آفتابنیوز : سرویس اقتصادی- روزنامه آمریکایی "لسآنجلستایمز" در گزارشی با اشاره به موضوع کمبود پوشک در ایران مینویسد: در روزهای اخیر ماموران دولتی در چندین شهر حملاتی را به مراکز و انبارهایی انجام دادند که اعلام کردند به احتکار اقلام اساسی و محصولاتی چون پوشک پرداخته بودند و وعده برخورد قضایی با عاملان این اقدامات را دادند. واقعیت آن است که تورم بالا و افزایش قیمتها و کمبود پوشک بسیاری از والدین ایرانی را مجبور به بازگشت به شیوه قدیمی بستن بچهها با پارچه کرده است.
به گزارش آفتابنیوز؛ پوشکهای وارداتی از چند ماه پیش تاکنون افزایش قیمتی سه برابری داشتهاند. این تنها یکی از نشانههای آشکارتر آشفتگی اقتصادی در ایران است چرا که ایران با بحران ارز ناشی از سالها سوءمدیریت مالی در آن کشور مواجه است. تصمیم دولت ترامپ برای احیای تحریمهای شدیدتر علیه ایران نیز مشکلات اقتصادی را تشدید کرده است. ریال هر روز بیش از گذشته ارزش خود را در برابر دلار از دست میدهد. تولیدکنندگان داخلی پوشک با افزایش هزینه خرید مواد خام مانند سلولز جذبکننده مواجه هستند که پیشتر از چین و اندونزی و دیگر کشورها وارد میکردند. دولت تلاش کرده تا با نرخهای متعادلتری ارز مورد نیاز را در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد چرا که با این وضعیت بسیاری از تولیدکنندگان پوشک یکبار مصرف و محصولات بهداشتی فعالیتشان در حال متوقف شدن است و اگر هم تولیدی انجام دهند مجبور به فروش با قیمت بیشتر هستند. "اسفندیار باتمانقلیچ" کارشناس مسائل بورس و بازار میگوید عدم تامین پایدار پوشک تنها یک نشانه از بحران ناگهانی ایجاد شده بر اثر کاهش ارزش ریال بوده است. این وضعیت می تواند نگرانی طولانیمدتتری را در سرتاسر زنجیره تامین کالا در بازار ایران ایجاد کند.
"لس آنجلس تایمز" در ادامه می نویسد: "کمبود پوشک وضعیت بدی را برای خانوادههای ایرانی ایجاد کرده است. آنان اکنون از دستمزدهای پایین، عدم توان خرید، کاهش ارزش یارانه دولتی و افزایش قیمت میوه، سبزیجات و سایر کالاهای روزانه رنج میبرند. "اصغر طاهری" راننده تاکسی در تهران میگوید به عنوان هدیه از پدر و مادرش برای فرزند اولشان پوشک هدیه گرفتهاند. او میگوید اما برای طولانی مدت نمیتوان با این وضع ادامه داد و در راهی تازه از پارچه برای تمیز کردن نوزادشان استفاده میکنند. طاهری 33 ساله میگوید ما به جای پیشرفت در حال پسرفت هستیم. من بچهام را با پارچهای تمیز میکنم که پدر و مادرم از ان برای تمیز کردن من استفاده میکردند".
این روزنامه اشاره می کند که از سه هفته پیش تاکنون قیمت پوشک در داروخانهها و فروشگاههای ایران افزایش سه برابری داشته است و برای بسیاری از زوجهای جوان که درآمد ماهانهشان حدود 140 دلار است هزینه بسیار سنگینی است و آنان نمیتواند پوشکی بستهای تقریبا 3 دلار را خریداری کنند چرا که اکثر نوازدان روزانه به هشتبار تعویض پوشک نیاز دارند این بدان معناست که خانوار طبقه متوسط باید نیمی از درآمد ماهانه خود را صرف پوشک بچه کند.
این روزنامه در ادامه می نویسد: "پدری که پوشک را در فروشگاهی در غرب تهران خریداری کرده میگوید هر بار ادرار نوزادش 14 سنت هزینه روی دست او میگذارد! "زهرا حسنی" از کارکنان داروخانه در مرکز تهران میگوید فروش روزانه پوشک به طرز قابل توجهی کاهش یافته چرا که والدین جوان نمیتوانند آن را خریداری کنند.
لس آنجلس تایمز مینویسد:"اکثر ایرانیان فساد اداری را عامل اصلی این کمبودها و نواقص میدانند. آنان میگویند معلوم نیست وامهای کمبهره و میلیاردها دلار ارائه شده به واردکنندگان و صادرکنندگان در کدام بخشها بودهاند که بودجه لازم برای خرید پوشک خارجی و واردات مواد خام اولیه برای ساخت آن در داخل وجود ندارد. یک زوج جوان میگویند دو هفته پیش آنان خرید پوشک آلمانی وارداتی را متوقف کردند چرا که دیدند چهار بار تعویض پوشک در روز برای نوزادشان در هر 24 ساعت 2 دلار خرج روی دست آنان میگذارد. این زوج میگویند: "سرمایهداران و واردکنندگان پیوندهای نزدیکی با مقامهای دولتی دارند و آنان تصمیمگیر هستند".
"لس آنحلس تایمز" اما مینویسد که برخی دیگر تحریمهای ترامپ را عامل اصلی کمبود پوشک در ایران میدانند.