کد خبر: ۵۲۴۲۶
تاریخ انتشار : ۲۷ مهر ۱۳۸۵ - ۱۴:۲۵

تاثیر آزمایش هسته‌ای کره‌ بر ایران

آفتاب‌‌نیوز : مهمترین مساله مورد توجه کارشناسان این است که اقدام کره‌شمالی چه تاثیری در تصمیم‌گیری‌های ایران خواهد داشت. بنا به گفته این کارشناسان قطعا ایران از نزدیک برخورد شورای امنیت با آزمایش هسته‌ای پیونگ یانگ را دنبال می‌کند. ری‌تکیه در یک مصاحبه گفت: به خاطر آزمایش هسته‌ای کره‌شمالی ممکن است ایران تصور کند عزم جامعه بین‌الملل برای برخورد با آن کاهش یافته است. 

گروهی دیگر نیز معتقدند آزمایش کره‌شمالی مواضع ایران را تقویت می‌کند. در عین حال در مورد نوع برخورد شورای امنیت با کره‌شمالی نیز دیدگاه متفاوتی ارائه شده است. از یک سو برخورد شدید با کره‌شمالی برای آنکه به ایران نشان داده شود جامعه جهانی در مقابل عدم تکثیر سکوت نمی‌کند توصیه می‌شود و از سوی دیگر این دیدگاه مطرح می‌شود که هرگونه اقدام شدید علیه کره‌شمالی، تهران را وادار به پیروی از راه پیونگ یانگ می‌کند. 

تغییر موضع چین و روسیه در مقابل ایران پس از آزمایش هسته‌ای در این بررسی مورد توجه قرار گرفته است. روابط نزدیک چین و کره‌شمالی و نگرانی پکن از هجوم سیل آوارگان کره‌ای به کشورش باعث شده تا این کشور در مقابل اعمال تحریم‌های شدید علیه کره‌شمالی مقاومت کند. برخی کارشناسان معتقدند اگر چین از تحریم‌های سازمان ملل علیه پیونگ یانگ حمایت نکند نمی‌توان امیدوار بود که از تحریم علیه ایران حمایت کند. اما افرادی چون لوی نیز می‌گویند روابط چین با تهران و پیونگ یانگ کاملا متفاوت است. 

از سوی دیگر روابط اقتصادی دو کشور ایران و چین در زمینه معاملات نفت و گاز مطرح است که قطعا چین نمی‌خواهد آنها را به خطر بیندازد. در عین حال اعمال تحریم‌های شدید علیه کره‌شمالی توسط چین ممکن است ایران را متقاعد به تعلیق غنی‌سازی و مصالحه کند. 

در مورد روسیه کارشناسان معتقدند بسیار بعید است که این کشور به تغییر موضع خود در قبال ایران فکر کند. مسکو در هر دو مساله کره‌شمالی و ایران خواستار راه حل چند جانبه است. روسیه مسائل کره‌شمالی و ایران را به یک اندازه خطرناک نمی‌داند. بعلاوه عمق روابط اقتصادی مسکو با تهران و پیونگ نیز قابل مقایسه نیست. در عین حال ممکن است روسیه به خاطر اجتناب از به راه افتادن مسابقه تسلیحاتی در نزدیکی مرزهایش با اعمال تحریم‌های شدید علیه کره‌شمالی موافقت کند. 

در خصوص مذاکرات هسته‌ای با هر دو کشور کارشناسان به غیر قابل مقایسه بودن شرایط ایران و کره‌شمالی اشاره دارند. کره‌شمالی از NPT خارج شده و علنا از تمایل خود برای ساخت سلاح هسته‌ای سخن گفته است. 

به این منظور کره‌شمالی روی برنامه پلوتونیم متمرکز شده است اما ایران همواره از صلح آمیز بودن برنامه هسته‌ای‌اش گفته و اعلام کرده است در چارچوب NPT فعالیت می‌کند. ضمن آنکه برنامه هسته‌ای ایران روی غنی‌سازی اورانیوم متمرکز است. 

از تفاوت‌های دیگر این مساله می‌توان به نقش آمریکا در مذاکره با هر دو کشور اشاره کرد. واشنگتن در چارچوب مذاکرات شش جانبه با کره‌شمالی وارد مذاکره شده اما از هرگونه گفت‌وگو با ایران امتناع کرده است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین