آفتابنیوز : این سیستم که CRISPR-Cas۹ نام دارد، قرار است از سال جاری میلادی به طور گسترده برای درمان سرطان مورد استفاده قرار بگیرد. اما محققان هشدار می دهند یافته های تازه باید مورد توجه افرادی قرار بگیرد که مدافع استفاده از سیستم CRISPR-Cas۹ هستند.
در یک دهه ای که از پیدایش و تحول سیستم مذکور می گذرد، شواهدی دال بر ناایمن بودن و غیرموثر بودن آن مشاهده نشده بود ولی تحقیقات مستقل پژوهشگران دانشگاه های کمبریج و یک شرکت داروسازی عکس این مسئله را نشان می دهد.
بر اساس هر دو بررسی، فرایند دستکاری ژنتیک مذکور اگر چه می تواند جلوی رشد برخی سلول های سرطانی را بگیرد، اما منجر به فعال شدن پروتئینی موسوم به پی ۵۳ می شود که از جمله پروتئین های بازدارنده بیماری سرطان است.
فعال شدن این پروتئین ناشی از احساس خطر آن به علت دستکاری دی ان ای انسان است و لذا برای پیشبرد موفق روش CRISPR-Cas۹ چاره ای جز مقابله با پروتئین پی ۵۳ و حذف آن وجود ندارد.
اما باید توجه داشت که کمبود این پروتئین توانایی بدن برای حفاظت از سلول های سالم را کاهش داده و به گسترش موفق سرطان کمک می کند.
پژوهش های جدید نشان می دهد وجود این پروتئین برای مقابله با تمامی انواع سرطان در بدن ضروری است و لذا دانشمندان باید تغییراتی در سیستم دستکاری ژن CRISPR-Cas۹ ایجاد کنند که مستلزم غیرفعال سازی و حذف پروتئین پی ۵۳ نباشد.
منبع: مهر