کد خبر: ۵۳۰۳۸
تاریخ انتشار : ۱۴ آبان ۱۳۸۵ - ۱۱:۱۳

چین و روسیه چرا با آمریکا مخالفند؟

آفتاب‌‌نیوز : روزنامه واشنگتن پست در بررسی این مساله می‌نویسد: از نظر چین و روسیه هر قطعنامه‌ای در شورای امنیت می‌تواند پس از مدتی مجوز آمریکا برای حمله نظامی (به ایران) باشد. همانطور که در مورد عراق اتفاق افتاد و آمریکا با توسل به قطعنامه‌های پیشین به این کشور حمله کرد. یک استاد دانشگاه کلمبیا نیز همین فرضیه را عنوان می‌کند. ادوارد داک می‌گوید: اعضا شورای امنیت می‌ترسند که اگر امروز با تحریم‌ها موافقت کنند، این مساله فردا به مجوز دخالت نظامی تبدیل شود. وی در عین حال معتقد است اختلاف اعضا در مورد استفاده از حمله نظامی به اعتبار شورای امنیت لطمه می‌زند. 

بعلاوه موقعیت نیروهای آمریکایی در عراق و افغانستان مانع از حمایت افکار عمومی از تصمیم دولت بوش برای اقدام نظامی در خاورمیانه خواهد شد، البته به این مساله باید مخالفت متحدین اروپایی آمریکا با هرگونه اقدام نظامی علیه ایران نیز باید افزود.
به این ترتیب شاهد اختلافی عمیق درمیان اعضا شورای امنیت هستیم و تلاش‌های آمریکا برای متعهد ماندن به گزینه دیپلماسی هم نتوانسته مانع از افشاء این اختلافات شود.
دیپلمات‌های چین و روسیه معتقدند آمریکا پیش از حمله به عراق نیز خود را مشتاق دیپلماسی نشان می‌داد. اما وقتی که در کسب حمایت شورای امنیت ناکام ماند با توسل به قطعنامه 687 به عراق حمله کرد. 

یک دیپلمات چینی که نخواسته نامی از وی آورده شود می‌‌گوید: ما از آنچه در مورد عراق گذشته درس گرفته‌ایم و به همین خاطر است که می‌خواهیم همه چیز به طور روشن عنوان شود. سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز در اظهاراتی گفته بود مباحث مربوط به مساله هسته‌ای ایران او را به یاد دخالت نظامی به رهبری آمریکا (به عراق) می‌اندازد.
از نظر وی جامعه جهانی نباید به سمتی حرکت کند که منجر به عینیت یافتن این پیش‌گویی‌ها شود. 

از سوی دیگر گروهی نگرانند که ناتوانی سازمان ملل در اقدامی قاطع، ایران، کره‌شمالی و سودان را در نادیده گرفتن شورای امنیت جسورتر کند. مارک مالوچ معاون دبیرکل سازمان ملل با توسل به همین فرضیه بر این اعتقاد است که سازمان ملل نباید هیچ‌گاه گزینه نظامی را نادیده بگیرد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین