمریکایی در دفتر منطقهای ایران روی آرام کردن روابط دوجانبه و اجتناب از مواجهه هستهای با آمریکا متمرکز شده است.
البته بنا به نوشته روزنامه واشنگتن پست این دیپلماتها از مصاحبه در مورد وظایف این دفتر امتناع کرده و میگویند آمریکا به دنبال بزرگنمایی این دفتر نیست.
اما یک دیپلماتیک آمریکایی که نخواسته نامی از وی آورده شود معتقد است آنها قصد دارند موضوعاتی نظیر حمایت از تروریسم و سلاحهای کشتار جمعی (از سوی ایران) را کنار گذاشته و روی رابطه با مردم، تاریخ و فرهنگ ایران متمرکز شوند.
دفتر آمریکا از صحبت کردن در مورد فعالیتهای اطلاعاتی آمریکا در دبی امتناع میکند. اما سیا از مدتها پیش کنترل ایران از امارات را آغاز کرده است و دبی که در 100 مایلی ایران قرار دارد شاید به دلیل حضور بخشی از تجار ایرانی در این شهر به عنوان مرکزی برای کسب اطلاعات ایران انتخاب شده است.
جمعیتی حدود 500000 ایرانی در امارات بویژه دبی حضور دارند و ایرانیها میلیونها دلار در این کشور سرمایهگذاری کردهاند.
عباس بلورچیان مدیر شورای تجاری ایران در دبی با چند نفر از اعضا جدید تیم ایران در کنسلوگری آمریکا دیدار کرده است. وی در این زمینه گفت: از آنجایی که آمریکا دفتری در ایران ندارد، بران آنها بسیار با ارزش است که بتوانند اطلاعاتی را از ایران به دست آورند. بنا به گفته وی دیپلماتهای آمریکا مستقیما در نشست شورای تجارت ایرانی شرکت نمیکنند اما تجار ایرانی روابط خوبی با شورای تجارت آمریکا در دبی دارند.
نیکلاس برنز معاون وزیر خارجه آمریکا در مورد طرحهای واشنگتن برای دفتر ایران در دبی گفت: آمریکا قصد ندارد به زودی سفارت خود در ایران را افتتاح کند اما طرحهایی برای استفاده از نیروهای بیشتر با آموزش بهتر در زمینه بررسی مسائل ایران در دست انجام داریم.
دفتر منطقهای ایران اولین ماموریت دیپلماتیک آمریکا در مورد ایران از سال 1979 است. این دفتر به دنبال اظهارات کاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریکا مبنی بر تقویت بررسی وضعیت ایران در دولت آمریکا ایجاد شد. تشکیل میز ایران و آموزش کارمندانی که به زبان فارسی مسلط باشند در دولت جرج بوش نیز در همین راستا مورد توجه قرار گرفت.
به این منظور کنگره آمریکا بودجه 85 میلیون دلاری را تصویب کرد که بخشی از آن برای تقویت رادیو فردا و صدای آمریکا اختصاص یافت. بنا به گفته برنز 5 میلیون دلار از این بودجه ادامه تحصیل ایرانیها در دانشگاههای آمریکا شده است.
در ادامه نیز مقامات آمریکا سعی کردند از روابط خوب امارات با هر دو کشور استفاده کنند. آمریکا اخیرا لیستی از شرکتهای ایرانی را که در معامله تکنولوژیهای دوگانه هستند در اختیار دولت امارات قرار داده است. رابرت کیمت معاون وزیر خزانهداری آمریکا گفت: ما امیدواریم دوستان ما در امارات متحده عربی یا هر جای دیگر از نزدیک این شرکتها را تحت نظر داشته باشد.
امارات روابط تجاری قوی با ایران دارد. به علاوه روابط نزدیک و طولانی مدت اطلاعاتی و نظامی این کشور با ایالات متحده نیز قابل توجه است. همین مساله باعث شده دبی به عنوان مرکزی برای فعالیتهای آمریکا در مورد ایران تبدیل شود.