کد خبر: ۵۴۹۱۱۷
تاریخ انتشار : ۱۳ مهر ۱۳۹۷ - ۰۶:۴۸

سلامتی در دوران سالمندی با تغذیه مناسب

سالمندی پدیده طبیعی است که به مرور زمان با تغییرات فیزیولوژیک همراه است؛ به طوری که روند این تغییرات در افراد گوناگون یکسان، اما سرعت انجام آن متفاوت است.
آفتاب‌‌نیوز :
در واقع پیری کاهش قوای روانی و جسمی‌ است که در اثر گذشت زمان روی می دهد و یک فرآیند طبیعی از تغییرات مربوط به زمان محسوب می شود که با تولد شروع شده و در سراسر زندگی ادامه می یابد .

براساس تعاریف ارائه شده از سوی سازمان بهداشت جهانی، دوران بعد از 60 سالگی، دوره سالمندی تلقی می شود، اما تمام سالمندان در این دوره سنی از شرایط جسمی یکسانی برخوردار نیستند؛ کارشناسان اعتقاد دارند که تغذیه در دوران قبل از سالمندی و دوره سالمندی، اهمیت ویژه ای دارد و می توان با تغذیه درست، دوران سالمندی شادی را تجربه کرد.

یک کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در خصوص برخورداری از زندگی سالم در دوران سالمندی و نقش تغذیه در این فرآیند گفت: در سالمندان نیاز به برخی ریزمغذی ها، کاهش و نیاز به برخی دیگر افزایش می یابد، به طوری که متابولیسم پایه کاهش یافته، آستانه چشایی تغییر کرده، توان تشخیص مزه شور و شیرین کاهش یافته و به همین دلیل، استفاده از نمک و قند در دوران سالمندی افزایش می یابد.

مهدیه فرید افزود: تغییر آستانه حس بویایی که منجر به کاهش ذائقه و دریافت کم مواد غذایی می شود و افزایش مقدار توده چربی بدن، افزایش احتمال چاقی و خطر ابتلا به بیماری هایی مانند افزایش فشارخون، دیابت و بیماری های قلبی و عروقی نیز، از دیگر تغییرات دوران سالمندی است.

او با اشاره به اینکه در این دوره دریافت مواد غذایی به دلایلی همچون کاهش قدرت ادراک و بینایی که تغذیه فرد سالمند را تحت تاثیر قرار می دهد، مشکلات دهان و دندان، کاهش حس چشایی، مشکلات حرکتی و مصرف برخی داروها کاهش می یابد، ادامه داد: نتیجه این کاهش دریافت و ایجاد سوء تغذیه منجر به کاهش عملکرد ایمنی بدن و در نهایت افزایش مرگ و میر در سالمندان می شود.

نیازها و توصیه‌های تغذیه‌ای

او در ادامه با توصیه به سالمندان در مصرف روزانه ۶ تا ۸ لیوان مایعات به ویژه آب برای پیشگیری از یبوست و کم آبی بـــدن گفت: سالمندان باید به علت کاهش انرژی موردنیاز بدن در مصرف انرژی دقت کنند و میزان غذای مصرفی را کاهش داده و در مصرف چربی ها، به ویژه چربی اشباع که شامل چربی پنهان در گوشت، انواع روغن جامد و کره است، محدودیت ایجاد کنند‌.

فرید افزود: تامین پروتئین موردنیاز بدن از منابعی با کیفیت بالای پروتئینی مانند گوشت های کم چرب، مرغ، ماهی، سفیده تخم مرغ و فرآورده های لبنی بدون چربی یا کم چربی و همچنین تعادل در مصرف گوشت در سنین سالمندی که نزدیک به سه نوبت در هفته می شود، از بایدهای موردنیاز تغذیه ای این دوران است‌.

این کارشناس تغذیه با بیان این موضوع که جذب کلسیم و ویتامین D بدن با افزایش سن کاهش می یابد، گفت: با افزایش سن نیاز بدن به مصرف منابع غنی کلسیم مانند شیر و لبنیات و ویتامین D مانند جگر و روغن کبد ماهی افزایش می یابد و با توجه به کاهش میزان سنتز ویتامین D از راه پوست و افزایش نیاز به آن برای استحکام استخوان ها، استفاده ماهانه یک عدد کپسول «مگادوز ویتامین D» نیاز می شود‌.

او به زنان بالای ۵۰ سال و همه افراد بالای ۶۰ سال توصیه کرد: این افراد بهتر است ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی گرم در روز کلسیم موردنیاز بدن را بامصرف منابع آن همچون شیر و لبنیات کم چرب و کم نمک و همچنین دریافت مکمل تامین کنند‌.

فرید در ادامه به علت افزایش متابولیسم ویتامین B ۶ ، کاهش جذب آن و مصرف ناکافی منابع آن در سالمندی توصیه کرد: سالمندان بهتر است برای تامین این مواد، از منابع ویتامین B ۶ مانند گوشت، جگر، شیر، تخم مرغ، حبوبات و غلات کامل، استفاده کنند‌.

او با تاکید بر اینکه کم خونی فقر آهن در افرادی کـــه غذاهای کم انرژی مصرف کرده و یا مشکوک به سوء تغذیه هستند، در این دوره سنی شایع است که توصیه کرد: سالمندان برای این موضوع باید از منابع آهن همچون زرده تخم مرغ، گوشت، ماهی، جگر، حبوبات و سبزی های برگ سبز تیره مانند جعفری، برگ چغندر، گشنیز و بخش‌های تیره برگ برای پیشگیری و درمان کم خونی استفاده کنند‌.

به گزارش ایسنا، این کارشناس تغذیه یادآور شد: در سالمندان به علت مصرف کم روی، جذب کمتر آن و مصرف همزمان با داروهایی مانند مکمل های آهن و کلسیم، افراد دچار کمبود روی می شوند که تجویز مکمل روی و همچنین توصیه به مصرف منابع آن مثل جگر، گوشت، شیر، حبوبات و گندم، مورد تاکید است‌.


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین