آفتابنیوز : نویسنده نیویورک تایمز با اشاره به درخواست کمک ایران از آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای تضمین امنیت راکتور آب سنگین اراک یادآور میشود اگرچه غرب در مورد اهداف واقعی ایران در راکتور اراک تردید دارد اما ایران نیز به خوبی میتواند از حق خود برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای دفاع کند. چرا که این نکته از اولویتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز هست.
البته حق مسلم ایران در استفاده از انرژی هستهای مانع از آن نشده که نویسنده بر لزوم رد درخواست ایران از آژانس تاکید نکند. شورای حکام قطعا باید درخواست ایران را رد کند چرا که در غیر این صورت تهران به این باور میرسد که جامعه جهانی عزم جدی در متوقف کردن برنامه هستهایاش را ندارد.
نیویورک تایمز میافزاید ادامه فعالیت راکتور آبسنگین اراک که ممکن است پلوتونیوم حاصله از آن در ساخت سلاح اتمی به کار رود تنها نگرانی جامعه جهانی نیست. بلکه مهمتر از آن عدم اجماع شورای امنیت سازمان ملل در خصوص تحرم ایران است.
اعضای شورای امنیت پس از حدود سه ماه از پایان مهلت مقرر برای توقف برنامه هستهای ایران هنوز نتوانستهاند به توافق مورد نیاز جهت تنبیه ایران دست یابند.
مسکو و پکن در این میان بیش از همه در عدم دستیابی به اجماع مقصر هستند. آنها روابط عمیق تجاری با ایران دارند و برای حفظ منافع اقتصادی خود با اعمال تحریم علیه ایران مخالفت میکنند. اما آنها به جای تمرکز روی منافع اقتصادی و ثروت نفت ایران باید بیشتر بر روی تهدید ناشی از تبدیل شدن ایران به سلاح اتمی تکیه کنند.
از سوی دیگر دولت جرج بوش نیز باید گامی فراتر گذاشته و تضمینهای امنیتی روشن به ایران ارائه دهد. چیزی که به حد کافی ایران را برای توقف فعالیتهای هستهایاش متقاعد کند.
بنا به نوشته این روزنامه آمریکایی تا زمانی که مشوقهای واقعی همسان با تنبیهات واقعی وجود نداشته باشد، امیدی برای تغییر عقیده تهران وجود ندارد.
مسائل مربوط به رآکتور اراک مثال خوبی است تا جامعه بینالملل به دنبال راههای بهتری برای تضمین دستیابی کشورها به انرژی صلح آمیز هستهای باشد. راهحلی که در کنار به رسمیت شناختن حق همه کشورها در دستیابی به انرژی صلحآمیز هستهای مانع از انحراف برنامههای هستهای به سمت ساخت سلاح اتمی باشد.
با توجه به تحلیل روزنامه نیویورک تایمز ذکر یک نکته ضروری است و آن اینکه نویسنده استدلال خود را بر پایه پیشفرض منحرف بودن برنامه هستهای ایران و تلاش تهران برای ساخت سلاح اتمی بنا کرده است. حال آنکه خارج از گفتمان غربیها و با توجه به نیات واقعی ایران اینگونه تحلیلها با اشکالات اساسی روبرو میشود.